časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Výstava Národního technického muzea Pražské vzorkové veletrhy

25. 10. 2018 | Národní technické muzeum | www.ntm.cz

Výstava „Pražské vzorkové veletrhy“, která je součástí projektu k oslavě výročí republiky Národního technického muzea „Made in Czechoslovakia aneb průmysl, který dobyl svět“, je prezentací současných, ale tradičních domácích výrobců. Výstava doplňuje historickou část hlavní výstavy o pohled na současnou českou průmyslovou výrobu, a to především těch výrobců, jejichž značky doprovází převážnou část historie naší republiky. 

Autorka výstavy Lucie Střechová říká: „Po všech negativních informacích z médií, že se v tuzemsku nic nevyrábí a nic nevyvíjí, je možné se ve výstavě přesvědčit o opaku. Představujeme zde širokou paletu vystavovatelů, kteří prezentují několik výrobních odvětví. Jejich výběr koresponduje s pestrým zaměřením našich sbírkových skupin v muzeu a také se skutečností, že vývoj vystavujících výrobců je v našich sbírkách dlouhodobě dokumentován.


Expozice sklárny KAVALIER, předního evropského výrobce se 180 letou tradicí

Mezi vystavovateli tak naleznete společnost GZ Media, tradičního výrobce vinylových desek z Loděnice u Berouna, který již zanechal svou stopu ve sbírce akustiky NTM, a společnost Gorenje reprezentující značku Mora, která od roku 1825 stále sídlí a vyrábí ve svých původních prostorech v Hlubočkách u Olomouce. Z oblasti optiky se vám představuje přerovská firma Meopta, tradiční výrobce promítacích zařízení, filmové techniky a fotoaparátů (tedy všem dobře známé promítačky Meotar nebo fotoaparátů Flexaret). Dnes patří ke špičkovým výrobcům optických přístrojů v oblasti pozorovací a sportovní optiky. Přítomná je zde i společnost L. Hainz, jejímž oborem jsou věžní hodiny a která byla založena již v roce 1836.

V druhé části sálu prezentuje společnost Lasselsberger značku Rako, výrobce obkladové keramiky od roku 1883. Se svým stánkem se představuje firma Sigma Lutín, dlouhodobě vyrábějící zejména čerpadla různých užití a vodní pumpy, která letos slaví 90. výročí svého založení. Samozřejmě nemůže chybět ani producent českého skla, který je zastoupen prostřednictvím sázavské firmy Kavalier Glass. Ta prezentuje své varné sklo značky Simax, laboratorní a designové bytové skleněné předměty, zejména z oblasti osvětlení. Z oblasti polygrafického průmyslu vám představujeme firmu OTK Group – obchodní tiskárnu Kolín. Dříve byla známa především tiskem kalendářů, diářů a hracích karet, ale dnes je lídrem v oblasti výroby tištěné elektroniky či chytrých obalů na nejrůznější druhy zboží. V naší prezentaci nechybí ani tradiční výrobce tužek a pastelek Koh-i-noor Hardmuth. Řadu vystavovatelů doplňuje brněnská společnost TESCAN, specializující se na elektronovou mikroskopii. V levé postranní řadě má svou prezentaci tradiční zástupce českého leteckého průmyslu AERO Vodochody, který v roce 2019 slaví 100 let od svého založení. V prezentaci dopravní tématiky pokračujeme i u dalšího stánku vystavovatele Škoda Transportation, jednoho z hlavních tuzemských výrobců kolejových vozidel a pokračovatele původních strojírenských závodů založených Emilem Škodou v roce 1866. Prezentaci uzavírá konsorcium CZECHOSLOVAK GROUP, které samostatně představuje automobilové značky Tatra, Avia a hodinky Prim. Na samotný závěr nechybí ani zástupce potravinářského oboru, který je prezentován Plzeňským Prazdrojem.

S výrobky všech vystavovatelů se mohou návštěvníci setkat v expozicích muzea, kde jsou stálou součástí dokumentace vývoje jednotlivých oborů u nás.

 

Tisková zpráva NTM