Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Jedinečný projekt ukazuje, co znamená Smart City v praxi

18. 10. 2017 | OMEXOM GA Energo s.r.o. | www.gaenergo.cz

Plzeň se může pochlubit unikátním technologickým projektem zaměřeným na technologie Smart City. Projekt nesoucí název Smart City Polygon, který je od dnešního dne přístupný laické i odborné veřejnosti, ukazuje, jak vypadá „chytré město“. 

V rámci jednoho areálu jsou instalovány ucelené systémy pro zvýšení bezpečnosti obyvatel, zlepšení ochrany majetku, „chytré parkování“, zvýšení průjezdnosti lokalitou, bezpečnost chodců, ochranu životního prostředí, inteligentní řízení budov a další.


Inteligentní parkoviště a přechod pro chodce

V reálném prostředí jsou ihned k dispozici výstupy z celého systému umožňující následnou analýzu a plánování. Každá technologie řeší jeden segment života obyvatel města, teprve společně však vytvářejí skutečné Smart City.

Autory myšlenky prezentace Smart city touto cestou a realizátory projektu jsou společnosti OMEXOM GA Energo a E.ON Česká republika.

„Termín Smart city se dnes používá velmi často, málokdo ale ví, co opravdu znamená. Smart city není o speciálních, nových technologiích. Pro většinu systémů, které u nás ukazujeme, používáme známá a osvědčená řešení. Ale teprve způsob, jaká jsou používány a řízeny, z nich dělá Smart city technologie. Smyslem a cílem Smart city je spokojený občan,“ vysvětluje Zdeněk Židek, generální ředitel společnosti OMEXOM GA Energo a dodává, že Smart city znamená nový, odpovědný způsob v řízení veřejné infrastruktury.


Datové centrum

„Byl bych rád, aby nebyl daleko den, kdy starosta chytrého města zaparkuje na chytrém parkovišti, připojí do zásuvky svůj elektromobil a během dvaceti minut, než se mu nabije baterie, posedí na chytré solární lavičce, přes kterou se připojí k internetu, aby se podíval, jak mu svítí veřejné osvětlení v obci,“ popisuje svou představu Martin Záklasník, jednatel společnosti E.ON Česká republika.

Smart City Polygon by měl pomoci městům a obcím už v počátečních přípravách na zavedení technologií Smart city. „Smart city strategie je nezbytná nejen pro výběr vhodného řešení, ale i pro možnost čerpání prostředků ze speciálních dotačních titulů, například na veřejné parkování. Navázali jsme proto úzkou spolupráci s oborovými sdruženími Czech Smart City Cluster a Klastr Chytrý Plzeňský kraj, která poskytují širokou informační platformu pro veřejný sektor,“ doplňuje Židek.    


Chytrá solární lavička

Areál je přístupný široké veřejnosti, školám a dalším institucím, potenciálním investorům a všem zájemcům o technologie Smart City. Představení technologií probíhá formou komentovaných prohlídek, na něž je možné se přihlásit přes rezervační formulář na webových stránkách www.smartcitypolygon.cz.

Tiskové materiály OMEXOM GA Energo