Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Léčba barevným světlem

9. 2. 2014 | |

--- Ing. Iva Bastlová, DiS. ---


Že světlo člověk potřebuje k životu, ví každý. Že jeho nedostatek způsobuje organismu problémy, mnozí tuší. Svědčí o tom i skutečnost, že nejvíce depresivních stavů i sebevražd připadá na obyvatele Skandinávie, kde v některém období je sluneční svit minimální. Světlo však může i léčit, což již není tak rozšířená informace.


Obr. 1. Hra barev světla s pomocí sanitárního vybavení (foto: Antonio Lupi)

Tímto oborem se zabývá koloroterapie nebo chromoterapie či luminoterapie luminoterapie a nebo též fototerapie. Jde v podstatě o léčbu světlem a barvou, jež spadá do oblasti alternativní medicíny. Využívána je nejen k léčbě, ale též k prevenci a relaxaci.
Léčba je založena na stimulačních účincích barevného světelného spektra o různých vlnových délkách. Každá barva má jinou vlnovou délku, kterou proniká do lidského těla a různě ovlivňuje jeho orgány. V souladu s touto schopností aktivují různé barvy odlišné tělesné systémy a biologické procesy.


Obr. 2. Změna barvy světla ve vířivých vanách (foto: Grandform)

Historie

Významný vliv světla na tělo i duši člověka byl využíván již v dávných dobách. Byl součástí obřadů Inků, jako léčebný prostředek ho používali ve starověké čínské medicíně. Již staří Řekové a Římané hojně využívali střešní terasy jako známé sluneční lázně. Za zmínku stojí i světelná terapie ve starém Egyptě.

Zde používali sluneční světlo, které procházelo přes barevný filtr, jenž fungoval místo střechy nad speciální místností. Tak byl pokoj zcela prosvícen jedinou barvou. Lékaři pacientům předepisovali délku pobytu v těchto „komorách“.
Modré barvy byly egyptskými lékaři voleny k úpravě nedostatků souvisejících s vodou, jako jsou ledviny a močový měchýř. Zelená barva byla určena pro relaxaci k fyzickému, mentálnímu a emocionálnímu vyvážení. Žlutá zastupovala léčbu žláz, oranžová barva byla aplikována při zažívacích potížích. Červené barvy byly určeny k nápravě onemocnění svalů, cév, srdce a krve a zlatá barva byla vhodná k podpoře nervové činnosti a psychiky.


Obr. 3. Sestava integrovaných sprch se světelným zdrojem (foto: Antonio Lupi)
 

Současnost

V současné době tato metoda prošla množstvím výzkumů, kde byly prokázány její účinky. Léčba je využívána při rekonvalescenci po operaci, ke zlepšení duševního stavu či v kosmetických salonech při řešení kožních problémů. Světlo jako takové se v medicíně používá k řešení mnoha dalších problémů. Již roku 1903 dostal Niels Ryberg Finsen Nobelovu cenu za výzkum v oblasti fototerapie. S chromoterapií je možné se setkat též ve veřejných wellness prostorech a lázních. Některá centra (spíše zahraniční) nabízejí přímo barevné komory s barevným světlem, kde lze v klidu relaxovat.


4. Světelné zdroje s barevným světlem lze použít nejen v koupelně, ale i v kuchyni a dalších prostorách (foto: Siematic)

Svítidla vyzařující světlo různých barev jsou instalována i do saun a infrakabin. Zde stojí za zmínku nešvar provozovatelů, a to proměnlivost barevného spektra světla. Barvy se rychle mění a místo harmonie vychází člověk spíše roztěkaný a nervózní.
Díky rozvoji LED světelných zdrojů se barevné světlo dostává i do domácností. Na trhu jsou svítidla s barevným světlem ve vířivých vanách a nyní i ve sprchových hlavicích stropních i ručních.

Účinky jednotlivých barev

Modrá barva (480 až 500 nm)

Modrou člověk ocení, když se potřebuje uklidnit a koncentrovat. Je doporučována na vysoký krevní tlak a bolesti v krku. Působí antisepticky. Také potlačuje chuť k jídlu, a tím pomáhá i v boji s nadváhou. Celkově tiší bolest, chladí a harmonizuje, navíc podporuje kreativitu. Rozšiřuje cévy a působí protizánětlivě, regeneruje svaly, klouby, kůži.

