časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Výrobci strojů, dopřejte svým zákazníkům originální design ovládacího panelu

19. 10. 2021 | Antonín Zajíček | Schneider Electric CZ, s. r. o. | www.se.com/cz

Průměrná životnost strojů je 26 let. Šanci odlišit se od šedého průměru mají ti výrobci strojů (OEM), kteří dokážou uspokojit nároky jejich současných, ale i budoucích uživatelů. Ti, kteří pochopili potřebu originálního designu ovládacích panelů strojů – dříve vyrobených, právě na trh uváděných i teprve „rozkreslených“.

Průměrná životnost strojů je 26 let. Šanci odlišit se od šedého průměru mají ti výrobci strojů (OEM), kteří dokážou uspokojit nároky jejich současných, ale i budoucích uživatelů. Ti, kteří pochopili potřebu originálního designu ovládacích panelů strojů – dříve vyrobených, právě na trh uváděných i teprve „rozkreslených“.

Prostředí výrobců strojů je vysoce konkurenční. Aby uspěli, musí znát lokální poměry i globální trendy. Co jim ale pomůže vystoupit z řady a získat další zákazníky? Citelná výhoda v podobě schopnosti uspokojit jak současné, tak budoucí uživatele (ať už provozovatele nebo operátory) svých strojů. Na zřeteli musí mít nejenom jejich potřebu bezpečnosti, inovativnosti, udržitelnosti a efektivity, ale především uživatelské jednoduchosti a originality.

   

Tři trendy v designu strojů

Jednou z oblastí, na které se OEM začali zaměřovat, se logicky stal design stroje – zejména pak jeho rozhraní s uživatelem (HMI). Podobu moderního ovládacího panelu v současnosti ovlivňují tři hlavní trendy.

Právě prostřednictvím ovládacího panelu se OEM snaží odlišit, vyniknout a zaujmout své zákazníky. Návrhy konstruktérů vykazují zvyšující se míru estetiky. Nabízí uživatelům oku lahodící originály, navíc např. s možností polepové fólie v jejich firemních barvách či potisku logem.

Druhým, neméně důležitým, trendem je důraz na efektivitu provozu. Ovládací panely musí být, jak dobře navržené, tak především v praxi snadno a intuitivně obsluhovatelné. To, že skvěle vypadají, by mělo být s jejich statusem easy to use v souladu, nikoliv rozporu.

Komponenty pro osazení HMI (to je za třetí) – např. tlačítka, signálky, spínače nebo HMI terminály – jsou si po technické stránce často velmi podobné. Jejich dodavatelé se proto snaží odlišit je alespoň vizuálně a nabízet OEM další možnosti modifikace – atypické barvy, poutavé potisky nebo výrazné prosvětlení.

   

Skvěle vypadá, lehce se ovládá

S využitím best in class výrobků od Schneider Electric, především řady Harmony, dokážou strojní konstruktéři jednoduše navrhovat vysoce výkonné a současně esteticky příjemné stroje. K dispozici mají nejenom osvědčené selektory, ale v případě řady Harmony nově i intuitivní konfigurátor (viz videa).

První krok na cestě k ovládacímu panelu, který si oblíbí provozovatelé stroje i operátoři, představuje volba optimálního zákaznického provedení polepové fólie. Konstruktéři zde mají na výběr z dvanácti rozměrů a čtyř designových šablon, které lze dále modifikovat – např. v rámci zvolené šablony seskupit a uspořádat funkce podle definovaného účelu. Za pomocí popisu následně každou skupinu jasně identifikují (např. Výrobní linka 1, Výrobní linka 2) a v případě potřeby i nepřehlédnutelně zvýrazní (typicky žlutým pozadím, když místo obsadí ovládač nouzového zastavení). Fólii lze na přání uživatele dokonce opatřit logem (a jeho marketingové oddělení bude vrnět blahem).

K celosvětovému prosazení výše uvedených ovládacích panelů jistě přispěje i široká variabilita zákaznického provedení zvolených tlačítek, signálek a spínačů Harmony. Co lze přizpůsobit na přání v případě plastové řady Harmony XB5 a kovové Harmony XB4:
– Modifikace hmatníku, resp. čočky:
   – barva (definice dle RGB),
   – popis, resp. potisk (vlastní nebo ze tří knihoven: Schneider Electric, ISO7000, IEC 604 17).
– Modifikace obruby:
   – barva u Harmony XB5 (definice dle RGB), chrom nebo kovově černá u Harmony XB4,
   – popis textem: pouze u zapuštěného provedení
– Modifikace nosičů štítků a samotných štítků.

Výrobci strojů, dopřejte svým zákazníkům originální design ovládacího panelu

Tzv. srozumitelnost tlačítka lze maximalizovat vhodnou kombinací položek z menu, a to modifikací. Obrubu popíšu textem v lokáním jazyce, hmatník/čočku potisknu mezinárodně srozumitelným symbolem a zvolím pro něho intuitivní barvu – zelenou pro zahájení akce (START), červenou pro ukončení akce (STOP) nebo žlutou pro výstrahu.

Zákaznické provedení se konstruktérům nabízí rovněž v případě skříní Harmony, a to konkrétně v podobě popisu štítků a víka.

Harmony, no jasně

Ovládací a signalizační přístroje Harmony od Schneider Electric byly, jsou a budou tím, co potřebuje každý úspěšný výrobce strojů i spokojený provozovatel. Jimi osazené stroje vynikají efektivitou i oku lahodící podobou – kdekoliv na světě a kdykoliv během svého životního cyklu.

www.se.com/cz

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021