časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Vizionářský přístup k budoucnosti architektury! SHARE Talks Prague 2019

10. 9. 2019 | SHARE-ARCHITECTS.COM | http://share-architects.com/

SHARE TALKS PRAGUE 2019 s tématem „Budoucnost architektury“ se uskuteční 3. října v kongresovém sále nové budovy Národního muzea. Tato akce je detailním pohledem na vývoj architektury a přináší přednášky z mezinárodní skupiny řečníků. Akce je pořádána společně s Obci architektů.

S cílem stát se dominantou kulturních architektonických akcí v České republice, SHARE TALKS PRAGUE 2019, je organizován společně s Obci architektů a součástí evropského programu SHARE Architects za rok 2019, a shromažďuje některé z nejvýznamnějších architektů současnosti. Součástí akce budou přednášky mezinárodních přednášejících následované debatami na téma „Budoucnost architektury“. SHARE Talks Prague také představí novou knihu s názvem „Návrh profilu budoucího architekta“ (ang. Designing the profile of the future architect).

Speciální přednášející hosté na SHARE Talks Prague 2019

Uvítací projev při slavnostním zahájení SHARE Talks Prague přednese Oleg Haman, předseda Obce architektů, který zároveň bude v čele diskuse, v roli předsedy této jedinečné události.

Giancarlo MAZZANTI, zakladatel El Equipo Mazzanti, se zaměří na téma „Hra jako mechanismus sociální interakce“ (The Game as a mechanism of social interaction), a sdílí několik zajímavých myšlenek týkajících se tohoto tématu:

„Věříme, že hodnota architektury spočívá nejen v sobě a v jejích reprezentativních kapacitách, ale v tom co vytváří, v jejích výkonnech. Proto se zajímáme o architekturu, která je definována tím, co dělá, a nikoli její podstatou. Architektura je, stejně jako hry, sociální jev založený na pravidlech: pokud jsou použity, jsou vhodné. Hry a architektura předefinují vztahy, role a situace v již zavedených kontextech, jsou schopny vytvářet znalosti a učení.“

Renomovaný kolumbijský architekt má relevantní mezinárodní projekty, jako jsou: Convention Center, Biblioteca España a Southamerican Games Coliseums v Medellínu,v Kolumbii, Mateřská škola Porvenir v Bogotě a Timayui v Santa Martě. Byl učitelem na několika kolumbijských univerzitách. Vyučoval také na nejprestižnějších amerických univerzitách, jako je Univerzita Princeton v roce 2012 a Harvard Graduate School of Design v roce 2014.

Byl významným vítězem v kategorii Nejlepší architektonická práce v roce 2008 na Ibero-Americkém bienále (Lisabon, Portugalsko), vítězem v kategorii Architektonický design v roce 2008 na Panamerickém bienále architektury (Quito, Ekvádor), vítězem Celosvětové ceny za udržitelnou architekturu (Paříž, Francie) v roce 2010, a byl vybrán ze strany MoMA (New York, 2010) a Muzea Georges Pompidou (Paříž, 2015) za vystavení své práce v jejích stálé sbírce.

Murat TABANLIOĞLU, zakládající partner oceněné společnosti Tabanlıoğlu Architects, vyvíji projekty na čtyřech kontinentech. Se seznamem několika oceněných projektů, Murat Tabanlıoğlu přednáší na univerzitách a na různých mezinárodních platformách a řídí svůj studiový program na Istanbul Bilgi University. Kromě svých národních a mezinárodních příspěvků jako člen poroty, například v AIA a WAF, Murat působil v roce 2013 v hlavní porotě Aga Khan ceny za architekturu. V roce 2014 získal s velkou ctí kurátorství prvního pavilonu Turecka na 14. Mezinárodní výstavě architektury na Benátském bienále. V roce 2015 byl kurátorem výstavy „Port City Talks. Istanbul. Antwerp.“ na veletrhu MAS Antverpy, jako součást hlavní událost Europalia 2015 Turkey.

Maurizio MEOSSI, Senior Associate ve společnosti Zaha Hadid Architects. Pro tuto praxi pracuje od roku 2002. Ve své prezentaci nejprve představí současný stav kanceláře a poté se zaměří na téma nejnovějších rezidenčních projektů, s přehledem produkce za posledních 10 let. Konkrétnější představí případové studie třech projektů na třech různých kontinentech, které osobně řídil.

Cinzia Ferrara, zakladatelka společnosti FERRARA PALLADINO LIGHTSCAPE. Než se rozhodla soustředit na zvláštní vztah mezi světlem a architekturou, pracovala jako architekt. Nyní má certifikaci CLD (Certified Lighting Designer).

