Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Jaký byl Light+Building 2012

28. 5. 2012 | |

-- Ing. Jana Kotková, FCC PUBLIC s.r.o. --

Ve dnech 15. až 20. dubna 2012 se ve Frankfurtu nad Mohanem konal největší mezinárodní specializovaný veletrh světelné techniky Light+Building 2012. Hlavním tématem bylo úsporné a efektivní využívání elektrické energie v bytových domech, kancelářských budovách, obchodních centrech a dalších veřejných objektech s využitím tzv. inteligentních sítí při současném zvýšení uživatelského komfortu. Podle všeobecných ohlasů byl letošní ročník veletrhu mimořádný. Zcela vyprodané výstaviště navštívilo během šesti dnů rekordních 196 tisíc návštěvníků, což je oproti předchozímu ročníku Light+Building 2010 o 7 % více. Téměř každý druhý byl ze zahraničí (42 %). Na celkové ploše 240 000 m2 představilo svoji nabídku z oblasti osvětlení, elektrotechniky a automatizace budov 2 352 společností z 54 zemí celého světa.

Vystavovatelé se letos snažili představit potenciálnímu zákazníkovi doslova v tom nejlepším světle. Až oči přecházely. A to nejen obrazně. Díky prezentovaným možnostem LED světelných zdrojů hrály některé z expozic opravdu všemi barvami – naštěstí většinou v pozitivním slova smyslu. Slovo LED se letos na veletrhu skloňovalo ve všech pádech téměř na každém rohu, ať už šlo o svítidla, světelné zdroje nebo tzv. inteligentní ovládání osvětlení. (Pozn.: Článek o novinkách ve světelných zdrojích a svítidlech na L+B zájemci najdou na str. 11.)

Většina společností, které v současnosti ve světě v oboru světelné techniky něco znamenají, se veletrhu zúčastnila – ať už vlastní expozicí, v rámci sdružení několika firem nebo jako hosté některých svých dodavatelů. Největší výstavní prostory patřily již tradičně velkým zahraničním společnostem s dlouhou tradicí, jako jsou např. ABB, Alanod, B.E.G. Brück electronics, Erco, Fontana Arte, Fagerhult, GE, Helvar, Hensel, iGuzzini, Osram, Philips, Siemens, Thorn, Tridonic, Verbatim, Vossloh-Schwabe, Wago, Zumtobel, Zenaro a další.

Ale ani zástupci České republiky a Slovenska nezůstali pozadu. Vystavovali ve všech hlavních oborech nomenklatury a svou nabídku představili na celkové výstavní ploše 1 574 m2. Z obou zemí se veletrhu zúčastnilo celkem 32 společností. Z toho 29 bylo z České republiky (AMiT, Archilight, Artglass, Ateh, Bohuslav Čepelík – Elkovo, Bydžov, Detesk, Domat Control System, Elite Bohemia, Elko EP, ENIKA.CZ, HALLA, Honor, Hormen CE, INGE Opava, Lasvit, Lucis, Material Tomáše Kysely, Modus, Obzor, výrobní družstvo Zlín, Osmont, Panlux, Preciosa-Lustry, ROBE Lighting, Saltek, Sans Souci, Trevos, VM elektro, Vyrtych) a tři ze Slovenska (Leader Light, OMS, SEC). A jako vždy si ve srovnání se zahraniční konkurenci vedly skvěle. Čeští vystavovatelé mohli i letos (stejně jako v roce 2010) na tuto akci získat finanční podporu ze společného projektu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, agentury CzechTrade a Hospodářské komory ČR zaměřeného na podporu prezentace českých firem na zahraničních výstavách a veletrzích v období 2009 až 2012.

Poptávka po výstavním prostoru na veletrhu Light+Building dlouhodobě převyšuje nabídku, a tak se ani letos na všechny zájemce o účast na této prestižní akci nedostalo. To je v posledních několika letech jev ve veletržním průmyslu velmi ojedinělý. Díky tomu si veletržní správa může mezi zájemci o vystavování vybírat. Nelze se příliš divit, že v případě zájmu o účast, navýšení výstavní plochy nebo o určité umístění mají přednost tradiční prověření vystavovatelé a nové společnosti si svoji pozici musí „vybojovat“ a obhájit. To je asi jeden z hlavních důvodů stabilně vysoké úrovně tohoto veletrhu. K úspěchu a mezinárodní prestiži veletrhu výraznou měrou přispívají také různé doprovodné akce. Probíhají konference a semináře, výstavy, soutěže aj. Jednou z návštěvnicky nejatraktivnějších událostí, které se konají souběžně s veletrhem Light+Building, je Luminale, mezinárodní projekt zaměřený na kulturu osvětlování, který se letos konal již posedmé. Patří mezi tradiční akce setkávání architektů, návrhářů, městských techniků, světelných designérů a umělců z celého světa, kteří se zde scházejí kvůli inovacím a experimentům. V rámci ukázek osvětlování architektur, náměstí, mostů, parků, muzeí aj. demonstrují účinnost produktů vystavovaných na veletrhu Light+Building v praxi.

