Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nová svítidla OSMONT 2021

24. 6. 2021 | Ing. Martin Došek | OSMONT, s. r. o | www.osmont.cz

Výrobce osvětlovací techniky OSMONT, s. r. o., působí na trhu již 30 let. Za dobu své existence se zařadil mezi významné výrobce svítidel nejen na tuzemském trhu, ale také v zahraničí, kde spolupracuje s partnery ve 35 zemích po celém světě.

Český výrobce svítidel od roku 1991

Výrobce osvětlovací techniky OSMONT, s. r. o., působí na trhu již 30 let. Za dobu své existence se zařadil mezi významné výrobce svítidel nejen na tuzemském trhu, ale také v zahraničí, kde spolupracuje s partnery ve 35 zemích po celém světě. V současné době společnost Osmont zaměstnává přes 60 pracovníků. Výrobní areál společnosti je vybaven vlastní kovovýrobou, lakovnou, linkou na osazování LED a další přidruženou výrobou. Firma disponuje vlastními velkokapacitními sklady materiálu a polotovarů. Veškerá svítidla jsou vyráběna na zakázku podle přání a požadavků zákazníka. V nabídce jsou svítidla se stínidly z ručně vyráběného třívrstvého opálového skla triplex opál a svítidla s plastovými stínidly z polykarbonátu, polyetylenu či PMMA. Vyráběné produkty jsou nabízeny s žárovkami a rovněž s nejmodernějšími LED zdroji vlastní konstrukce. Společnost v roce 2021 představila novinky v sortimentu, a to nejen nové série svítidel, ale též novinky v oblasti chytrého řešení osvětlení.

KUMA, KUMA S

Jednou z nejzajímavějších novinek představených společností v roce 2021 jsou přisazená svítidla KUMA a jejich závěsná varianta KUMA S. Svítidla KUMA (obr. 1) a KUMA S (obr. 2) se stínidly z třívrstvého skla triplex opál, zespoda otevřenými, jsou nabízena ve velikostech 120 × 420 mm a 150 × 550 mm.

 Obr. 2. Závěsná svítidla KUMA S2 B a KUMA S3 C
Obr. 1. Přisazená válcová svítidla KUMA 2 a KUMA 3, Obr. 2. Závěsná svítidla KUMA S2 B a KUMA S3 C

Závěsná varianta KUMA S je vybavena kabelovým systémem zavěšení o standardní délce 1 m; tuto délku lze snadno upravit podle požadavků zákazníka. V nabídce lze nalézt závěs v bílé a černé barvě.

Přisazená varianta KUMA má kovovou lakovanou základnu, která není viditelná, jakmile je svítidlo namontované. Tím je zajištěn čistší a elegantnější vzhled svítidla.

Svítidla KUMA a KUMA S jsou k dispozici s klasickou žárovkovou objímkou E27 nebo se speciálním LED systémem, který byl pro svítidlo zkonstruován. LED systém poskytuje oproti žárovkové variantě mnohem vyšší světelný výkon a lepší homogenitu osvětlení. Vzhledem k vyšší svítivosti je u LED verze zespodu stínidla přidána krycí polopropustná clona, aby při pohledu do něj nedocházelo k oslnění. Závěsnou i přisazenou variantu svítidla je možné dovybavit DALI stmívatelným předřadníkem.

SKAT

Jako alternativu k již dříve představenému kulovitému svítidlu STYX se skleněným stínidlem triplex opál představila společnost také odolnější plastovou verzi z polyetylenu – přisazené svítidlo SKAT (obr. 3).

Produkt SKAT je nabízen ve dvou velikostech, konkrétně s průměrem 200 nebo 300 mm. Stejně jako svítidlo STYX je SKAT opatřen polykarbonátovou monturou a dosahuje krytí IP65 (třídy II) a odolnosti proti mechanickému poškození IK10. Zákazník má na výběr z pěti barevných provedení základen a svítidlo o průměru 300 mm je možné dovybavit DALI stmívatelným předřadníkem.

Obr. 3. Přisazené svítidlo SKAT s polyetylenovým stínidlem s IP65 a IK10v Obr. 4. Závěsná svítidla ADRIA P HP, TANIA L HP, ISIS S HP
Obr. 3. Přisazené svítidlo SKAT s polyetylenovým stínidlem s IP65 a IK10v, Obr. 4. Závěsná svítidla ADRIA P HP, TANIA L HP, ISIS S HP

Závěsná svítidla s vysokou svítivostí – ADRIA HP, TANIA HP, ISIS HP

Svítidla ADRIA, TANIA a ISIS (obr. 4) patří do skupiny velmi dobře prodávaných svítidel. Společnost se rozhodla je inovovat a nově nabízí pro všechny jejich varianty speciální LED systém s vysokou svítivostí. Tato svítidla pak bude možné umisťovat v rozsáhlých interiérech v menším počtu při zachování požadované úrovně osvětlení. Vzhledem se od klasických verzí ADRIA, TANIA a ISIS liší pouze tvarem a velikostí vrchní základny. Produkty s tímto LED systémem jsou značeny písmeny HP. Zmiňovaná svítidla jsou nabízena v různých povrchových provedeních, konkrétně v bílé a černé barvě, v leštěné nebo broušené korozivzdorné oceli či v mosazi. Produkty jsou v sortimentu také s DALI stmívatelným systémem, popř. s nouzovou jednotkou.

  Obr. 6. Systém Tunable white umožňuje regulovat teplotu chromatičnosti v rozmezí od 2 700 do 6 500 K
Obr. 5. Závěsné svítidla TANIA, Obr. 6. Systém Tunable white umožňuje regulovat teplotu chromatičnosti v rozmezí od 2 700 do 6 500 K

Rozšíření nabídky Tunable white

Společnost v roce 2020 představila možnost vybavit LED svítidla systémem Tunable white – tzn. regulací teploty chromatičnosti světla v rozmezí od 2 700 do 6 500 K (obr. 6). Tento systém byl v nabídce pouze u svítidel ELSA 6, ERIS 4 a DELIA 3. Nově od roku 2021 je Tunable white k dispozici i pro svítidla AURA, ELSA, ERIS, ARAKIS, EDNA, LINA, SAGITA, TITAN a DELIA. Pro ovládání svítidla nebo sestavy svítidel výrobce nabízí možnost instalovat bezdrátový Bluetooth přijímač Tridonic basicDIM Wireless v kombinaci s DALI LED ovládacím zařízením. Svítidlo lze poté ovládat v prostorách, kde není dostatečná elektroinstalace potřebná pro klasické digitální nebo analogové stmívání.

Obr. 7. Svítidlo ISIS S s plastovým stínidlem v prostorách základní školy
Obr. 7. Svítidlo ISIS S s plastovým stínidlem v prostorách základní školy

Zařízení umožňuje regulovat intenzitu osvětlení či použít přednastavené nebo individuální světelné scény. Ovládání je možné za pomoci chytrého telefonu nebo tabletu s operačním systémem Andorid nebo iOS, dále speciálním bezdrátovým ovladačem Tridonic basicDIM Wireless User Interface či klasickým vypínačem – použitím dvou zařízení Tridonic basicDIM Wireless, přičemž jedno je umístěno ve vypínači a druhé uvnitř svítidla.

OSMONT, s. r. o.,
Hybrálec 129, 586 01 Jihlava
tel.: +420 567 210 023, fax: +420 567 572 621
e-mail: osmont@osmont.cz