Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Novinky od LEDVANCE z Light+Building – Správné osvětlení pro kanceláře

19. 6. 2018 | Ing. Jan Popelka | LEDVANCE s.r.o. | www.ledvance.cz

Na největším světovém veletrhu světelné techniky, designu a technologií pro inteligentní stavby, konaném 18. až 23. března 2018 ve Frankfurtu nad Mohanem, představila společnost LEDVANCE ve svém stánku B10 v hale 2.0 mimo jiné značně rozšířený sortiment nejmodernějších LED svítidel a inovativních konceptů výrobků pro kancelářské prostory. Ať už jde o jednotlivá kancelářská pracoviště, konferenční zóny, chodby, nebo prostory recepce – LEDVANCE je výrobce s kompletním sortimentem správného osvětlení. Nová profesionální LED svítidla LEDVANCE budou již v létě dostupná u velkoobchodníků.

Systém osvětlení kanceláří musí vyhovovat různým normám, předpisům, zákonům a směrnicím, nemluvě o požadavcích v oblasti ochrany bezpečnosti a zdraví
Obr. 1. Systém osvětlení kanceláří musí vyhovovat různým normám, předpisům, zákonům a směrnicím, nemluvě o požadavcích v oblasti ochrany bezpečnosti a zdraví

Systém osvětlení kanceláří musí vyhovovat různým normám, předpisům, zákonům a směrnicím, nemluvě o požadavcích v oblasti ochrany bezpečnosti a zdraví. Mezi rozhodující požadavky patří neoslňující osvětlení při práci s monitorem počítače, rovnoměrné rozložení světla a adekvátní úroveň osvětlení. V případě provozovatelů budov představují náklady na osvětlení také důležitý aspekt, je-li třeba zajistit co možná nejnižší náklady spojené s provozem a údržbou energeticky účinných LED svítidel a inteligentních systémů řízení osvětlení.

Svítidlo LEDVANCE LED
Panel v minimalistickém provedení pro přímé a nepřímé osvětlení

Nové LED svítidlo Direct/Indirect Panel je optimální pro splnění uvedených konkrétních požadavků. Nabízí ze 70 % přímý světelný tok pro pracovní prostor a z 30 % nepřímý světelný tok pro celkové osvětlení. Svítidlo se při tloušťce pouhých 10 mm vyznačuje elegantním, vysoce kvalitním provedením s hliníkovým rámem a zaoblenými hranami. Jde o součást koncepce Scale, kterou společnost LEDVANCE poprvé představila na veletrhu Light+Building ve své nabídce profesionálních LED svítidel. Velmi kvalitní mikroprizmatická struktura akrylového skla svítidla Direct/Indirect Panel zajišťuje index oslnění UGR pod 19. Svítidlo má dobrý měrný světelný výkon 110 lm/W a životnost až 50 000 h (L80). Předřadník je uložen ve stropním upevňovacím rámu. Svítidlo je také dostupné s předřadníkem DALI.


Obr. 2. Nové svítidlo Panel Direct/Indirect nabízí ze 70 % přímý světelný tok
pro pracovní prostor a z 30 % nepřímý světelný tok pro celkové 
osvětlení

Lineární nebo panelová svítidla – kvalitní světlo a osobitý vzhled

Vysoká kvalita světla, kterou poskytují výrobky z nové řady svítidel IndiviLED, je výsledkem speciálního optického systému tvořeného malými „světelnými čtverečky“. Díky tomu, že jednotlivé diody LED mají vlastní čočku a reflektor, se tato svítidla vyznačují velmi nízkým indexem oslnění (UGR < 19) a vynikající distribucí světla. Velké množství optických prvků propůjčuje svítidlům osobitý vzhled, přičemž jejich měrný světelný výkon 120 lm/W je rovněž velmi zajímavý.

Produkty řady Linear IndiviLED zahrnují štíhlá svítidla délky 1,2 a 1,5 m určená k povrchové instalaci nebo k zavěšení, s téměř univerzálním použitím, dokonce je lze kombinovat a vytvořit souvislý světelný pás. V souladu s požadavky na kancelářské osvětlení poskytují přímé světlo nebo kombinaci přímého a nepřímého světla. Čtvercová svítidla Panel IndiviLED o rozměrech 600 × 600 mm a 625 × 625 mm jsou vhodná pro montáž na strop, a představují tedy optimální náhradu tradičních svítidel s mřížkou.

