časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Videomaping v pražském Rudolfinu

2. 9. 2015 | SIGNAL | www.signalfestival.com

V sobotu 5. září proběhne v pražském Rudolfinu evropská premiéra zcela neobvyklého uměleckého projektu, který kombinuje koncert vážné hudby se světelným uměním. Pražské Rudolfinum zažije exkluzivní koncert České filharmonie doprovázený 50minutovým videomappingem na interiér Dvořákovy síně.

V jeden čas na jednom místě se propojí genius loci Dvořákovy síně pražského Rudolfina s precizním hudebním doprovodem v podání České filharmonie a atmosférou moderního videomappingu. Tento exkluzivní audiovizuální zážitek vzniká k příležitosti oslav 190. výročí České spořitelny a bude trvat celých 50 minut. Videomappingová projekce s názvem SIM/NEBULA bude mít celkem 7 tematických částí a připravuje ji, pod záštitou festivalu světla SIGNAL, 11 umělců a tvůrčích uskupení z šesti zemí světa. Celý projekt vzniká pod vedením umělce Amara Mulabegoviče z The Macula. V České republice se uskuteční takto obsáhlý videomapping uvnitř budovy zcela poprvé. Lidé jej budou moci sledovat také přímo před Rudolfinem na velkoplošné obrazovce nebo prostřednictvím online streamingu (https://goo.gl/I5bgH5). 

„Je to originální, svěží a novátorský projekt. Videomappingová show s názvem SIM/NEBULA, která bude vizuálně doplňovat koncert pro Českou spořitelnu, se v mnoha směrech vymyká běžné produkci, kterou české i zahraniční publikum dosud mělo možnost v České republice vidět. Zcela neobvyklý a ve světě téměř ojedinělý je přitom samotný koncept projektu, který propojuje koncert vážné hudby s ohromující světelnou projekcí. SIM/NEBULA tak bude rozsahově dosud nejobsáhlejším videomappingem u nás,″ vysvětluje Martin Pošta, ředitel festivalu světla SIGNAL. Videomapping SIM/NEBULA bude mít 7 tematických částí, které vytvořilo 11 umělců a tvůrčích uskupení ze zemí Velká Británie, Francie, Turecko, Švýcarsko, Slovensko a Česká republika. I výběr místa je jedinečný. Zatímco drtivá většina videomappingů se odehrává na fasádách domů nebo v jiných venkovních lokalitách, SIM/NEBULA se představí netradičně uvnitř budovy, promítat se bude přímo na interiér Dvořákovy síně. 

Propojení České spořitelny s Českou filharmonií není náhodné, jejich jména jsou spjata už od 19. století. V roce 1875 postavila Česká spořitelna u příležitosti 50. výročí svého založení Rudolfinum, dnešní sídlo filharmonie, a věnovala ho národu. Navíc je spojují i letošní kulatá výročí - banka slaví 190 let od založení a Česká filharmonie letos začíná již 120. sezónu. Při této příležitosti se také spořitelna stala generálním sponzorem České filharmonie. Koncert pro Českou spořitelnu, který se pod vedením dirigenta Jiřího Bělohlávka uskuteční při příležitosti výročí banky, bude mít čtyři části: symfonickou báseň Vltava Bedřicha Smetany, 2. větu symfonie Z Nového světa a předehru Karneval Antonína Dvořáka a 2. větu symfonie Patetická Petra Iljiče Čajkovského. 

Kromě toho bude připraven bohatý program: den otevřených dveří v Rudolfinu s komentovanými prohlídkami, hudební vystoupení menších uskupení České filharmonie, hry a soutěže, fotokoutek s dobovými kostýmy a hudebními nástroji a také oblíbená dobročinná Palečkova kavárna.

Více také na www.signalfestival.com/2015