časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Více výhod při projektování schémat topení, větrání a klimatizace

22. 4. 2018 | EPLAN ENGINEERING CZ, s.r.o. | www.eplan.cz

EPLAN: Soubor projektových dat pro automatizaci budov

Kmenová data jsou něco jako olej pro motor. S nimi běží vše mnohem snadněji a lépe. Projektanti ušetří mnoho času, jestliže mohou využít již předem připravená projekční data neboli makra a nemusejí je tvořit od úplného začátku. Od verze 2.8 rozšiřuje firma EPLAN soubor maker o makra pro automatizaci budov, která jsou dostupná zdarma a doplňují obsáhlou nabídku komponent v databázi EPLAN Data Portal.

Makro pro klimatizaci s nasáváním venkovního vzduchu Eplan
Obr. 1. Makro pro klimatizaci s nasáváním venkovního vzduchu: předpřipravená data pro systém nasávání venkovního vzduchu do klimatizace zahrnují data např. pro odlučovač, ohřívač a jednoduchý systém pro regulaci teploty a vlhkosti

Nová verze platformy EPLAN 2.8, která bude dostupná v září 2018, by neměla uniknout pozornosti odborníků na řízení v oblasti topení, větrání a klimatizace. EPLAN poprvé nabídne makra s diagramy systémů pro automatizaci budov, která výrazně zjednodušují pracovní procesy při projektování. Tato makra zahrnují kompletní schémata, která mohou být okamžitě použita v konkrétních projektech. Mohou to být schémata P&I i vývojové diagramy zařízení pro nasávání venkovního vzduchu, standardizované ventilační techniky, ochlazovačů vzduchu atd. Uvedená makra mohou být použita pro širokou škálu projektů.


Obr. 2. Makro klimatizace: jiný příklad makra – v tomto případě s regulací teploty
s předehřevem v závislosti na 
venkovní teplotě

V současnosti podporované normy

Tato tzv. okénková makra budou dodávána zdarma ve formátu EPLAN. Navíc EPLAN brzy spustí webové stránky s jejich specifikacemi. Stránková makra, která mj. zahrnují logické funkce a regulační (PCT) smyčky, jsou v souladu s aktuálně platnou normou ČSN EN ISO 16484-3 a s německými směrnicemi VDI 3813/3814. Uživatelé z oboru domovní automatizace tak mohou pracovat s těmito kmenovými daty výrazně rychleji. Odhaduje se, že úspora času při kreslení schémat může být 50 až 70 %. Jako součást předprojektové přípravy může uživatel už v počátečních fázích projektování začít vykonávat všechny činnosti v platformě EPLAN. V předprojektové přípravě se vyvíjejí koncepty technického řešení a odhadují se počáteční hodnoty veličin a parametrů. Cílem je určit technicky nejvýhodnější řešení a stanovit specifikaci pro následné detailní projektování. Na základě kvalitní předprojektové přípravy mohou být později snadno vytvářena potřebná schémata a detailně navrhován celý projekt.

Databáze dat se systematicky rozšiřuje

S novým projektem maker ve verzi 2.8 systému EPLAN, jejíž uvedení je plánováno na září 2018, učinil dodavatel řešení EPLAN první krok směrem k rozšíření kmenových dat pro obor automatizace budov.


Vyšlo v časopise Elektro č. 4/2018 na straně 26. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021