Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Češi odevzdali k recyklaci 719 tun použitých úsporných zářivek

2. 5. 2019 | EKOLAMP s.r.o. | www.ekolamp.cz

Nejvíce úsporek sesbírali lidé opět v Královéhradeckém kraji a Praze.

• Nejhorší bilanci ve sběru úsporných zářivek mají Středočeský a Jihomoravský kraj.
• K recyklaci Češi odevzdali světelné zdroje obsahující zhruba 24 kilogramů toxické rtuti. Ta by teoreticky mohla ve volné přírodě znečistit vodu v objemu dvou slapských přehrad.

Domácnosti a firmy v loňském roce sebraly a předaly k recyklaci 719 tun světelných zdrojů, tedy kompaktních úsporných a lineárních zářivek, výbojek a LED diod. Sběru se nejvíce dařilo v Královéhradeckém kraji a Praze, kde se sesbíralo 125, respektive 116 gramů „světelného“ elektroodpadu na jednoho obyvatele. Nejméně úspěšné s 51 gramy na obyvatele byly kraje Středočeský a Jihomoravský (viz graf).

„Královéhradecký kraj a Praha mají dlouhodobě nejlepší výsledky sběru. Lidé i firmy jsou zde více zaměření na ekologii a zároveň se v těchto krajích koncentrují firmy, velkoobchody a obchodní řetězce, které nasbírají největší objem elektroodpadu. Oproti nejslabším krajům se zde sesbírá více než dvojnásobek objemu úsporek,“ shrnuje výsledky sběru Zuzana Adamcová, zástupkyně kolektivního systému EKOLAMP, který zajišťuje zpětný odběr a zpracování osvětlovacích zařízení a dalších elektrozařízení.

Bilance sběru světelného elektroodpadu se dlouhodobě lepší. Přesto v nedávném průzkumu 33 procent domácností přiznalo, že vysloužilé kompaktní zářivky či LED žárovky vyhazuje do popelnice s ostatním odpadem.

„Úsporné zářivky do odpadu nepatří kvůli malému množství rtuti, která by měla být odborně recyklována. Zbytek druhotných surovin lze dále využít,“ říká Zuzana Adamcová, zástupkyně kolektivního systému EKOLAMP, který zajišťuje zpětný odběr a recyklaci vysloužilých elektrozařízení.

V sebraných 719 tunách světelných zdrojů je odhadem 24 kilogramů rtuti. „Takové množství by teoreticky mohlo ve volné přírodě znečistit vodu v objemu téměř dvou slapských přehrad či 76 Máchových jezer,“ uzavírá Zuzana Adamcová.


Sběrná místa jsou přístupná všem, je jich přes 4400

Předat světelné zdroje k recyklaci je možné prostřednictvím více než 4400 sběrných míst. „Vysloužilé kompaktní zářivky lze odevzdat ve sběrných dvorech, obchodech s elektrem či u prodejců světelných zdrojů. Malé sběrné nádoby jsou také rozmístěny velmi často v supermarketech i nákupních centrech, na obecních a městských úřadech,“ shrnuje Zuzana Adamcová. Nejbližší sběrné místo je možné dohledat na www.ekolamp.cz.

Spotřebitelé mohou zjistit nejbližší sběrné místo také pomocí aplikace „Kam s ní?“, kterou si mohou zdarma stáhnout do mobilního telefonu nebo tabletu. Kromě mapy sběrných míst aplikace navíc obsahuje popis jednotlivých druhů světelných zdrojů a kvíz na procvičení znalostí. Aplikace je dostupná pro zařízení s operačním systémem Android a iOS.


POZNÁMKA: Výzkum pro společnost EKOLAMP provedla výzkumná agentura Markent formou interview mezi 1241 respondenty ve věku od 18 do 64 let z celé České republiky.

Tiskové materiály EKOLAMP s.r.o.