Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

MAYBE STYLE, s. r. o. – rozmanitá kvalitní LED svítidla

26. 9. 2019 | MAYBE STYLE, s. r. o. | www.maybestyle.cz

Společnost MAYBE STYLE, s. r. o., dodává osvětlovací techniku a poskytuje služby s tím spojené více než patnáct let. Zaměřuje se zejména na nouzové, retailové, průmyslové, architektonické a akustické osvětlení. Kromě výhradního zastoupení výrobců svítidel, jako např. polského výrobce nouzových systémů Hybryd nebo finského výrobce retailového osvětlení Lival, začala v posledních měsících pracovat na výrobě vlastních, především lineárních LED svítidel. Její hlavní snahou je vyrobit univerzální svítidla, která vyhoví nejnáročnějším požadavkům klientů. Svítidla z kvalitních materiálů, snadné pro instalaci a zároveň splňující parametry zrakové pohody. Tato svítidla byla použita např. v nových prezentačních prostorách firmy Seco Industries, a. s., v Jičíně (obr. 1).




Obr. 1. Svítidla Talbot, prezentační prostory firmy Seco Industries v Jičíně (investor: SECO industries, a. s, autoři: MgA. Pavel Rek a MgA. Vít Lukas):
a) 
lineární svítidla Talbot s opálovým difuzorem; pod nimi kombinace lineárních svítidel s mikroprismatickým difuzorem a reflektory (výrobce MAYBE STYLE, s. r. o.); stěnu s časovou osou osvětlují svítidla Nano (výrobce Lival) 
b) světlomety Dingo v lištovém systému (výrobce Lival), 
c) liniová svítidla Talbot (výrobce MAYBE STYLE, s. r. o.)

Talbot

Lineární LED svítidlo z hliníkového profilu může být použito jako bezrámečkové vestavné, přisazené, závěsné nebo nástěnné. Se svou širokou nabídkou optik je svítidlo univerzálně použitelné pro jakýkoliv prostor. Kromě klasického opálového difuzoru je k dispozici např. mikroprizmatický difuzor nebo parabolická mřížka (obr. 2), vhodné do místností s přísnějšími požadavky na omezení oslnění. Designové a zároveň velmi efektivní je svítidlo s reflektory (obr. 3) dosahující nízkých hodnot indexu UGR, výběr úhlů vyzařování umožňuje jednoduše dosáhnout požadované rovnoměrnosti osvětlení. V nabídce je také vynikající asymetrická optika, která účinně osvětlí ať už tabuli v učebně, nebo logo na stěně. Jednotlivé optiky lze ve svítidle Talbot snadno kombinovat (obr. 4). Svítidlo je k dispozici s Ra 80 nebo Ra 90, v teplotách chromatičnosti 3 000 K, 4 000 K nebo 5 000 K, Tunable White či RGBW. Do svítidla Talbot je možné zabudovat nouzový modul, ovládání lze zajistit prostřednictvím systémů DALI, Casambi apod.


Obr. 2. Svítidlo Talbot s parabolickou mřížkou


Obr. 3. Svítidlo Talbot s reflektory


Obr. 4. Svítidlo Talbot s kombinovanou optikou opál a reflektory

Hefner

Lineární LED svítidlo z hliníkového profilu s tělesem šířky pouhých 34 mm lze instalovat opět jako bezrámečkové vestavné, přisazené, závěsné nebo nástěnné. Optiky s reflektory, s opálovým difuzorem a kombinace těchto optik rozšiřují možnosti využití svítidla Hefner (obr. 5). Svítidlo je k dispozici s Ra 80 nebo Ra 90, teplotách chromatičnosti 3 000, 4 000 nebo 5 000 K, Tunable White či RGBW, ovládání lze zajistit prostřednictvím systémů DALI, Casambi apod.


Obr. 5. Svítidlo Hefner s kombinovanou optikou opál, reflektory, krytky

Směrová svítidla Wizard

Všechna směrová svítidla Wizard (obr. 6) umožňují elektronicky regulovat úhel poloviční svítivosti od 10° do 50°, u varianty RGBW 14° až 50°, regulovat lze zároveň i intenzitu osvětlení. RGBW řešením lze měnit barvy světla na červenou, zelenou, modrou, bílou a vzájemně je míchat. Varianty Tunable White dovolují měnit teplotu chromatičnosti od 2 700 do 5 700 K. K ovládání svítidel Wizard je použita bezdrátová technologie. Díky těmto jednoduše a rychle proveditelným změnám jsou svítidla Wizard vhodná např. do galerií, kde se neustále mění kompozice a s ní i požadavky na osvětlení.



Obr. 6. Svítidlo Wizard

Projector

Směrové svítidlo pro galerie, muzea a podobné prostory, kde je světlo využíváno ke zdůraznění vystavovaných objektů. Svítidlo umožňuje omezit vyzařování přesně na okraje nasvětleného objektu a okraje svítící plochy čistě oříznout nebo naopak nechat neostré (obr. 7).


Obr. 7. Osvětlený obraz s přesným světelným orámováním pomocí svítidla Projector

Světlomet Dingo

Společnost MAYBE STYLE, s. r. o., je výhradním zástupcem finské značky LIVAL, která již více než 70 let vyrábí svítidla. Letos mezi svými novinkami uvedla mimo jiné i světlomet Dingo (obr. 8). Svítidlo má minimalistický vzhled a deklarovaný index UGR < 19. Dingo je řešením pro dosažení potřebných, většinou velmi problematických parametrů oslnění v prodejnách nebo galeriích. Na výběr jsou tři varianty úhlů poloviční svítivosti, a to 15°, 28° a 35°. Svítidlo je dostupné s indexem podání barev 80+ nebo 90+, v teplotách chromatičnosti od 2 700 do 5 000 K nebo se speciálními LED čipy Citizen, vhodnými k osvětlení různých druhů potravin.


Obr. 8. Světlomet Dingo


Obr. 9. Výklopný světlomet Lift DL

Lift

Další novinkou finské značky Lival je vestavný výklopný světlomet Lift (obr. 9). Výrobce se opět držel jemného minimalistického stylu, kterým je firma typická, a reagoval na požadavky architektů zkombinovat tři varianty světlometů do jedné. Flexibilním kloubem je možné svítidlo nasměrovat přesně na místo, které je třeba osvětlit, nebo nechat skryté v podhledu a svítit kolmo dolů. Úhly poloviční svítivosti pro tento druh svítidla jsou 15°, 20°, 30° a 50°, dokáže tedy rovnoměrně osvětlit větší plochu nebo naopak zdůraznit menší dedetail. Teplotu chromatičnosti nabízí od 2 700 do 5 000 K. Svítidlo Lift nachází využití i v potravinářském odvětví, pro toto svítidlo jsou dostupné filtry vyzdvihující texturu pečiva, masa, ryb či ovoce a zeleniny.


MAYBE STYLE, s. r. o.
Ohradní 1079/59
140 00 Praha 4 – Michle
e-mail: info@maybestyle.cz
http://www.maybestyle.cz/


Vyšlo v časopise Světlo č. 5/2019 na straně 26.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.