časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Žlutá revoluce má jméno T6 – napětí vyčíslí bez kontaktu

7. 11. 2019 | Conrad Electronic Česká republika, s. r. o. | velkoobchod.conrad.cz

Také vás učili, že k měření napětí potřebujete kabely? Měli pravdu, jen přitom zapomněli dodat, že bohatě stačí jeden. Izolaci může mít klidně po celé délce a určitě nepovede nikam do přístroje.

Napětí po vzoru proudu

Když se řekne UI, možná se čtenářům vybaví zkratka pro uživatelská rozhraní. Nebo také dvě základní elektrotechnické veličiny spojené tak silným poutem, že je ke stanovení výkonu stačí pouze vynásobit. Bude ale opravdu nutné při každém vyčíslení střídavého napětí používat kabely? Vždyť proud přece lze změřit bez jakéhokoliv kontaktu. Dokonce ani není třeba rozevírat čelisti klešťového multimetru, natož přerušovat vedení a fyzicky vstupovat přímo do jeho obvodu. Například jako zkoušečka T5 od společnosti Fluke s otevřenou vidlicí pro bezpečné vyhodnocení průtoků do 100 A. Změřit stejně snadno i napětí však tester nedokázal a musel na to jít postaru.


Obr. 1. FLUKE T6-1000-KIT

Vývojáři proto stáli před nelehkým úkolem. Nechali si vše důkladně projít hlavou a přišli s kapacitní trasou, která by již pro změnu mohla procházet samotným uživatelem. Průlomové měřidlo tak v září 2017 dostalo nejen jasnější obrysy, ale i nové označení: T6 (obr. 1). Premiéru zde měla též chráněná technologie FieldSense. Otevřená vidlice je nyní tak dobrá, že sbírá nejen informace o střídavém proudu, napětí nebo frekvence, ale také jedno ocenění za druhým. Letos v dubnu to bylo již deváté.

1 000 V a 200 A

Žlutý tester Fluke s označením T6-1000 se od klasických „kleští“ na první pohled moc neliší. Má jen volně přístupnou vidlici, která by však nemusela být až tak silná. Robustní kabely jsou navíc připojené napevno, ale uvnitř jsou ve skutečnosti pouze zakončené dvěma fastony a jištěné společným šroubem. Vyměnitelné hroty lze odkládat v zadní části přístroje, zatímco červená špička se kromě toho fixuje i nahoře, což výrazně zjednodušuje práci. Celý zadní kryt s vyvedeným zemním kontaktem je záměrně prohnutý. Zkoušečka se tedy skvěle drží, ale po odložení se již může různě naklánět a ztěžovat odečítání.

 FLUKE T6-1000-KIT

Kromě polohy vypnuto má mít otočný volič ještě další tři pozice. Jednu pro společná kontaktní měření stejnosměrného, ale i střídavého napětí s jejich automatickým rozpoznáváním a další vyhrazenou souběžnému měření a zobrazování střídavého napětí a také proudu, popř. i frekvence. Poslední je určena ke zkoumání elektrického odporu, jehož nízkou úroveň systém okamžitě akusticky signalizuje. Stejně tak i každý stisk tlačítka, změnu na voliči nebo stavy, kdy přepínač zůstane v mezipoloze, což se ale téměř nestává.

Tester uživatel pohodlně ovládá jednou rukou, která snadno dosáhne i na všechna tři tlačítka. Četné výstupky nahoře sice varují před nebezpečným kontaktem se živou částí, ale speciální povrchová úprava, která by zabránila vyklouznutí, zde chybí. LCD panel je lehce zapuštěný, a jeho podsvícení o sobě dává vědět dokonce i přes oba plastové boky přístroje, což určitě nebylo původním záměrem. Diody je lépe vypnout ručně, protože automaticky se vypnou za čtvrt hodiny.

Měřit, nebo jen detekovat?

Funkci bezkontaktního střídavého měření si uživatel rychle oblíbí. Stačí pouze uložit obě sondy zpět, navolit pozici FieldSense a pevně se prstem dotýkat kontaktního bodu. Nyní se jen vidlicí obejme samostatný vodič pod napětím větším než 16 V. Ve správné poloze a při náležitém uzemnění se displej zbarví dozelena a zobrazuje dvě měření najednou. Kabelu je však vhodnější se pro zajištění přesných výsledků prsty raději nedotýkat. Co když ale obsluha nosí rukavice, ochrannou obuv nebo stojí na izolovaném žebříku? Skvělé, může si s přesností dále polepšit o 3 %. Je třeba vytáhnout černou sondu, spojit ji se zemí a zbytek už nechat na systému.

Poctivě vzato, zařízení T6-1000 není plnohodnotným multimetrem, stejně jako jeho okleštěná verze T6-600 pracující pouze do 600 V. Nazýván je proto spíše testerem nebo zkoušečkou, podobně jako Fluke. Rozhodně ale nejde o tradiční detektory napětí. Příruční měřidlo sice rozsvěcuje výstražný červený trojúhelník, nicméně na výstupu uživatel obdrží především číselné údaje. Možná o něco méně přesné a s nižším rozlišením, ale zato s maximálním pohodlím. A to se v provozu počítá.


Vyšlo v časopise Elektro č. 11/2019 na straně 28. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021