Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Inteligentní osvětlení může snížit náklady na energie až o 90 procent

27. 8. 2015 | Gartner | www.gartner.com

Internet věcí rychle proniká i do oblasti osvětlování. Poradenská společnost Gartner předpovídá, že počet instalací inteligentního osvětlení vzroste z 46 milionů v roce 2015 na 2,54 miliardy v roce 2020. V roce 2014 bylo možné o 27 až 45 milionech čtverečních stop komerčních prostor na celém světě říci, že jsou osvětleny inteligentním osvětlením. Očekává se, že se tato plocha v roce 2015 zdvojnásobí.

Gartner definuje inteligentní osvětlení jako soustavu, která je připojena k síti, a lze ji nejen monitorovat, ale také centralizovaně ovládat pomocí řídicího systému nebo prostřednictvím cloudu.

„Inteligentní LED osvětlení v kancelářských budovách a průmyslových zařízeních má potenciál snížit náklady na energie o 90 procent, nicméně dosažení takovéto úspory předpokládá více, než jen náhradu konvenčních zdrojů za zdroje na bázi LED,″ řekl Dean Freeman, viceprezident pro výzkum ve společnosti Gartner.

„Podle toho, jak velkých energetických úspor chcete dosáhnout, musíte implementovat jednu až pět základních fází inteligentního osvětlení: 

(1)   LED osvětlení
(2)   senzory a řídicí systémy
(3)   připojení k síti
(4)   analytické prvky
(5)   inteligenci

Nasazení všech pěti fází zajistí nejvyšší úroveň úspěchu při snižování nákladů na osvětlení. S takovým řešením totiž budou moci poskytovatelé inteligentního osvětlení využít informace z dat v senzorech a analytiky v prostředí internetu věcí.

„Náklady na investici do inteligentního osvětlení jsou již tak nízké, že nemá cenu investovat pouze do náhrady světelných zdrojů,″ říká k tomu Freeman. 

„Úspory energie až o 50 procent byly již dobře zdokumentovány u mnoha instalací, a jsou nyní jasnou volbou, je-li třeba nahradit zářivky nebo výbojky. Při náhradě zářivkových zařízení je možné dosáhnout úspory až 25 procent jenom u spotřeby energie a k tomu dalších značných úspor na údržbu.″ Většina nových osvětlovacích zařízení vyžaduje ovládání využívající data ze senzorů, které už samo o sobě zajistí určitou míru automatizace systému. Připojení ovládacích prvků a osvětlení k síti umožňuje provozovateli analyzovat vzorce ve využití osvětlení a dále optimalizovat náklady. Většina instalací se zastavila v této třetí fázi. Právě zde ale investorovi hrozí, že užitek z analytiky provozu bude ztracen.

Pokud dodavatel osvětlení přesvědčí vlastníka budovy, aby připojil soustavu ke cloudu, může pak správce řídit všechny operace osvětlení z jednoho bodu a srovnávat spotřebu energie v různých časech a mezi jednotlivými objekty. Pokud je do systému přidána analytická vrstva, mohou produktoví manažeři srovnávat využití osvětlení s obsazeností prostor a doporučit svým klientům takové osvětlovací programy, které pomohou snížit náklady a zároveň zvýší bezpečnost pro uživatele.

V mnoha případech skončí implementace inteligentního osvětlení fází 4. Člověk nebo počítač pak zkoumá údaje, které byly vygenerovány senzory a ovládacími prvky a identifikuje v nich anomálie ve využití energie. Nejvyšším stupněm inteligentního osvětlení je však systém, který na základě dat ze zařízení sám vytváří prediktivní modely, které mu umožní učit se a být tak ještě více inteligentní. V rámci konceptu osvětlení jako služby (Lighting as a Service - LaaS) může provozovatel pečovat o systém a udržovat jej aktualizovaný, a zároveň minimalizovat náklady. Společnost Gartner očekává, poměrně výrazný nástup tohoto konceptu s tím, jak se postupně přibývá poskytovatelů LaaS.

Rozvoj inteligentního osvětlení v různých regionech se liší a zavedení skutečně inteligentního systému osvětlení je iniciováno především vládními nařízeními týkajícími se úspor energie a zákonů o recyklaci světlených zdrojů. V Severní Americe a Evropě jsou již nové osvětlovací instalace zpravidla inteligentní a jsou vybaveny dálkovou efektivní správou svítidel i světelných zdrojů. Přestože už samotné LED zdroje umožňují vyhovět většině legislativních požadavků a jiných regulací, požadavky na využití denního světla a monitoringu obsazenosti prostor vyvářejí potřebu řízení většiny osvětlovacích systémů. Jakmile jsou nainstalovány senzory a ovládací prvky, je připojení k síti dalším logickým krokem a stává se samozřejmostí u většiny nových instalací. 

Původní zprávu naleznete www.gartner.com