časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Výroba elektronických zdravotnických prostředků

9. 10. 2015 | ORBIT MERRET, spol. s r. o. | www.merret.cz

Většina produkce ORBIT MERRET, spol. s r. o. míří do průmyslového sektoru v podobě měřících a řídicích přístrojů. Nejen v průmyslu je však potřeba měřit a měřené signály vyhodnocovat. Oborem snad nejnáročnějším na kvalitu a spolehlivost je zcela jistě medicína. A proto nás potěšilo, když jsme byli přizváni ke spolupráci na projektu pro výrobu zařízení určeného do zdravotnictví. Abychom obstáli, jsme od roku 2010 certifikováni pro vývoj, výrobu a servis zdravotnických prostředků podle normy EN ISO 13485. Není asi nutné uvádět, že pravidla pro tento stupeň certifikace jsou velice přísná.

Téměř třicet let naší zkušeností s vývojem a výrobou měřící techniky se zúročilo v zařízení, kterého jehož princip je patentově chráněn a vznikl na Třetí lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Společnými silami jsme vytvořili zařízení OMH 002SYNC pro synchronizaci scintilačních gama-kamer používaných při vyšetření srdce.

ORBIT MERRET zdravotnická technika

OMH 002SYNC je odolný a spolehlivý přístroj v přenosném provedení, který umožňuje tuto synchronizaci provádět u pacientů s kardiostimulátory, kde je klasické hradlování pomocí EKG nemožné. Přístroj zobrazuje též pomocné údaje o tepu a SpO2, které nejsou určeny pro diagnostiku.

Vyhodnocení probíhá z křivky nasycení krve kyslíkem získané pomocí metody, která se nazývá pulzní oxymetrie. Zde je použit prstový klip, ve kterém jsou umístěna červená a infračervená LED a snímač. Vyhodnocuje se poměr pohlcování světla různých vlnových délek v krvi, která v prstu mezi senzory protéká. 

ORBIT MERRET zdravotnická technikaPřístroj je vybaven dvěma výstupy tak, aby bylo možné obsluhovat různé typy kamer. Některé kamery očekávají analogový průběh EKG – u nich spouštění probíhá od R-kmitu EKG (okamžik stažení srdce), jiné kamery očekávají digitální signál – impuls, generovaný synchronně s R-kmitem. 

Protože disponujeme moderním přístrojovým vybavením pro výrobu elektroniky používané ve zdravotnictví, jakož i potřebnou certifikací, nabízíme svou výrobní kapacitu případným zájemcům rekrutujících se i z tohoto prestižního oboru. 

 

ORBIT MERRET, spol. s r. o.

ORBIT MERRET, spol. s r. o.
Vodňanská 675/30
Praha 9
198 00
www.merret.cz

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021