Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Festival světla SIGNAL v říjnu rozsvítí Prahu

11. 9. 2013 | |

Venkovní světelné instalace. Architektonické videomappingy. To nejlepší ze světové i domácí umělecké scény. Workshopy. Noční plavby za světlem po Vltavě. Moderní audiovizuální umění. Tisíce lidí v ulicích Prahy po setmění. Úžasná podívaná v nevšední slavnostní mystické atmosféře. Light art. To vše zažijete na vlastní smysly, když se ve dnech od 17. do 20. října 2013 vypravíte do Prahy na první a největší český festival světla Signal, který se může svým rozsahem řadit mezi jiné evropské akce tohoto druhu, jako je festival světla v Barceloně či Lyonu.

Light art a světelný design se představí v ulicích Prahy

Festival Signal vůbec poprvé v České republice takto rozsáhle představí to nejlepší z Light art, formy umění, kde je hlavním prostředkem uměleckého vyjádření a pracovním „materiálem“ světlo. Díky rozvoji moderní techniky i technologií a světelných zdrojů se lze v současnosti setkat s prací se světlem v až neskutečné podobě. Díky festivalu světla Signal je tak možné okusit atmosféru vizuální mystifikace ve veřejném prostoru na živo.


Obr. 1. Videomappind Perspective Lyrique (autor: 1024 architecture, foto: archiv 1024 architecture)

Festival Signal přivede do Prahy nejvýznamnější české i světové umělce

Na programu jsou čtyři videomappingové a 25 světelných instalací. Festival k jejich vytvoření získal zvučná jména současné české umělecké scény, jako jsou František Skála, Krištof Kintera, Rony Plesl, Milan Cais, Vladimir 518 a další, kteří se s nadšením chopili příležitosti realizovat se ve veřejném prostoru Prahy.
Do Čech také míří nejvýznamnější světové osobnosti a skupiny audiovizuálního umění. Uskupení AntiVj visual label se zapíše do paměti díky videomappingu na budově Divadla Hybernia. 1024 architekture z Francie rozsvítí svou instalací celé Staroměstské náměstí. Ruská Sila Sveta připravuje originální mapping na Tyršův dům. Interaktivní Cloud kanadské dvojice se bude vznášet nad pláží u Hergetovy cihelny. Česká dvojice Macula rozsvítí kostel svaté Ludmily na náměstí Míru.
Festival nabídne pestrý doprovodný program pro laiky i odborníky a profesionály z oboru světelného designu a technologií.

Festival nabídne pestrý doprovodný program pro laiky i odborníky a profesionály z oboru světelného designu a technologií.


Obr. 2. Světelná instalace ABIES Electronicus (autor: 1024architecture, foto: Benoit Laurent)

Odborná konference

Světlo pro naše města 2014 Významnou událostí konanou první den festivalu bude mezinárodní konference Světlo pro naše města 2014, kterou pořádá festival Signal ve spolupráci s firmou Philips. Tato odborná konference si klade za cíl na profesionální úrovni otevřít témata veřejné osvětlení ve městě, architektonický světelný design, nové technologie v osvětlování architektury a veřejného prostoru. Konference je určena primárně architektům, urbanistům a světelným designérům, sekundárně široké veřejnosti. Na konferenci vystoupí Tapio Rosenius, špičkový světelný designér původem z Finska, designér, urbanista a sociolog
Marco Bevolo, polský architekt Michal Kaczmarczyk či srbská světelná designérka Jovana Cvetkovicová.


Obr. 3. Interaktivní světelná instalace Cloud (autoři: C. Brown a W. Garett, foto: Mitch Kern)

Doprovodný program pro všechny příchozí

V rámci doprovodného programu pro veřejnost se uskuteční několik workshopů zaměřených na kreativní práci se světlem. Určeny budou nejen umělcům profesionálům, ale i rodinám s dětmi nebo studentům uměleckých oborů. Po setmění si zájemci užijí jedinečné audiovizuální koncerty v Muzeu Karla Zemana,
komentované plavby za světlem po Vltavě nebo workshop malování světlem.

Festival je zdarma

Festival světla Signal proběhne v Praze od 17. do 20. října 2013. Pro více informací o festivalovém dění a doprovodném programu sledujte www.signalfestival.com, Facebook http://www.facebook.com/SignalFestival či Twitter https://twitter.com/signalfestival.