Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Inspirace: sexy hrátky se svítidly

16. 8. 2017 | Ing. Iva Bastlová, DiS. | www.svetlo.info

Protože je léto, doba dovolených, a tedy i uvolněnějších myslí, dovolili jsme si tentokrát vybrat odvážnější téma tohoto inspirativního článku. Je jím, jak z následujících obrázků poznáte, erotika.

Inspirace: sexy hrátky se svítidly
Obr. 1. Jakou jinou dekoraci byste čekali v hotelu módního gigantu Moschino – Maison Moschino v Miláně než nádherné figuríny? Ještě navíc svítící…
A povšimněte si i svítících oblaků!

I když se zaměříme na svítidla moderní, dostupná na současném světovém (nikoliv pouze českém) trhu, tento motiv není žádnou převratnou novinkou. Motiv erotiky, sexu je znám jako lidstvo samo. Stačí, když si projdete pár muzejních expozicí. Možná zjistíte, že jsme v současné době v tomto směru až zbytečně upjatí oproti některým našim předkům – dříve se tento motiv objevoval na všem možném.

Jaké tedy jsou sexy svítidla dnešní doby?

Začněme něčím střídmějším – a tím je krásně formovaná ženská silueta, která je sama prostě sexy. Ta je ikonou sama o sobě, o čemž svědčí i módní průmysl – bez ní by vlastně nebyl. Jak ji oslavují světlem – podívejte se! (obr. 1 až obr. 3.)

Inspirace: sexy hrátky se svítidly
Obr. 2. Jeden z nejslavnějších módních fotografů Tim Walker rozsvítil šaty
na stromě 
a vytvořil tak téměř ikonickou fotografii. Tohle je prostě nádhera!

Inspirace: sexy hrátky se svítidly
Obr. 3. Řešíte výlohu obchodu se spodním prádlem nebo hledáte zajímavou dekoraci do nočního klubu? Rozsviťte korzet a máte vyhráno! (www.flick.com, Lidia Camacho)

Svítit však mohou nejen figuríny a světelné zdroje pod šaty, ale také šaty samotné. Toužíte-li tedy opravdu zářit, není nic snadnějšího než si pořídit svíticí róbu (obr. 4). Vhodná může být i do výlohy nebo na jiné místo do veřejných prostor jako dekorace. Vybírat lze z mnoha různých typů jak pro dámy (třeba i s vlečkou), tak i pro pány a barvu světla lze samozřejmě měnit!

Inspirace: sexy hrátky se svítidly
Obr. 4. Honosnou svíticí róbu pořídíte na www.alibaba.com za 600 amerických dolarů

Sexy může působit nejen celá postava nebo její lechtivý oděv, ale i její část. To demonstruje řada dekorativních svítidel s motivem přitažlivých dámských nohou, které byly dříve pro pány tabu (obr. 5 a obr. 6). Jednou z těch nejznámějších je Leg lamp (obr. 6) – ikonická dekorace z amerického filmu A Christmas Story, kde toto svítidlo hrálo téměř hlavní roli. Designérem je Reuben Freed, který je vytvořil podle zadání autora filmu Jeana Shepherda. Pro snímek byla vyrobena tři uvedená svítidla, ale ani jedno se nedochovalo. Stále se však vyrábějí a prodávají jeho repliky. Zájemci se mohou podívat na odkaz www.achristmasstoryhouse.com/a-christmas-story-movie-facts/the-leg--lamp/, kde se dozvědí o herecké úloze Leg lamp více.

Inspirace: sexy hrátky se svítidly Sexy legs
Obr. 5. Svítidlo s názvem Sexy legs nabízí e-shop www.neonpoodle.com.au 
za 349 amerických 
dolarů

Ikonická Leg lamp z firmy A Christmas Story
Obr. 6 Ikonická Leg lamp z firmy A Christmas Story

Obnažená postava – ženská či mužská, často slouží jako podnož, resp. podstavec vysokých svítidel. Ve většině případů jde o recyklaci figurín, které jsou nově dekorované malbou či jinou aplikací. Tím se např. zabývá studio MAGESTIC mannequins (obr. 7). Na trhu však je i spousta jiných typů (obr. 8 až obr. 10), které jsou vhodné jak do soukromých, tak hlavně do veřejných interiérů.

