Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

FOR ARCH 2019 zaostří na chytrá města i na bezpečnost, důležitý prvek kvality života

31. 7. 2019 | Lucie Bártová | ABF, a.s. | www.abf.cz

Objevte novou, chytřejší a bezpečnější budoucnost na 30. ročníku mezinárodního stavebního veletrhu FOR ARCH. Od vystavovatelů, v poradenských centrech a během doprovodných programů se dozvíte, jak změnit dům nebo byt na tzv. chytrý domov. S trendy pro větší pohodlí, bezpečnost a úspory ve spotřebě energie je možné se seznámit ve dnech 17. až 21. září v PVA EXPO PRAHA v Letňanech. Generálním partnerem veletrhu je Skupina ČEZ.

Z loňského výzkumu Ministerstva vnitra ČR zaměřeného na postoje občanů k prevenci kriminality vyplynulo, že více než polovina lidí považuje situaci za stejnou jako před třemi lety. Lidé se cítí být nejčastěji ohroženi kapesní krádeží (50 %), vloupáním do bytu (43 %) a vandalismem (39 %). Společnost Gallup ohodnotila jednotlivé země tzv. skóre bezpečnosti: Česko skončilo nadprůměrně, v žebříčku je na 32. pozici. Ale život přeje připraveným. I proto se letos 16. června Česká republika zapojila do Evropského dne proti vloupání. K němu Ministerstvo vnitra ČR (MVČR) přichystalo několik akcí pro veřejnost.

O bezpečnost je třeba se postarat

Bezpečnost je důležitým prvkem i v hodnocení bytů, domů a lokalit pro bydlení i pro podnikání. Technická zařízení a řešení pro zvýšení bezpečnosti mají tedy své místo i na veletrhu FOR ARCH. Od roku 2017 jsou stálou součástí nomenklatury, doprovodného programu i výstavních expozic firem, kde zájemci najdou např. bezpečnostní dveře, okenní kování, bezpečnostní fólie, zámky, mříže a ploty, řízení osvětlení v době nepřítomnosti, kamery, technická zařízení pro monitoring a služby i expozici městské policie. I letos bude připraveno poradenské centrum v hale 4 pod záštitou MV ČR a partnerů, Policie ČR a Cechu mechanických zámkových systémů ČR (CMZS). Zájemci budou moci konzultovat své nynější nabídky od firem i rozdíly v používání certifikovaných a necertifikovaných produktů nebo se poradit, v které fázi hrubé stavby začít řešit zabezpečení.

Co vše může být tzv. chytré?

Lidé si přejí komfort a úspory, přitom chtějí ovládat své domy, byty a provozovny jednoduše. K tomu potřebují, aby technologie byly vzájemně propojené. Otevření okna musí být signálem k utlumení vytápění, zvýšení teploty osluněním musí být signálem pro žaluzie a chlazení a ukládání energie. Jak na to, se zájemci dozvědí např. v expozici společnosti ABB, která na veletrh připravila řadu novinek v oblasti inteligentní elektroinstalace. Jednou z nich je nová generace systémového modulu 2.0 pro inteligentní elektroinstalaci ABB-free@home®. Proti předchozí verzi nabízí několik vylepšení s možností připojit až 150 prvků. Návštěvníky jistě zaujme nový designový dotykový snímač ABB-tacteo® KNX – řídicí prvek pro řízení inteligentních budov, zejména hotelů, veřejných a obytných budov. Mnohdy je bezpečnostní funkce zároveň zvýšením komfortu. Třeba u nového 7" videotelefonu v nabídce domovní komunikace ABB-Welcome Midi s plně dotykovým 7" displejem s vyšším rozlišením a uživatelsky přívětivým uspořádáním ikon.

Jak bude za pár let vypadat běžná domácnost? Odpověď nabídne expozice Smart Home od Alza.cz, kde si návštěvníci vyzkoušejí inteligentní spotřebiče a další zajímavá zařízení, např. dálkově ovládaná světla či stále oblíbenější hlasové asistenty. Novinkou bude 3D tisk a baby koutek s tzv. „smart“ produkty pro miminka a s chytrými hračkami.

Chytré a bezpečné bydlení v chytrých městech

Smart Cities (SC) je téma v posledních několika letech hojně diskutované. Chytrá města sdružují technologie, vládu a společnost k vytvoření chytré ekonomiky, chytré mobility, chytrého životního prostředí, chytrého bydlení a chytré správy a řízení města pro chytré lidi.

Koncept zajistí městům trvale udržitelný model rozvoje, vynikající kvalitu života, bezpečnost a maximální efektivitu využití energie. FOR ARCH směřuje od chytrého bydlení k chytrým městům. Prvním počinem bude letošní konference Chytrá města od A do Z (čtvrtek 19. září 2019).

Klíčem pro psychickou pohodu člověka je osvětlení, které má i pozitivní vliv na jeho zdraví. Kdo někdy stavěl dům nebo rekonstruoval byt, ví, jak těžké je říci ve fázi hrubé stavby, kde budou zásuvky a kde svítidla. Pestrou nabídku osvětlení a světelných zdrojů najdou návštěvníci v hale 4, v poradenském centru v expozici časopisu Světlo mohou probrat nejvhodnější osvětlení i otázky ohledně modrého světla. Osvětlení je asi nejčastěji integrovaným prvkem v systémech inteligentních domů a je významným prvkem v otázce bezpečnosti budovy z pohledu ochrany před trestnou činností i bezpečného užívání.

Osvětlení souvisí i s pocitem bezpečí, a to nejen doma. Za důležité aktivity v oblasti prevence považují lidé podle průzkumu MV ČR také zlepšení veřejného osvětlení (shodně 87 % občanů).

Více informací o veletrhu včetně doprovodného programu zájemci najdou na: www.forarch.cz.


Vyšlo v časopise Světlo č. 4/2019 na straně 47.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.