Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Architekturní osvětlení budov a památek ve správě jejich vlastníků – jde to!

19. 9. 2020 | Bc. Václav Šlambora | NBB Bohemia s. r. o. | www.nbb.cz

Žijeme v době, kdy si mnozí zvykli „outsourcovat“ opravdu cokoliv. Auta, elektroniku i lidské zdroje. Osvětlení není výjimkou. V oboru osvětlení jsou koncepty jako „light as service“ známé delší dobu. Také architekturní osvětlení zejména významných budov bývá často spojeno s nemalými náklady na provoz (cena energie, údržba a obměna osvětlovací soustavy a jejího nutného příslušenství).

Žijeme v době, kdy si mnozí zvykli „outsourcovat“ opravdu cokoliv. Auta, elektroniku i lidské zdroje. Osvětlení není výjimkou. V oboru osvětlení jsou koncepty jako „light as service“ známé delší dobu. Také architekturní osvětlení zejména významných budov bývá často spojeno s nemalými náklady na provoz (cena energie, údržba a obměna osvětlovací soustavy a jejího nutného příslušenství). Překvapivě vysoké náklady mohou být spojeny i se zdánlivě jednoduchou věcí, jako je přidání nové scény nebo editace scény již existující, a to ve chvíli, kdy přístup k řídicí jednotce má pouze třetí strana, přestože jednotka je v majetku provozovatele hardwaru a provozovatel nemá know-how s obsluhou jednotky.

Obr. 1. Petřínská rozhledna (Praha)
Obr. 1. Petřínská rozhledna (Praha)

Vysoké výdaje spojené s řízením osvětlení a údržbou památek řeší zejména ti provozovatelé budov, kteří skutečně s architekturním osvětlením pracují téměř denně – a těch není mnoho. Jde o různé provozovatele obchodních center, kteří vnímají symboliku poskytovanou osvětlením jako komerční záležitost – dobře osvětlené budovy i zvnějšku lákají zákazníka a vytvářejí příjemné prostředí pro nakupování. Zároveň se o osvětlení nechtějí moc starat a ocení maximální automatizaci veškerých scén, kdy jsou marketingové události podtrženy právě světlem, vlivem barev a stínů, které na fasádách budov mohou vznikat.

Další skupinou jsou památky. Zde může jít o ideu vhodně a vkusně nasvětlit památku, která se stává i nočním cílem návštěvníků a pozorovatelů. Všeobecně známou a nádherně osvětlenou památkou je Petřínská rozhledna, která byla letos konečně vybavena novou profesionální řídicí jednotkou s dálkovým přístupem. Už jen skutečnost, že pro změnu světelné scény není třeba k poměrně obtížně přístupné památce jezdit, je významnou časovou a finanční úsporou pro pracovníky THMP (Technologie hlavního města Prahy). Odstraněny byly také některé závady na svítidlech. Petřínská rozhledna je nyní v kompletní správě pracovníků THMP, kteří byli proškoleni v základním ovládání jednotky, jejím základním programování a v řešení případných problémů. Reakční doba na významné události (a to jak dobré, tak špatné), se teď velmi zkrátila a je možné reagovat na „povely shora“ v reálném čase. To vše umožňuje kombinace svítidel, jednotek, protokolů a IT. Možná se vrací doba, kdy outsourcing všeho a za každou cenu není nutně automatickou volbou zejména ve veřejné sféře.

Obr. 2. Morový sloup (Hrádek nad Nisou)
Obr. 2. Morový sloup (Hrádek nad Nisou)

Obr. 3. Kostel sv. Bartoloměje (Hrádek nad Nisou)
Obr. 3. Kostel sv. Bartoloměje (Hrádek nad Nisou)

Často používané řídicí protokoly pro architekturní osvětlení:
– DMX512 & RDM,
– Art-Net/sACN,
– DALI,
– KiNET.

Projekty centrálního řízení osvětlení s dálkovým přístupem realizované společností NBB Bohemia: Petřínská rozhledna (Praha), OC Pivovar (Děčín), kostel sv. Bartoloměje, Chrám pokoje, morový sloup a vodní fontána (Hrádek nad Nisou).


 

Obr. 4. OC Pivovar (Děčín)
Obr. 5. Centrální řídicí jednotka značky Pharos s dálkovým přístupem z jakéhokoliv zařízení a z jakéhokoliv místa (vyrobeno ve Velké Británii) – model LPC pro nepřetržitý provoz 24/7 s RTS (Real-time strategy), kalendářem a astrohodinami