Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Mezinárodní soutěž o cenu za architekturu BigMat ’13

16. 4. 2013 | |

Do 10. června 2013 je možné podávat přihlášky do 1. ročníku Mezinárodní soutěže o cenu za architekturu BigMat ’13, kterou pořádá skupina BigMat International, přední značka nezávislých podnikatelů působících v oblasti prodeje a distribuce stavebnin na mezinárodní úrovni.

Skupina BigMat vznikla v roce 1981 s cílem sjednotit stavební firmy z různých evropských zemí prostřednictvím strategie vzájemného propojení a spolupráce. Vývoj a růst skupiny je založen na čtyřech hlavních pilířích:

  • Nezávislost podnikatelů
  • Profesní kultura založená na odborných znalostech
  • Schopnost spolupracovat a ochota sdílet zkušeností
  • Úzký vztah k zákazníkům

Skupina BigMat je dnes přední mezinárodní značkou nezávislých distributorů stavebních materiálů, která podporuje a přímo se podílí na poskytování poradenství a pomoci při rekonstrukcích nebo výstavbě, předkládá návrhy remodelace městské zástavby, udržitelného rozvoje městské infrastruktury, výstavby sociálního bydlení nebo zlepšování podmínek obyvatelnosti domů a bytů.

Tak se také zrodila myšlenka uspořádat soutěž o Mezinárodní cenu za architekturu BigMat ’13, jejímž cílem je odměnit díla výjimečné architektonické kvality, a tím podpořit dialog mezi jednotlivými aktéry v oblasti architektury v zájmu zvyšování kvality výstavby. Cílem je upozornit na architektonická díla, která jsou významným přínosem pro soudobou kulturu architektury, pramenícím z jejich ojedinělé citlivosti, kterou projevují v dialogu s nadčasovými tématy dějin architektury a ve svém vztahu k hodnotám energetické účinnosti, udržitelné výstavby a hledání většího komfortu pro obyvatele.

Soutěž je určena výhradně architektům sídlícím v jedné z pěti zemí zařazených do soutěže, tj. Španělsko, Francie, Itálie, Česká republika a oblasti Valonska a Bruselu v Belgii, jejichž díla byla postavena na území některého z uvedených států či oblastí. Do letošního ročníku soutěže se přijímají díla, která vznikla v období od 1. ledna 2005 do 1. ledna 2013. Všichni architekti, kteří se do soutěže přihlásí, dostanou možnost předstoupit před prestižní mezinárodní porotou, která zvolí výherce hlavní Velké mezinárodní ceny za architekturu BigMat ’13, čtyř národních cen BigMat ’13 a deset finalistů. Mezi těmito výherci vybere porota práci, které udělí zvláštní ocenění určené mladým architektům za dílo, jehož autorem bude architekt mladší v den dokončení díla 40 let.

Termín pro podání přihlášek trvá od 15. března do 10. června 2013 a závěrečný slavnostní ceremoniál s předáním cen se uskuteční v pátek 22. listopadu 2013 u příležitosti výročního kongresu skupiny BigMat International, který se bude konat ve Španělské Granadě.

O veškeré informace týkající se soutěže můžete požádat v nejbližším prodejním místě sítě skupiny BigMat v jednotlivých zemích; všechna oficiální sdělení týkající se Mezinárodní ceny za architektury skupiny BigMat naleznete na webových stránkách http://www.architectureaward.bigmat.com/cs.