Svítidla IndiviLED budou k dispozici také ve verzích se senzory denního světla nebo pohybu, s rozhraním DALI nebo s funkcí nouzového osvětlení.


Obr. 3. Vysoká kvalita světla, kterou poskytují výrobky z nové řady svítidel IndiviLED,
je výsledkem speciálního optického systému tvořeného 
malými „světelnými čtverečky“

Podhledová svítidla pro výborné celkové osvětlení

Nové výrobky Downlight Comfort jsou ideálním řešením pro celkové osvětlení kanceláří s nízkým indexem oslnění (UGR < 19). Jde vlastně o tři produkty v jednom, neboť barvu světla lze malým posuvným spínačem na zadní straně jednotky snadno nastavit na 3 000, 4 000 nebo 5 700 K. Z pohledu velkoobchodníka spočívá výhoda této funkce v tom, že k pokrytí všech tří barev světla postačí mít na skladě pouze jeden typ svítidla. Nacvakávací svorka pro rychlé připojení šetří čas při instalaci. Krytí IP54 znamená, že svítidla Downlight Comfort lze bezpečně použít ve vlhkém prostředí, jako např. v zastřešených prostorách vchodů kancelářských budov.


Obr. 4. Nové výrobky Downlight Comfort jsou ideálním řešením
pro základní osvětlení kanceláří bez oslnění (UGR < 19)

Koncepce inteligentních výrobků pro kancelář

Firma LEDVANCE představila na veletrhu Light+Building dva nové typy výrobků. Senzor Smart Office Sensor s kombinovaným rozhraním ZigBee 3.0 a DALI uživateli umožní snadno řídit heterogenní světelné systémy využívající oba standardy. Původní instalaci bez senzorů lze tedy nenáročně a s minimálními náklady rozšířit. Senzor detekuje přítomnost a jas, což umožňuje regulovat světlo podle momentální potřeby a vede ke snížení nákladů na energii.

Druhý produkt má podobu inteligentního spínače vyvinutého pro snadné využití pozitivních biologických účinků světla zejména v konferenčních místnostech a v prostorech, kde pracuje více lidí najednou. Spínač automaticky upravuje intenzitu umělého osvětlení v závislosti na měnícím se denním světle. Intuitivní uživatelské rozhraní také dovoluje manuálně nastavovat různé světelné režimy podle individuálních požadavků – např. režim pro podporu kreativní práce. Tímto přístupem k osvětlení, orientovaným na lidské potřeby, lze třeba dosáhnout lepšího soustředění. Zmíněná nová profesionální LED svítidla budou uvedena na trh v létě tohoto roku pod značkou LEDVANCE a stanou se součástí projektového softwaru Relux a Dialux.


Obr. 5. V případě svítidel Downlight Comfort jde vlastně o tři produkty v jednom, neboť chromatičnost světla lze malým posuvným spínačem na zadní straně jednotky snadno upravit na 3 000, 4 000 nebo 5 700 K

Více informací o uvedených výrobcích naleznete zde: www.ledvance.com.

O LEDVANCE

Společnost LEDVANCE je s pobočkami ve více než 50 zemích a zastoupením ve více než 140 zemích jedním z předních světových poskytovatelů osvětlení pro profesionální uživatele a maloobchodní zákazníky. Společnost LEDVANCE, která se oddělila od společnosti OSRAM GmbH, nabízí rozsáhlý sortiment LED svítidel pro široké spektrum použití, inteligentní osvětlení pro řešení Smart Home a Smart Building, jeden z nejrozsáhlejších sortimentů LED světelných zdrojů ve svém oboru i tradiční světelné zdroje. Ve fiskálním roce 2017 dosáhla obratu ve výši zhruba 1,9 mld. eur. Po dohodě se společností OSRAM bude LEDVANCE i nadále používat značku OSRAM pro své vybrané produkty. Více informací naleznete na www.ledvance.cz.


Vyšlo v časopise Světlo č. 3/2018 na straně 28.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.