Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Festival světla a videomappingu se blíží!

17. 8. 2011 | |

Jak jsme Vás již informovali, festival světla a videomappingu se bude konat v Olomouci od 27. září do 1. října 2011.
 
Svátek světla je inspirován světově známým lyonským svátkem světla. Inspiraci ale pořadatelé čerpali také na Krkonošském festivalu světla, jehož 3. ročník proběhl v lednu v Jelení hoře v Polsku a navštívilo jej přes 20 000 návštěvníků.
Nedílnou součástí letošního Festivalu světla a videomappingu bude speciální, dočasné osvětlení vybraných budov na olomouckém Horním náměstí, které osvětlíme na 6 nocí převážně pomocí LED svítidel – radnice, banka, palác, kašna a další. Obyvatelé, turisté i hosté festivalu či souběžné konference budou mít šanci vidět tyto budovy doslova v nové světle. Na instalace budou použita nejmodernější LED svítidla a řídicí systémy, které společnost Philips sveze do Olomouce z celé Evropy.Současně s instalacemi na Horním náměstí na několika místech Olomouce změníme na jeden týden barvu svátečního osvětlení některých památek.
 
Speciální program se chystá na čtvrtek 29.9.:
Ráno se u kulatého stolu sejde skupina představitelů měst, architektů , architektů, lidí pracujících s osvětlením měst a zástupců Univerzit z ČR, Slovenska, Maďarska, Polska a Rumunska. Budou společně diskutovat o současných trendech, problémech a potřebách lidí žijících ve městech, urbanismu a možnostech využití světla pro řešení těchto problémů a vytváření příjemnějšího prostředí pro život ve městech.
 
Soubežně si na náměstí ve Philips Ambient Café budou moci hosté i veřejnost prohlédnout, ale především si pohrát, s mnoha technologickými novinkami nejen pro použití ve městech – inteligentní řízení veřejného, architekturního i interiérového osvětlení, nejen LED osvětlení městských ulic, prostranství a budov, dynamické osvětlení školních tříd …
 
Od 12.30 do 18.00 pak na půdě Univerzity Palackého v Olomouci proběhne mezinárodní konference „Světlo pro naše města“. Hlavní (simultánně tlumočenou) přednášku bude mít nejznámější nezávislý světelný designér, Roger Narboni, který navrhoval koncepty osvětlení měst jako Paříž, Atény, Brusel , Jeruzalém  nebo Milano, ale i menších měst jako jsou Chartres, Blois či Grenoble … představitelé měst, lidé pracující se světlem v městském prostředí a architekti budou mít možnost slyšet i další přednášky (stav LED pro veřejné osvětlení, studie reálných možností plošného nasazení LED svítidel ve městě, inteligentní veřejné osvětlení, apod.). Více o přednáškách najdete v přiložené pozvánce a na www.vzari.cz.
 

Po konferenci proběhne na Horním náměstí „Noc světel“, kde bude k vidění speciální nasvětlení budov, první z videomappingových soutěžních projekcí, koncert, na který bude reagovat osvětlení radnice, pokus o světový rekord a mnoho dalšího.