Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Maturitní práce 2020 studentů SUPŠS Kamenický Šenov – design světelných objektů

5. 10. 2020 | Ing. Jana Kotková | redakce časopisu Světlo | www.eel.cz

Letošní maturitní zkoušky na Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské v Kamenickém Šenově se konaly po dvouměsíční nepřítomnosti studentů z důvodu koronavirové epidemie. Přes všechny komplikace se podařilo zrealizovat maturitní práce ve všech odděleních. Své výrobky dotáhli do konce v rekordním čase i studenti oboru Design světelných objektů.

Letošní maturitní zkoušky na Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské v Kamenickém Šenově se konaly po dvouměsíční nepřítomnosti studentů z důvodu koronavirové epidemie. Přes všechny komplikace se podařilo zrealizovat maturitní práce ve všech odděleních. Své výrobky dotáhli do konce v rekordním čase i studenti oboru Design světelných objektů. Obhajoby proběhly v nových prostorách školního atria, které slouží jako univerzální společenské místo a také umožňuje vystavit umělecká díla. Maturitní práce tak mohou být prezentovány přímo v budově školy, kde se s čerstvými i historickými výtvory jejích studentů může seznámit i veřejnost. Se třemi vybranými pracemi z oddělení design světelných objektů čtenáře nyní seznámíme.

Obr. 1. Nově zrekonstruovaná druhá budova školy s atriem a dílnami Kamenický Šenov
Obr. 1. Nově zrekonstruovaná druhá budova školy s atriem a dílnami

1. Stropní dekorativní svítidlo Victoria Amazonic do reprezentativních i bytových prostor

Václav Och

Snahou studenta bylo vytvořit funkční stropní svítidlo minimalistické konstrukce se snadnou demontáží a možností přidávat další patra objektu podle velikosti prostor a možností architektury. Inspiroval se vzhledem viktorie královské (pozn.: Viktorie královská je největší leknín světa, má velké listy o průměru až 3 m, které plavou na hladině velkých jezer Jižní Ameriky.). Inspiraci pro technické provedení svítidla hledal v konstrukci klasických lustrů z Kamenického Šenova, kde se uplatňují principy, které jsou historicky ověřené.

Základním prvkem svítidla jsou skleněné foukané talíře ve třech různých velikostech nesené kovovými rameny. Tato ramena jsou umístěna do tří pater. V každém patře jsou čtyři ramena různé velikosti. Důležitým dekorativním prvkem jsou tzv. ruce z kovového profilu L, jež jsou umístěné v talířích. Středové kroužky svítidla a ostatní mechanické prvky autor navrhl ve 3D programu a nechal vyřezat laserem. Finální montáž byla vzhledem k množství vodičů a drobných mechanických dílů nejsložitější částí. Světelným zdrojem jsou RGB LED pásky, které je možné prostřednictvím aplikace v mobilním telefonu na dálku rozsvěcet nebo měnit barvu jejich světla a tím v interiéru navodit požadovanou atmosféru.

Stropní dekorativní svítidlo Václava Ocha působí monumentálně a dekorativně obohacuje interiér (nejen při rozsvícení).

Student odhaduje výrobní cenu své práce na 17200 korun.

Parametry:
jmenovité napětí: 230 V/12 V, 20 A, SELV,
příkon: 200 W,
světelný zdroj: LED pásek 200 W (10 W/m × 20 m),
průměr: 1500 mm, výška: 500 mm

Zařazení podle ČSN EN 60598:
– podle ochrany před úrazem elektrickým proudem (ČSN 330600): svítidlo III. třídy,
– podle ochrany před vniknutím cizích těles, prachu a vody (ČSN 34 0330): krytí IP64,
– podle účelu: dekorativní ozdobné.

Obr. 2. Stropní dekorativní svítidlo Victoria Amazonic do reprezentativních i bytových prostor (autor: Václav Och) s nastavitelnou barvou světla 
 
Obr. 2. Stropní dekorativní svítidlo Victoria Amazonic do reprezentativních i bytových prostor (autor: Václav Och) s nastavitelnou barvou světla

2. Interaktivní stolní dekorativní svítidlo Closeness

Anežka Dušková

Studentka vytvořila interaktivní dekorativní stolní svítidlo, jehož úkolem je posilování osobní komunikace mezi lidmi negativně ovlivňované mobilní technikou.

Hlavním cílem studentky bylo poukázat na chování lidí v restauracích, kavárnách či jiných veřejných prostorách, kteří nevěnují druhé osobě plnou pozornost a zabývají se telefonem. Tomu chtěla zabránit vytvořením svítidla, které ke svému rozsvícení vyžaduje odložení telefonu. Svítidlo Closeness připomíná jakousi „rakev“, ve které jsou uzavřené rostliny, zobrazuje sociální bublinu, v níž jsou lidé a jejich osobní komunikace uzavřeni. Aby lidé mohli vidět jeho krásu, lze je rozsvítit pouze vložením dvou mobilních telefonů do prostoru schránek (kapes) v jeho podstavě. Název Closeness výstižně charakterizuje funkci tohoto svítidla: sbližovat lidi.

Tělo svítidla ve tvaru skleněného komolého jehlanu s rostlinným motivem uvnitř má pravidelnou šestiúhelníkovou podstavu, na které je položené lepené sklo tvaru diamantu s malým skleněným objektem z foukaného skla uvnitř. Podstava je doplněna RGB LED pásky pro barevné efekty. Jako hlavní světelný zdroj byl použit světelný řetěz v teplé bílé barvě světla, který se využívá především k dekoračním účelům. Je levný, úsporný a jednoduše zapojitelný.

