časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Zápustné LED svítidlo VOX – novinka v sortimentu společnosti Greenlux

12. 3. 2020 | Aleš Blahuta | Greenlux s. r. o. | www.greenlux.cz

Novinkou v sortimentu společnosti Greenlux je kulaté zápustné svítidlo VOX. Jeho přesný katalogový název LED VOX-R WHITE 10 W DIM CCT napoví, že jde o LED svítidlo, které je možné stmívat a jehož teplotu chromatičnosti světla si lze zvolit.

Další jeho variabilní funkcí je možnost změnit barvu prstence viditelného z pohledové strany. Bude-li uživatel preferovat stříbrně matný prstenec, najde jej v balení svítidla a může jím jednoduše nahradit bílý prstenec, který je již namontován na svítidle z výroby. Díky zvýšenému krytí svítidla z pohledové strany je možné i jeho voděodolné použití.

Obr. 1. Svítidlo VOX osazené standardním bílým kroužkem
Obr. 1. Svítidlo VOX osazené standardnímbílým kroužkem

Těleso svítidla VOX je vyrobeno z odolného polykarbonátu s vestavnou výškou pouhých 50 mm. Díky těmto vlastnostem je jeho využití opravdu široké. Především najde uplatnění v bytových prostorech se sníženými sádrokartonovými stropy. Protože svým světelným tokem překonává klasické halogenové žárovky, může být pro dostatečné osvětlení použito méně svítidel.

Regulovat výkon svítidla nebo celé skupiny svítidel je možné stmívačem určeným ke stmívání LED svítidel.

Modulace probíhá po fázovém vodiči, takže není třeba ke svítidlům vést jiné vodiče než pracovní. Jde tedy o obdobnou regulaci, jako je rozšířené řešení stmívatelných halogenových žárovek, s tím rozdílem, že namísto odporového stmívače je nutné použít přístroj, který umí regulovat kombinovanou zátěž R, L, C. Vhodné je zvolit přístroj s možností nastavení minimální zátěže. Na přepínači umístěném na zadní straně svítidla je také možné nastavit teplotu chromatičnosti světla.

Obr. 2. Přepínač teploty chromatičnosti WW, NW, CW na zadní straně svítidla
Obr. 2. Přepínač teploty chromatičnosti WW,NW, CW na zadní straně svítidla

Zdroj je osazen dvěma typy čipů, které vyzařují ve studené a teplé barvě světla. Kombinací těchto čipů SMD ve studené a teplé barvě se dosáhne neutrální teploty.

O výhodách použití LED svítidel už není pochyb. Jejich uživatelé se o tom během několika posledních let mohli přesvědčit. Se svítidlem VOX ale navíc získají možnost využít další technologický posun pro vylepšení komfortu svého bydlení.


Vyšlo v časopise Světlo č. 2/2020 na straně 27.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.