Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Dopad LED osvětlení na lidský organismus

15. 12. 2017 | Kristýna Sousedíková | J2H s.r.o. | www.svetlovpraxi.cz

Znovu a znovu se v médiích (včetně internetu) setkáváme s odstrašujícími informacemi ohledně zdravotních dopadů na náš organismus při používání LED osvětlení v domácnostech. Některé zprávy jsou až na hranici šíření poplašné zprávy. Jak to tedy ve skutečnosti je? Škodí nám nebo neškodí?

Obecně nám LED osvětlení neškodí. Jen je potřeba o LED svítidlech a zdrojích vědět některá specifika. Dříve používané zdroje – žárovky (včetně halogenových) měly teplotu chromatičnosti 2700 – 3000 Kelvina (tzv. teple bílou barvu světla) a spojité spektrum vyzařovaných barev ve viditelném spektru (typické pro teplotní zdroje).

S novou technologií LED přišla spousta variant vyzařovaného světla (teplota chromatičnosti 2700 – 6500 K, různé spektrální složení) a proto je důležité sledovat technické parametry LED zdrojů a svítidel. Je nutné zvolit pro každou aplikaci vhodnou teplotu chromatičnosti a spektrální složení  světla zajišťující dostatečně věrné podání barev. Ačkoliv se neustále dokola řeší tzv. modrá složka světelného spektra LED zdrojů, je faktem, že velká část zdrojů světla (denní světlo, svíčka, žárovka, oheň, část výbojových zdrojů) modrou složku obsahují.

To, co je důležité neopomenout při koupi LED osvětlení do domácností, podívat se na údaj o teplotě chromatičnosti, kterou výrobce uvádí na obalu zdroje či svítidla. U teploty chromatičnosti Tc = 5500 Kelvina a vyšší je modrá složka spektra spíše dominantní, ale takové osvětlení se používá ve specifických případech jako např. v průmyslové výrobě při kontrole kvality výrobků. Tato barva světla je chladně bílá. Do domácnosti jsou mnohem vhodnější svítidla s teplotou chromatičnosti do 3000 Kelvina, kde je světlo vizuálně hodně podobné dříve používanému světlu ze žárovky nebo svíčky.

Možným nebezpečím mohou být LED televizní, počítačové a telefonní obrazovky, které vyzařují vyšší podíl modré složky. V dnešní době obvykle takové osvětlení nadužíváme a to bohužel hlavně v čase, kdy se má tělo připravovat ke spánku. My ho však pravidelně dráždíme denní světelnou složkou, proto může dojít k narušení přirozených biorytmů, omezení tvorby tzv. spánkových hormonů, poruchám spánku a následně k dalším dopadům na naše zdraví z důvodu špatné regenerace. Není potřeba se LED technologie obávat, pokud vyberete správnou teplotu chromatičnosti, spektrální složení a budete používat umělé osvětlení rozumně (omezení v době, kdy se naše tělo připravuje ke spánku).

Na našem trhu již existují i svítidla, která umí měnit teplotu chromatičnosti v průběhu celého dne a tak světelně simulovat průběh denního osvětlení. Této technologii se říká Human Centric Lighting a je stále oblíbenější, zejména ve školách, školkách a na pracovištích, kde tráví žáci i pracovníci téměř třetinu dne. Je tedy patrné, že se výrobci svítidel snaží LED technologii přizpůsobit nárokům lidského organismu i ve veřejném sektoru.

Navíc někteří výrobci mobilních telefonů a LED obrazovek již používají aplikaci, která u výrobku ve večerních a nočních hodinách automaticky omezuje modrou složku barevného spektra.