Některá z těchto „světelných představení“ mohli zájemci zhlédnout každý den v době od 19 do 22 h během vyhlídkové cesty historickou tramvají. Při té příležitosti byli cestující informováni nejen o objektech Luminale podél trasy, ale i o historii veřejné místní dopravy ve Frankfurtu nad Mohanem.

Pár slov na závěr

Pořádající veletržní správa udělala maximum pro to, aby se každý z návštěvníků v obrovské nabídce zorientoval co nejrych leji a odcházel z veletrhu spokojen. S pocitem, že co potřeboval, našel v co nejkratší době. Informační a naváděcí systém byl přehledný a propracovaný, u křižovatek a vstupů do jednotlivých hal byly umístěny informační stánky, orientační plánky výstaviště s rozmístěním oborů nomenklatury měli návštěvníci k dispozici doslova na každém kroku, směrové tabule u každé odbočky byly viditelné již z dálky. Vystavované produkty byly velmi přehledně rozděleny do čtyř hlavních sekcí: světlo (venkovní svítidla, technická svítidla pro soukromé i komerční interiéry, architekturní svítidla, interiérová svítidla účelová a dekorativní, světelné zdroje, příslušenství), elektrotechnika (instalační technika, bezpečnostní systémy, kabely, vodiče, měřicí a testovací přístroje), automatizace (řídicí systémy, komponenty systémů, automatizační systémy, plánování, výroba, projektování, údržba) a nově software ve stavebnictví (softwarové řešení pro celý životní cyklus budovy, tj. vše pro optimalizaci procesu výstavby od jejího počátku). Podle výsledků průběžného průzkumu většina dotazovaných respondentů, tj. 91 % návštěvníků a 83 % vystavovatelů, vyjádřila spokojenost s ekonomickým vývojem v oboru. Přínos veletrhu Light+Building hodnotili velmi pozitivně. Splnil svůj účel a přispěl k navázání mnoha nových obchodních kontaktů. Také podle zástupců českých a slovenských firem byla letošní účast na veletrhu maximálně přínosná a důležitá pro další rozvoj firmy a úspěšné podnikání.
Příští Light+Building se bude konat od 30. března do 4. dubna 2014.

Foto: autorka (kromě obr. 4 a 11)

Obr. 1. Materiál Skybright s definovanou povrchovou strukturou ve stánku německého výrobce Alanod opticky zvětšuje prostor (při umístění na stropě vede denní světlo do místnosti)

Obr. 2. Výrobce SEC Lighting (SR) představil novinky ze sortimentu nouzových a interiérových svítidel vybavených výkonnými LED

Obr. 3. Expozice německého výrobce osvětlení, společnosti Zumtobel, připomínala moderní rezidenci „dotvořenou“ barevnými LED scénami

Obr. 4. Centrální prostor podlahy expozice italského výrobce osvětlení iGuzzini pokrývala největší projekční LED plocha v Evropě (foto: ECC team)

Obr. 5. Svítící figurky (dřevo a sklo) nastavitelné do různých poloh byly jednou z dominant expozice labo crème brûlée (Španělsko) – dekorativní objekt i funkční svítidlo v jednom, co kus, to originál (ve skleněné hlavičce LED RGB, v rukách 3W LED, dálkové ovládání)

Obr. 6. Ověsková svítidla s kovovými a skleněnými rameny, přisazená a košová svítidla aj. v nabídce českého výrobce Artglass

Obr. 7. Měnící se barevné světelné scény přitahovaly pozornost k nápaditě řešeným boxům s vystavenými výrobky slovenského výrobce svítidel, společnosti OMS


Obr. 8. Květinový design i technické tvary svítidel českého výrobce Ateh, všechna s možností dálkového ovládání

Obr. 9. Textil a sklo – jednoduchá elegantní koncepce expozice Lasvit (ČR) Obr. 

 

Obr. 10. B.E.G. Brück Electronic, německý výrobce čidel pohybu a přítomnosti, řídicích systémů osvětlení aj.

Obr. 11. Nabídka LED osvětlení v expozici celosvětového sdružení Zenaro (foto: archiv Zenaro)

Obr. 12. Široká nabídka svítidel z opálového skla s LED i klasickými zářivkami českého výrobce, společnosti Osmont

Obr. 13. Prezentace možností LED v expozici výrobce světelných zdrojů a svítidel, společnosti Osram

Obr. 14. Na velkých obrazovkách v expozici německého výrobce Erco, společnosti zaměřující se hlavně na architekturní osvětlení, byly po celou dobu názorně prezentovány vystavené výrobky

Obr. 15. Informační stánek rozlehlé expozice výrobce světelných zdrojů a svítidel, společnosti
Philips, zdobilo zajímavé svítidlo složené z OLED trojúhelníků dynamicky měnících polohy

Obr. 16. Zajímavě ztvárněná prosvětlená expozice výrobce světelných zdrojů a svítidel GE Lighting

Obr. 17. Svítidla z čistého křišťálu v expozici společnosti Sans Souci (ČR)