Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Členství MEAN WELL v DiiA a příspěvek ke společnému vývoji standardu DALI

15. 3. 2018 | AKAM, s. r. o. | www.mean‑well.cz

Skupina DiiA (Digital Illumination Interface) je otevřené celosvětové konsorcium výrobců osvětlovací techniky, které přispívá k rozvoji automatizace osvětlení založené na normě IEC 62386 (digital addressable lighting interface, DALI). K dnešnímu dni jsou v ní zapojeny tři desítky společností . Výrobce MEAN WELL je členem DiiA, od roku 2012 asociace DALI. Spolupodílel se na certifikaci standardu DALI 1.0, který měl zajistit kompatibilitu LED zdrojů od různých výrobců se zařízeními komunikujícími prostřednictvím protokolu DALI. V současnosti DiiA uvádí na trh standard DALI 2.0 pro oblast osvětlení. Na jeho testování se MEAN WELL podílí a svůj sortiment rozšiřuje o výrobky vyhovující nejnovějším trendům.

Nabídka výrobce Mean Well byla obohacena o napájecí zdroje se zabudovanou funkcí DALI. Patří mezi ně série ELG/ELG‑C v provedení DA, zdroje s velkou účinností, se širokým rozsahem vstupního napětí a s celosvětově certifikovanými vodiči, které se používají v mnoha oblastech LED zdrojů, k výrobě různých svítidel a v projektech osvětlení veřejných míst. Tyto zdroje jsou dodávány v provedení ELG‑75, ELG‑100, ELG‑150, ELG‑200, ELG‑240 a ELG‑75‑C, ELG‑100‑C, ELG‑150‑C, ELG‑200‑C ELG‑240‑C s přídomkem DA.

Další modelovou řadou jsou zdroje LCM v provedení DA. Jde o zdroje v plastové krabičce se svorkovnicí s možností nastavit hladinu konstantního výstupního proudu pomocí DIP přepínačů. Rovněž u těchto zdrojů lze synchronizovat až deset připojených jednotek. Jsou vhodné pro instalaci v interiéru, k osvětlení kanceláří, pro dekorativní osvětlení apod. K dispozici jsou v provedení LCM‑25DA, LCM‑40DA, LCM‑60DA.

Unikátní kruhový tvar napájecích zdrojů od Mean Well série HBG v kovovém krytu, resp. PCB, typ HBG‑P, usnadňuje montáž a vodě a prachu odolná konstrukce umožňuje jejich nejrůznější použití. Díky zabudované funkci DALI a současnému splnění požadavků normy IEC 62386--101, -102 a -207 vyhoví v aplikacích inteligentního stmívání a poskytne větší výběr projektantům LED osvětlení. K dispozici jsou zdroje řad HBG-100DA, 160DA, 200DA, 240DA, které se používají např. k osvětlení hal, pódií a jiných prostor.

Napájecí zdroj HBG-200-DAObr. 1. Napájecí zdroj HBG-200-DA

Pro liniové LED osvětlení vyvinul výrobce Mean Well zdroje série LDC‑55DA, což je novinka pro rok 2018, spadající do kategorie tzv. flicker free, s konstantním výstupním výkonem, které jsou navrženy pro použití při plné zátěži a s regulací podle teploty okolí. Tento model podlouhlého tvaru bude zkonstruován i ve výkonnější variantě: LDC-80DA. Zmíněné zdroje lze využít např. pro vnitřní LED osvětlení, liniová svítidla, LED panely apod.

Dalším rozšířením nabídky zdrojů od Mean Well kompatibilních s protokolem DALI je série IDLC řady DA – zdroje proudu bez flickeringu určené pro vnitřní použití: v provedení IDLC-45DA, IDLC-65DA, IDPC-45DA, IDPC-65DA, ODLC-45DA/ODLC-65DA, dále série PWM řady DA v provedení PWM-120 (12 V/24 V) a také moduly DC/DC série LDD/LDH řady DA s konstantním proudem na výstupu.

V souvislosti s novými požadavky trhu na komplexní řízení stmívatelných systémů DALI společnost Mean Well představuje zdroje pro napájení sběrnice DALI řady DLP‑04. Kromě napájení až 64 nezávislých DALI stmívatelných ovladačů může DLP‑04 napájet také DALI jednotky neobsahující vlastní napájecí zdroj (DALI ovládací panely, DALI skupiny, ovladače scén aj.).

Napájecí zdroj IDLC-45-DAObr. 2. Napájecí zdroj IDLC-45-DA

Pro zajištění plné kompatibility Mean Well kromě účasti na přípravě certifikačního procesu provádí též funkční testy, což u napájecích zdrojů zaručuje splnění požadavků na standard, a navíc spojuje síly s dalšími předními výrobci DALI zařízení. Znamená to, že Mean Well, řadící se mezi největší výrobce napájecích zdrojů na světě, jehož nabídka zahrnuje více než 9 000 různých modelů, má i v oblasti zařízení pro stmívání důležité místo – a bude tomu tak i v budoucnu. Více informací najdete na adrese www.mean‑well.cz.


 Vyšlo v časopise Světlo č. 2/2018 na straně 38.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.