Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Novinky Greenlux s. r. o. – svítidla do podhledů Zeta a Daisy Vega

26. 9. 2018 | Ing. Pavel Kovář MBA | Greenlux s. r. o. | www.greenlux.cz

Když společnost Greenlux s. r. o. začala před lety jako jedna z prvních dovážet plochá svítidla Vega určená pro montáž do sádrokartonu a svítidla Fenix určená pro přisazenou montáž, nikdo netušil, jak velký zájem vyvolají.


Obr. 1. LED svítidlo VEGA S – WHITE a VEGA R – MATT CHROME

V sortimentu společnosti Greenlux jde o jedno z nejlépe prodávaných svítidel. Zákazníci si zejména oblíbili možnost vybírat ze sortimentu dostupných výkonů a z barev: bílé barvy a barvy matný chrom. Vezme-li se v úvahu ještě možnost výběru mezi chladně bílou, teple bílou a neutrálně bílou barvou světla, nabízí dnes Greenlux celkem 72 variant tohoto oblíbeného svítidla (obr. 1 a obr. 2). Přestože firma věří, že se Vega a Fenix budou prodávat ještě dlouho, nespí na vavřínech a usilovně hledá svítidla, která v budoucnu její prodejní hit doplní, nebo možná i nahradí. Proto v současné době uvádí na trh nová svítidla pod názvem Zeta.


Obr. 2. Svítidlo FENIX S – MATT CHROME a LED svítidlo FENIX R – WHITE

Hlavním rozdílem v porovnání se svítidly Vega je jejich design. Svítidla Zeta jsou dodávána v provedení bez rámečku. Jde o unikátní design, jenž jistě zaujme celou řadu zákazníků, kteří, a to zcela oprávněně, hledají neustále něco nového, inovativního a moderního. Svítidlo je určeno k zabudování do podhledů. Dodáváno bude v počátku v kruhové a čtvercové verzi, v příkonech 15 a 21 W. Barva světla je k dispozici neutrálně bílá a teple bílá. Je zřejmé, že tato svítidla jsou určena do interiéru, a proto postačí krytí IP20. Velmi zajímavý je jejich měrný výkon, který dosahuje až 100 lm/W. Při použití mléčného difuzoru, který zmenšuje světelný tok, je to více než dobrý parametr. Svítidlo je rovněž výjimečné i použitými materiály. Těleso je totiž vyrobeno z polyamidu a difuzor z polykarbonátu (obr. 3). Firma doufá, že nový design a velmi dobré parametry jejích nových svítidel zaujmou širokou veřejnost a uživatelé ocení i jejich zajímavou cenu.


Obr. 3. LED svítidlo ZETA ROUND a SQUARE

Společnost Greenlux myslí i na uživatele, kteří se rozhodují zejména podle ceny. Těm je určena další novinka, a tou jsou svítidla Daisy Vega. Jsou to svítidla celoplastová, určená jak pro montáž do podhledu, tak pro přisazenou montáž s použitím jednoduchého rámečku (obr. 4 a obr. 5).


Obr. 4. LED svítidlo DAISY VEGA SQUARE a rámeček k přisazení svítidla
DAISY FENIX S


Obr. 5. LED svítidlo DAISY VEGA ROUND a rámeček k přisazení svítidla DAISY FENIX R

Svítidla Daisy Vega jsou dodávána pouze s neutrálně bílým světlem a s bílým rámečkem. Příkonová řada je 6, 12, 18, 24 W. I přesto, že jde o ekonomickou variantu svítidla, je materiálem použitým na výrobu jak tělesa svítidla, tak i difuzoru polykarbonát. Krytí svítidel je IP20 a jsou určena pro montáž v interiérech.


Vyšlo v časopise Světlo č. 5/2018 na straně 26.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.