Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Biodynamické osvětlení na oddělení intenzivní péče univerzitní nemocnice Jaén

22. 4. 2021 | BOOBA s. r. o. | www.booba.cz

Ve španělském městě Jaén byly 29. ledna za přítomnosti předsedy andaluské regionální vlády Juanma Morena slavnostně otevřeny nové jednotky intenzivní péče místní univerzitní neurotraumatologické nemocnice.

Biodynamické osvětlení na oddělení intenzivní péče univerzitní nemocnice Jaén svítidly NormaLit Nassel Avant společnosti Normagrup

Ve španělském městě Jaén byly 29. ledna za přítomnosti předsedy andaluské regionální vlády Juanma Morena slavnostně otevřeny nové jednotky intenzivní péče místní univerzitní neurotraumatologické nemocnice.

Obr. 1. Univerzitní neurotraumatologická nemocnice Jaén, Andalusie, Španělsko
Obr. 1. Univerzitní neurotraumatologická nemocnice Jaén, Andalusie, Španělsko

Vyjma nejmodernějších přístrojů přímo zajišťujících péči o nemocné pacienty zde bylo nainstalováno nejmodernější biodynamické osvětlení, plně v režii společnosti Normagrup. Svítidly počínaje, řídícím systémem a jeho nastavením konče. Společnost Normagrup ukazuje, že je schopna plně využít potenciál svého technologického centra pro vývoj nových produktů a softwarového vybavení, o jehož slavnostním otevření jsme informovali před rokem. Tento úspěšný projekt je dalším potvrzením vysoké kvality, komplexnosti a odbornosti společnosti Normagrup v oboru osvětlování.

Obr. 2. Pokoj intenzivní péče, svítidla NormaLit Nassel Avant, podsvětlené grafické panely a modulový systém NormaClinic
Obr. 2. Pokoj intenzivní péče, svítidla NormaLit Nassel Avant, podsvětlené grafické panely a modulový systém NormaClinic

V popisovaném projektu jsou v plném rozsahu použita svítidla nejnovější řady NormaLit Nassel Avant se speciální optikou zaručující nízké hodnoty UGR v provedení SALUZ TunableWhite, což je označení pro svítidla s možností měnit intenzitu osvětlení a teplotu chromatičnosti v rozsahu 0 až 100 % a 2 700 až 6 500 K při indexu podání barev Ra > 90. Ve spojení s řídícím systémem NormaLink, který automaticky upravuje intenzitu a teplotu chromatičnosti podle předem naprogramovaných křivek v závislosti na denní době a parametrech denního osvětlení, je dosaženo osvětlení prostor podvědomě pozitivně působícího na pacienty.

Cílem je, aby pacient umělé osvětlení v podstatě nevnímal a neměl potřebu jeho barvu a intenzitu jakkoliv měnit. Automatika osvětlení každého lůžka může být nastavena individuálně podle potřeb a stavu jednotlivého pacienta.

Obr. 3. Tunable White svítidlo NormaLit Nassel Avant, 29 W, 2 299 lm, 2 700 až 6 500 K, DALI DT8, UGR 16
Obr. 3. Tunable White svítidlo NormaLit Nassel Avant, 29 W, 2 299 lm, 2 700 až 6 500 K, DALI DT8, UGR 16

Pozitivní vliv světla správné intenzity, barvy a spektrálního složení na psychiku lidí byl již mnoha výzkumy prokázán. Zde je snaha posunuta: pozitivně ovlivnit přímo léčebné procesy pacientů. Experti společnosti Normagrup při realizaci projektu úzce spolupracovali s lékaři a zůstávají s nimi v kontaktu i nadále, neboť s využitím jejich zkušeností z praxe budou systém stále ladit a zdokonalovat. Nabyté informace a zkušenosti budou přenášet do řešení nových projektů a vývoje produktů. Vývoj v oblasti biodynamického osvětlení je opravdu dynamický a v následujících letech tomu nebude jinak.

Prostřednictvím klasických tlačítkových vstupů je možné do automatiky řízení zasáhnout a osvětlení změnit, aby vyhovovalo i pro akutní zásah lékařů, vyžaduje-li to např. náhlé zhoršení stavu pacienta apod. Přímo nad lůžky pacientů jsou instalována speciální panelová svítidla s podsvětlenými velkoplošnými grafikami, které jim zpříjemňují pobyt na lůžku.

Přímo nad lůžky jsou i speciální orientační a čtecí svítidla integrovaná do modulového systému NormaClinic zajišťujícího přívod kyslíku a zahrnujícího nouzové a komunikační obvody a další zařízení potřebná pro přímou akutní péči o pacienta.

  
Obr. 4. Náhled do rozhraní řídícího softwaru Normalink – nastavení biodynamických křivek ovlivňující cirkadiánní rytmy pacientů
Obr. 5. Modulový specializovaný systém rozvodu nemocničních technologií NormaClinic

  
Obr. 6. Pokoj intenzivní péče, svítidla NormaLit Nassel Avant, podsvětlené grafické panely a modulový systém NormaClinic
Obr. 7. Náhled do rozhraní řídícího softwaru NormaLink – monitoring nouzových svítidel NormaLux

Systém NormaLink umožňuje řídit veškerá svítidla pomocí pevných tlačítek na stěnách i kontrolu a ovládání systému z tabletů a chytrých telefonů. Přes rozhraní je integrován do centrálního řídícího systému budovy a jeho prostřednictvím je možný vzdálený dohled a správa. Ke stejnému řídícímu systému jsou připojena i nouzová svítidla NormaLux. Systém provádí automatické testy nouzových svítidel předepsané normou, a provozovatel budovy tudíž má jejich fungování plně pod kontrolou z jediného místa. V důsledku toho jsou náklady spojené s komplikovaným normovým testováním nouzového osvětlení minimalizovány.

Je zřejmé, že společnost Normagrup je ideálním partnerem při realizaci velkých projektů typu státních i oblastních nemocnic. Stejná technologie má uplatnění také v administrativních budovách a ve školství – univerzitami počínaje a mateřskými školami konče. V Česku a na Slovensku je výhradním zástupcem tohoto španělského výrobce společnost BOOBA s. r. o., která díky své dlouholeté praxi a zkušenostem dokáže realizovat projekty toho největšího rozsahu od prvotního výpočtu přes podporu architektů a projektantů a dodání svítidel až po oživení a nastavení řídících systémů. V této oblasti v Česku a na Slovensku má na svém seznamu realizací již mnoho nemocnic i administrativních a školských budov.

BOOBA s. r. o., Holýšovská 2923/4, 155 00 Praha 5
mobil: +420 604 104 473, e-mail: booba@booba.cz,
web: www.booba.cz