Se zvláštním vztahem k její práci se Cinzia Ferrara domnívá, že v osvětlení jde o kreativitu, citlivost, inovaci a technickou způsobilost. Také říká: „Problém je v tom, že lidé považují SVĚTLO za něco, co je dáno - berou to jako samozřejmost. Sílu něčeho můžete pochopit pouze tehdy, když ji nemáte - světlo: se velmi podobá svobodě. “

Od roku 2008 do roku 2014 byla prezidentkou APIL (Association of Italian Lighting Designers). Právě dokončila projekty interiéru a exteriéru katedrály Duomo v Miláně. Podílela se také na projektech interiérů mezinárodního letiště Malpensa, letiště Linate a mezinárodního letiště v Benátkách. Navrhla také vnitřní osvětlení dvou malých terminálů: obnovy terminálu Linate Prime a nového terminálu pro cestující na letišti Urbe v Římě. Posledními díly jsou: Muzeum současného umění „Punta della Dogana“ v Benátkách s Tadaem Andem, ​​obnova uměleckého výstavního centra „Palazzo Grassi“ s Tadaem Andem, ​​„Památník Shoah“ s Morpurgem v Miláně, a obnova železničních stanic v Miláně, Římě a Florencii.

Mezi ocenění, která získala v průběhu let, patří vítězství v „Architektonická valorizace historické budovy v k.o Benátky, Milano“ / s Quattroassociati, vítězství v „Mezinárodní soutěž o park v nové městské přestavbě výstaviště, tzv. Citylife“ v Miláně / s Gustafsonem Porterem, !Melkem, Ove Arupem a One Works, vítězství v „Valorizace nábřeží jezera Como“ / s Cinem Zucchiem, „Exteriérové ​​osvětlení opatství Cassino“ / s Universitou Cassino, vítězství v „Mezinárodní soutěž o valorizaci 25 monumentálních míst v Materě, vítězství v„Stavba na nábřeží Terstu“ / s Mariem Belliniem. Projekt byl představen na Bienále architektury v Benátkách.

Șerban Țigănaș, generální tajemník Mezinárodní unie architektů (UIA) a prezident společnosti SHARE Society, je kurátorem knihy „Návrh profilu budoucího architekta“ a bude přítomen na SHARE Talks Prague 3. října, aby zde hovořil o nejdůležitějších aspektech, které redakční projekty přinášejí architektonické komunitě.

„Navrhování profilu budoucího architekta“ je první redakční projekt iniciovaný ze strany SHAREarchitects a je to kniha, která vyzdvihuje 100 mezinárodních příspěvků, textů a rozhovorů shromážděných od hostujících přednášejících SHARE mezinárodního fóra z 10 zemí, kde se každý rok konal.

Projekt by nemohl být možný bez podpory společnosti SHARE Society, exkluzivní skupiny architektů, mluvčích na mezinárodním fóru SHARE, s posláním sjednotit svět architektury v rámci, v němž architekti mohou konfrontovat myšlenky a koncepty a jednat jako katalyzátor debat a akcí.

Akce je organizována asociací PRO Event Cultural Association, věnovanou poskytováním a rozvíjením forem kontinuálního vzdělávání specializovanými organizacemi prostřednictvím osvětových kampaní a propagací kulturních témat, nápadů, hodnot, prostřednictvím akcí na podporu dialogu a kulturální výměny; AB Plus Events, komunikační agenturou založenou v roce 1997, působící v srdci designu, architektury a sektoru nemovitostí ve střední a východní Evropě; a Obci architektů, kulturní platformou pro české architekty a pro mezinárodní architekty působící v České republice, s cílem podporovat místní architekty, odborné pomoci členům, a propagaci architektonické komunity v celé zemi.

Registrace na akci je nyní otevřena zde - https://bit.ly/2PhxOeY a speciální nabídka vstupenek je k dispozici do 20. září. Mladí architekti a studenti do 30 let budou těžit z nabídky vstupenek pro mladé, která byla navržena speciálně pro ně.

Více informací naleznete na oficiálních stránkách akce prague.share-architects.com.

Tiskové materiály ABplus Events


O SHARE architects
SHARE Fórum vytvořilo za posledních 20 let nezbytnou síťovou platformu pro profesionály v odvětvích ASD (architektura, stavebnictví a development) ze střední a východní Evropy. Fóra vytvářejí účinnou platformu pro kontakt a pochopení rozmanitosti současného architektonického fenoménu. V současné době se akce SHARE konají v 10 zemích střední a východní Evropy a komunita SHARE má po celém světě přes 50 000 členů.