Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nerovné podmínky a nedodržování pravidel brzdí rozvoj systému zpětného odběru elektrozařízení v EU

20. 5. 2019 | EucoLight | www.eucolight.org

Na výroční konferenci asociace EucoLight, která sdružuje organizace zabývající se recyklací světelných zdrojů a svítidel, se účastníci shodli na prioritách rozvoje evropského odpadového hospodářství. Hlavními body programu bylo stanovení minimálních požadavků na rozšířenou odpovědnost výrobců, vliv otevřené působnosti Směrnice o odpadních elektrických a elektronických zařízeních na členy EucoLight a požadavek na prosazování pravidel EU.

Delegáti se shodli na nutnosti harmonizovat pravidla EU tak, aby stejné podmínky platily pro všechny účastníky. Je třeba zamezit vstupu nevyhovujících výrobků na evropský trh a zabránit tak situaci, kdy jsou znevýhodňovány subjekty, které dodržují právní předpisy. Mělo by být také zavedeno legislativní řešení, které by potíralo internetový prodej nevyhovujících výrobků, a to zejména těch, které nejsou zaregistrovány do žádného systému zpětného odběru.

Na výroční konferenci asociace EucoLight

Shoda panovala i v nutnosti vymáhání pravidel při uvádění nových výrobků na trh. Zástupce Evropské komise na konferenci řekl, že nové právní předpisy týkající se dozoru nad trhem a souladu výrobků budou definovat užitečné nástroje, které posílí postavení a kompetence vnitrostátních dozorových orgánů.

Účastníci dále zpochybnili význam ekomodulace recyklačních poplatků pro světelné zdroje. V jejich případě nedává smysl stanovovat různou výši finančních příspěvků placených výrobci v závislosti na jejich schopnosti předcházet vzniku odpadů a napomáhat tak recyklaci. Členové EucoLight došli k závěru, že podmiňující kritéria, jakými jsou opravitelnost a opakovaná použitelnost, jsou v této kategorii elektroodpadů těžko aplikovatelná. Stávající předpisy o ekodesignu jsou účinnějším způsobem, jak chování výrobců motivovat.

Asociace bude i nadále pokračovat ve spolupráci na evropské legislativě dotýkající se světelných zdrojů a osvětlení. Delegáti se dohodli na zavedení celoevropského přístupu k definici světelného zdroje v rámci Směrnice o odpadních elektrických a elektronických zařízeních.

Vítězi letošní soutěže EucoLight se staly český kolektivní systém Ekolamp a rumunský Recolamp. Ekolamp si ocenění zasloužil za využívání sociálních médií při šíření povědomí o recyklaci světelných zdrojů mezi dětmi, mládeží a rodinami.

Na konferenci bylo také zvoleno nové představenstvo asociace EucoLight. Předsedou byl opětovně zvolen Hervé Grimaud z kolektivního systému ESR (Francie).

Tiskové materiály EucoLight


O asociaci EucoLight 

EucoLight je Evropská asociace organizací zabývajících se sběrem a recyklací světelných zdrojů a svítidel. Jménem svých 20 členů se angažuje ve všech záležitostech týkajících se směrnic, legislativy a standardů ovlivňujících sběr a recyklaci osvětlovacích zařízení.

Členové asociace EucoLight sbírají a recyklují celkem 80 % odpadu ze světelných zdrojů sbíraného v 19 zemích, kde působí. EucoLight je zástupcem evropských kolektivních systémů pro zpětný odběr elektrozařízení, které se specializují na zajišťování sběru a recyklace osvětlovacích zařízení a vyvíjejí úsilí, aby se oběhové hospodářství stalo realitou i v oblasti osvětlovacích zařízení.

Již od svého založení v polovině roku 2015 asociace EucoLight započala konstruktivní dialog se zúčastněnými stranami s cílem poskytnout odborné znalosti v oblasti managementu a nakládání s odpadem z osvětlovacích zařízení a podpořit pozitivní roli systémů rozšířené odpovědnosti výrobce ve společnosti i oblasti životního prostředí.

Pro více informací navštivte webové stránky asociace EucoLight www.eucolight.org, sledujte EucoLight na Twitteru @EucoLight nebo kontaktujte generálního tajemníka: Marc Guiraud (marc.guiraud@eucolight.org).