Zelená barva (520 až 565 nm)

Evokuje přírodu a navozuje příjemné pocity. Regeneruje, uvolňuje nervy, dodává energii. Snižuje krevní tlak a tím člověku pomáhá lépe usínat. Je to barva monie a relaxace, uvede tedy do skvělé duševní pohody. Čistí organismus a harmonizuje trávení, také posiluje zrak. Zelená barva zvyšuje sebevědomí, pomáhá uvolnit vnitřní napětí. Pozitivně ovlivňuje činnost průdušek, zmírňuje záněty a připravuje pokožku na ošetření.


Obr. 5. Velká sprchová hlavice s LED zdrojem značky Fir Italia

Žlutá barva (565 až 590 nm)

Tato barva odráží velké množství světla. Pozitivně naladí, dodá energii svalstvu. Vhodná je k léčbě deprese a melancholie. Omlazuje, vyvolává radost a pohodu, posiluje nervový systém. Navíc podporuje systematické myšlení a proudění lymfy. Je vhodná k léčbě ekzémů a dalších onemocnění kůže. Příznivě působí při jaterních problémech dává do rovnováhy žaludek, stimuluje činnost žláz a kapilár a povzbuzuje tělo k detoxikaci.

Červená barva (625 až 700 nm)


Červená rozproudí krevní oběh, zvýší krevní tlak a povzbudí vitalitu. Přímo koresponduje s činností srdce, ledvin a svalů. Přináší úlevu při bronchitických a revmatických obtížích, astmatu či onemocněních kůže. Zvyšuje sexuální touhu a aktivitu. Urychluje rovněž látkovou výměnu, takže je doporučována při nevolnostech a zácpě. Stimuluje buňky, podporuje tvorbu kolagenu a zlepšuje metabolismus, má hřejivé účinky, takže rozšiřuje póry a připravuje pleť na absorpci kosmetických přípravků. Pozor na její používání při zánětech.

Oranžová barva (590 až 635 nm)

Tato jednoznačně nejvíce optimistická barva bojuje proti depresi, smutku a pesimismu. Je vhodná zejména po ránu, kdy je třeba se nabít energií a optimis mem. Pomáhá při křečích, zácpě a slabosti ledvin, podporuje látkovou výměnu a činnost lymfatického systému a působí proti otokům a pigmentaci. Dodává chuť k jídlu, zvyšuje aktivitu štítné žlázy a stimuluje regeneraci tkáňových buněk. Navíc zlepšuje lidské vztahy a nutí člověka se družit a navazovat vztahy nové. Je vhodná při léčbě jaterních problémů a zvyšuje ženskou plodnost i množství mateřského mléka.


Obr. 6. Detail sprchové hlavice značky Graff

Závěr

Do budoucna doufejme, že léčba světlem a vůbec působení barevného světla na lidskou psychiku nebudou chápány jako něco „šarlatánského“, „alternativního“, či dokonce jen „efektního“, jak je tomu dnes, ale bude se tímto oborem zabývat stále více odborníků, kteří jej mohou popularizovat a tak zpřístupnit široké veřejnosti. Vždyť zdraví jak psychické, tak fyzické je opravdu to nejcennější – a to není klišé.


Obr. 7. Otevřený sprchový kout s koloroterapií (foto: Graff)


Obr. 8. Použití zeleného světla v sauně inspirované tropy (foto: Therme Erding)
 

Literatura:
[1] FLANDERKOVÁ, T.: Léčba světlem. [online]. 28. 3. 2008. URL: http://terapie.as4u.cz/cs/alternativni-terapie/fyzikalniterapie/fototerapie-luminoterapie/lecbasvetlem.html
[2] KOUTNÁ, M.: Léčba světlem – placebo, nebo další možnost léčby? [on-line]. 21. 2. 2012. URL: http://www.florence.cz/odborne-clanky/florence-plus/lecbasvetlem-placebo-nebo-dalsi-moznostlecby/
[3] FLANDERKA, S.: Chemoterapie. [online]. 6. 11. 2013. URL: http://terapie.as4u.cz/cs/alternativni-terapie/terapiepomoci-smyslu/colorterapie/chromoterapie.html.
[4] History of Colour Light therapy. [on-line] URL: http://www.colourlighttherapy.com.au/colourlighthistory.html