Mirror Queen – retro design 70. let 20. století s futuristickou zrcadlovou mozaikou
Obr. 7. Mirror Queen – retro design 70. let 20. století s futuristickou zrcadlovou mozaikou o rozměru jednoho dílku 1 cm; na figuríně je jich deset tisíc, jsou ručně aplikované, čemuž odpovídá i cena: v přepočtu přes 90 tisíc korun (MAGESTIC mannequins)

Svítidlo s názvem Patricia
Obr. 8. Svítidlo s názvem Patricia si lze pořídit v různých barvách, stejně tak jejího kolegu, který byl pojmenován George; oba tyto výjimečné kousky lze nalézt na www.bizzottoitalia.com

Ručně malovaná figurína je hlavní částí svítidla Mystic Sub
Obr. 9. Ručně malovaná figurína je hlavní částí svítidla Mystic Sub; pořídit ji lze
na www.etsy.com v přepočtu za necelých 40 tisíc korun

ampa At your command, tedy v překladu Dle vašeho příkazu, pochází z dílny Daniel loves object.
Obr. 10. Lampa At your command, tedy v překladu Dle vašeho příkazu, pochází z dílny Daniel loves object. Jak si uživatel nastaví její polohu, je čistě na něm – zda zvolí eleganci, kontroverzi, nebo i něco ostřejšího

Teď si možná někteří říkají, že obnažená postava, ať už je v jakékoliv poloze, není dost erotická záležitost. Pro ty z nich tu je další várka zajímavostí. Jednu z nich představují svíticí ženská prsa ze skla (obr. 11), která spíše zaujmou mužskou část populace. Ženy by mohl pobavit křišťálový lustr ve tvaru penisu (obr. 12) nebo lampička, kde právě tato choulostivá pánská část tvoří vypínač (obr. 13).

Svítidlo Tin má na svědomí Studio JOB
Obr. 11. Svítidlo Tin má na svědomí Studio JOB; vyrobeno je ručně z muránského skla a zlacené oceli a osazeno diodami LED

Křišťálový lustr penis vyrobený nizozemskou společností Rock and Royal
Obr. 12. Křišťálový lustr vyrobený nizozemskou společností Rock and Royal

 Penis Switch Lamp
Obr. 13. Penis Switch Lamp stojí 11 amerických dolarů
na e-shopu www.giftlikeaboss.com

Pohled na pěkné pozadí muže i ženy není nic špatného. To si pravděpodobně myslí mnoho umělců i designérů, protože na trhu existuje velké množství takových svíticích typů. Za zmínku stojí např. skulptura od thajské umělkyně (obr. 14) nebo zábavné svíticí zadečky Slap it, v překladu Plácni si (obr. 15), které navrhl anglický designér Joseph Begley. Název není náhodně vybraný. Svítidlo se rozsvěcuje poplácáním. Zájemce si je může pořídit za 166 eur na https://slapit.me/.


Obr. 14. Autorkou této svíticí sochy, jež může sloužit jako dekorativní svítidlo,
je thajská umělkyně 
Nino Suwannee Sarabutraová


Obr. 15. Jiný materiál, ale stejný motiv – to je nástěnné svítidlo Slap it od designéra Josepha Begleye

Sérii těchto netradičních svítidel zakončeme unikátním závěsným typem Condom (obr. 16). Toto svítidlo je překvapivě českým výrobkem a jeho autorem je český designér Jan Vacek. Condom vyrábí v několika barvách firma Clartes jako závěsné nebo stojanové svítidlo. „Kondom mě zaujal jako rozporuplný předmět…, jako jednoznačný tvar, který je definitivní a neměnný …, může mít různé dekory a struktury povrchu, ale tvar bude pořád stejný, protože jiný být nemůže,“ říká Jan Vacek, pro nějž je to symbol života, který ochraňuje a zároveň jeho vzniku zabraňuje.

Svítidlo Condom
Obr. 16. Svítidlo Condom od českého designéra Jana Vacka

Co dodat závěrem? Snad jen, že věříme, že jste se trochu pobavili a naladili na jinou, více letní notu, protože v dalším čísle budeme vážní jako vždy. Krásný zbytek léta!


Vyšlo v časopise Světlo č. 4/2017 na straně 6.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.