Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Cesty světla – seminář na veletrhu Amper 2012

15. 3. 2012 | |

Ve spolupráci Společnosti pro rozvoj veřejného osvětlení (SRVO) a České společnosti pro osvětlení (ČSO) bude na veletrhu AMPER dne 22. března 2012 od 10 h v sále P3 brněnského Výstaviště zorganizován seminář na téma Cesty světla, který bude věnován nejkontroverznějším tématům v oboru osvětlování – světelným diodám (LED), indukčním zdrojům (tzv LVD), bílému světlu (skotopické vidění), zkušenostem z pilotních projektů, vlivu osvětlení na noční prostředí nebo hrozbě rozpadu elektrizační soustavy (blackout). Informace budou průběžně aktualizovány na www srvo cz. Akce by měla účastníkům pomoci orientovat se v nejrůznějších „úsporných“ a „zázračných“ řešeních, v poslední době tak vehementně nabízených nepříliš seriózními obchodníky – ať už jde o světelné diody, indukční zdroje nebo jiné produkty. Přednášet budou odborníci na danou tematiku – členové SRVO a hosté.
Program i přednášející budou vybráni tak, aby výklad byl srozumitelný laické veřejnosti, ale současně přínosný i pro profesionály přicházející do styku s osvětlením (nejen veřejným).

Program semináře: 

  • Jiří Skála – Pilotní projekt LED
    Pražský pilotní projekt, dosavadní výsledky, porovnání s „klasickým“ výbojkovým osvětlením.
  • Karel Sokanský – Bílé světlo – vidění ve tmě 
    Referát uvede na pravou míru tvrzení nekorektních prodejců, kteří tvrdí, že je možné snížit úroveň osvětlení díky bílému světlu jejich světelných zdrojů.
  • Jakub Černoch – Světelné diody, současný stav a pohled do budoucnosti 
    Jak je to s LED doopravdy, kam směřují. Součástí přednášky bude také zamyšlení nad tím, zda je možné současné světelné zdroje nahradit světelnými výbojkami metodou „kus za kus“.
  • František Luxa – Indukční světelné zdroje a jejich uplatnění 
    Přes sto let stará „novinka“. Připisují se jí až neskutečné vlastnosti. Přednáška přinese odpověď, jak je to doopravdy a kde naleznou uplatnění.
  • Karel Kuchta – Blackout – reálná hrozba, nebo mýtus? 
    Ohromný nárůst nestabilních zdrojů elektrické energie, „podpořený“ odstávkou jaderných elektráren v Německu, postavil elektrizační soustavu do situace, pro kterou nebyla navržena. Přednáška naznačí, jaký to může mít dopad na život každého z nás.
  • Tomáš Maixner – Bludné cesty veřejného osvětlení
    Seznámení s nekorektními praktikami obchodníků v oblasti veřejného osvětlení a nepodloženými požadavky ekologických aktivistů. Jak poznat nepoctivé prodejce. Jak řešit osvětlení skutečně ohleduplné k životnímu prostředí.
  • diskuse
  • .

    Kromě doprovodného programu budou moci návštěvníci veletrhu využít možnost odborných konzultací ve stánku SRVO č. 096 v hale P.