Interaktivní prvek je řešen světelnou závorou. Ta se nachází na zadní straně otvoru pro vložení telefonu. Na každé straně objektu je jedna. Jakmile se do otvoru vloží telefon a přiblíží se k senzoru, světelný zdroj se rozsvítí. Vše funguje jen po vložení obou telefonů.

Svítidlo je napájeno akumulátorovým článkem, který je v podstavě, tzn. že svítidlo lze přenášet a položit kamkoliv bez ohledu na umístění elektrických zásuvek. Díky konektoru, který je na straně podstavy, a adaptéru do zásuvky lze akumulátor jednoduše dobíjet.

Stolní romantický svíticí objekt maturantky poukazuje na mizející osobní vztahy mezi lidmi a svou funkcí se je snaží vrátit tam, kde by měly být.

Studentka odhaduje výrobní cenu svítidla na 7500 korun.

Parametry:
jmenovité napětí: 230 V/12 V, 20 A, SELV, dobíjecí adaptér,
příkon: akumulátor 4,8 V – 800 mA·h,
světelný zdroj: LED řetěz 5 W, šířka: 250 mm,
výška: 300 mm.

Zařazení podle ČSN EN 60598:
– podle ochrany před úrazem elektrickým proudem (ČSN 330600): svítidlo II. třídy,
– podle ochrany před vniknutím cizích těles, prachu a vody (ČSN 34 0330): krytí IP64,
– podle účelu: dekorativní ozdobné.

Obr. 3. Interaktivní stolní dekorativní svítidlo Closeness (autorka: Anežka Dušková) se rozsvítí při vložení mobilního telefonu: a) před vložením telefonu, b) po vložení telefonu Obr. 3. Interaktivní stolní dekorativní svítidlo Closeness (autorka: Anežka Dušková) se rozsvítí při vložení mobilního telefonu: a) před vložením telefonu, b) po vložení telefonu
Obr. 3. Interaktivní stolní dekorativní svítidlo Closeness (autorka: Anežka Dušková) se rozsvítí při vložení mobilního telefonu: a) před vložením telefonu, b) po vložení telefonu

3. Luminiscenční stropní svítidlo REWER do veřejných prostor

Marián Macháček

Cílem studenta bylo vytvořit inovativní technické trubicové svítidlo minimalistického vzhledu a jeho technickou podstatu posunout drobnými tvarovými změnami k dekorativnějšímu vzhledu. K tomu využil charakteristický design svítidel použitý již v předchozích klauzurních pracích a spojil ho v průmyslově jednoduše vyrobitelný tvar. Výsledkem je luminiscenční průmyslové stropní LED svítidlo určené do velkých prostor (především do ateliérů a chodeb) s možností přizpůsobit tvar bočnic požadovanému úhlu dopadu světla v daném prostoru.

Tělo svítidla bylo vyrobeno z plechu z korozivzdorné oceli, z něhož si student ve spolupráci se společností Preciosa Lighting nechal laserem vyříznout požadovaný tvar pohledové a krycí části. Ty jsou k sobě spojeny samořeznými šrouby.

Součástí svítidla jsou dva světelné zdroje: hlavní a vedlejší. Hlavním světelným zdrojem jsou dvě LED trubice T8, které jsou ideální náhradou klasických zářivek. Nepotřebují předřadník ani startér, protože jsou napájeny přímo síťovým napětím, a tak ihned po zapnutí svítí naplno. Protože si autor přál, aby svítidlo upozorňovalo na svou přítomnost i po zhasnutí, osadil jeho hrany luminiscenčními pásy (vedlejší světelný zdroj), které jsou nahnuty směrem ke zdroji světla (dennímu nebo umělému). Svítidlo proto stále svítí jemným neoslňujícím světlem zdůrazňujícím charakteristických tvar jeho ostrých hran.

Svítidlo Rewer je nově pojatým řešením technických stropních svítidel.

Student odhaduje výrobní cenu svítidla na 7200 korun.

Parametry:
jmenovité napětí: 230 V,
příkon: 36 W,
zdroj: 2 LED trubice 18 W (36 W),
délka: 2300 mm, šířka: 900 mm, hloubka: 400 mm

Zařazení podle ČSN EN 60598:
– podle ochrany před úrazem elektrickým proudem (ČSN 330600): svítidlo I. třídy,
– podle ochrany před vniknutím cizích těles, prachu a vody (ČSN 34 0330): krytí IP54,
– podle účelu: dekorativní stropní svítidlo.

Obr. 4. Luminiscenční stropní svítidlo Rewer do veřejných prostor (autor: Marián Macháček): a) návrh svítidla, b) hotový produkt
Obr. 4. Luminiscenční stropní svítidlo Rewer do veřejných prostor (autor: Marián Macháček): a) návrh svítidla, b) hotový produkt
Obr. 4. Luminiscenční stropní svítidlo Rewer do veřejných prostor (autor: Marián Macháček): a) návrh svítidla, b) hotový produkt

Při realizaci jednotlivých svítidel pracovali všichni studenti v nově vybavené školní dílně, kde naplno využili vybavení Centra odborného vzdělávání. S některými výrobními postupy, na které tato dílna vybavena není, jim pomáhali pracovníci jiných firem. Poděkování patří partnerským firmám Preciosa – Lustry, a. s., Sklárna Jílek s. r. o. a Thome lighting Kamenický Šenov.

Redakce časopisu Světlo přeje všem letošním absolventům, ať se jim v životě daří, a zrekonstruované škole v čele s ředitelem doc. MgA. Pavlem Kopřivou, Ph.D., pod jehož vedením byl náročný projekt rekonstrukce školy zrealizován, mnoho nových šikovných studentů.

(podklady: doc. MgA. Pavel Kopřiva, Ph.D.)
Foto: Jana Kotková (1 až 3), Pavel Kopřiva (4b)