Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

KNX – systém s budoucností

8. 8. 2019 | Ing. Michal Kučera | B.E.G. Brück Electronic | www.beg-luxomat.cz

Základ úspěchu systému KNX lze spatřovat ve standardu vytvořeném Asociací KNX, jímž se řídí všichni její členové z řad výrobců.

Integrátoři a montéři systémů mají zcela unikátní možnost volit z mnoha produktů pro velký rozsah nejrůznějších oblastí použití. A mohou si vybrat taková zařízení, která jsou pro jejich projekty ideální. To platí i pro výrobky společnosti B.E.G., která dodává detektory pohybu a přítomnosti, aktory, panely, zdroje energie a rozhraní pro systém KNX.


Obr. 1. Čidlo přítomnosti pro designové instalace PD11 KNX FLAT FC

Jaké trendy se budou prosazovat v dlouhodobějším výhledu?

V dlouhodobé perspektivě se systém KNX stane předním sběrnicovým systémem, a to zčásti proto, že jeho instalace a nastavení jsou relativně snadné, a zčásti také proto, že partnerské společnosti využívající tento systém spolupracují na jeho neustálém zlepšování. V budoucnosti budou lidé svědky stále častějšího využívání automatizovaných systémů, např. těch, které nabízejí detekci pohybu a přítomnosti v soukromém sektoru, v domácnostech.

Jaký má tato skutečnost dopad na vývoj výrobků?

Uživatelé, kteří tyto systémy chtějí využívat v domácnostech, požadují především pohodlí a rychlejší přístup do systému. Na trhu s technologiemi KNX je zřejmý zcela očividný trend vedoucí ke stále výraznějšímu zjednodušování a intuitivnosti ovládání. Například naprogramované automatické funkce lze manuálně zrušit pomocí vizualizačních systémů, např. panelů, chytrých telefonů a tlačítek. Uživatelé si tak budou moci zvolit příhodné scénáře či individuálně ovládat jednotlivá světla nebo žaluzie.

Tématem je i úspora energie

Úspora energie je velmi důležitý argument. Díky automatickému vypínání uživatelé šetří energii. Zařízení, která se o to starají, jsou čím dál tím inteligentnější: moderní detektory přítomnosti měří denní světlo přicházející do místnosti a to doplňují pouze takovým množství umělého světla, jaké je nezbytně nutné. Určit zákazníky, kteří spotřebovávají velké množství energie, je tak díky zprůhlednění spotřeby zajišťované systémem KNX velmi snadné.

Požadavky uživatelů se mění

Dalším slibným tématem je design těchto zařízení. Produkty, jako je např. čidlo přítomnosti PD11 KNX FLAT FC, reaguje společnost B.E.G. na stále rostoucí požadavky jejích zákazníků. Mimořádně ploché provedení např. zaručuje, že snímač je pohledově velmi nenápadný. Směřování k výrobkům, u nichž je kladen důraz i na design, se stává samozřejmostí. Tržní příležitosti pro KNX tu jsou a v budoucnosti dále porostou. Společnost B.E.G. je připravena dále využívat a hlavně rozvíjet systém KNX a inovací přispívat k úspěchu celého systému.

 


Vyšlo v časopise Světlo č. 4/2019 na straně 17.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.