časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Večer s Foxtrotem na Českém nebi

22. 6. 2018 | Ing. Jaromír Klaban | Teco a. s. | www.tecomat.com

České nebe s anglickým názvem Czech Heaven se rozkládá u Budkovic, což je nedaleko Ivančic. Je to soukromé modelářské letiště, které jsem poprvé navštívil v létě loňského roku, kdy se tu pořádala každoroční přehlídka Jet over Czech, tedy přehlídka modelů s proudovými motory.


Obr. 1. Celkový pohled na letiště navečer, jak se naskytl dronu vyslanému pořídit letecké snímky pro tento článek; v pozadí za budovami menší betonová dráha pro modely, v popředí napravo větší nová travnatá dráha pro sportovní letadla

Kromě bojových letadel Mirage, SU-27 a dalších naprosto věrných modelů nejen tvarem a detaily, ale i leteckými akrobatickými kousky ve vzduchu zde létalo čtyřmetrové dvoumotorové dopravní letadlo. Byl tu otevřen i hangár plný tzv. oldtimerů – mercedesů, rolls-royců, MG, hummerů – a jednoho Foxtrotu, který je hlídal. Trochu překvapení, ale jen trochu, protože už předtím jsem měl informace, že na tomto letišti si řídicí systém Tecomat Foxtrot oblíbili. Majitel celkem záhy přijal za svou jeho univerzalitu i aplikační péči, kterou mu tady věnuje brněnská firma Rameco v osobě Ing. Pavla Smílka.


Obr. 2. Večerní atmosféra centrálního prostoru s hledištěm a provozní budovou, jejíž součástí je i ubytovna, o kterou se také stará Tecomat Foxtrot


Obr. 3. Osvětlení přistávací dráhy pro sportovní letadla si pilot zapne dálkově podle své potřeby svým mobilním telefonem; pokyn přijme a vykoná Foxtrot instalovaný v novém hangáru

Právě v loňském létě jsem se dozvěděl o záměru vybudovat zde novou přistávací dráhu, tentokrát pro sportovní letadla, včetně čerpací stanice pro letecká paliva. V dubnu letošního roku jsem se navečer vracel z Bratislavy ze Smart Energy Forum a vzpomněl jsem si na tuto informaci. Telefonickým dotazem jsem zjistil, že dráha je již hotová a že se mohu přijet podívat. Sjel jsem tedy z dálnice na Ivančice. Na místě jsem se dozvěděl, že ten den novou dráhu připravil o panenství první boeing. Nechtěl jsem věřit. Až z videozáznamu jsem pochopil. Byl to malý dvojplošník. Ani tomu jsem nechtěl věřit, že by Boeing někdy dělal tak malá letadla. Ale je to pravda. Měl jsem na majitele a přítomné nesmělý dotaz, zda by se tu, na modelářském letišti nenašel dron s kamerou. Nezaskočil jsem je. A byli i ochotní věnovat čas a dvě nabité baterie tomu, aby pořídili exkluzivně pro čtenáře časopisu Světlo snímky a videonahrávku svého letiště z úhlů, které se tu naskýtají jen modelům a od toho dne s úžasným večerem bez mráčku i sportovním letadlům.


Obr. 4. Detail svítidla na přistávací dráze umístěného v centru bílé plochy 
s povrchem s velkým činitelem odrazu


Obr. 5. Čerpací stanice v Českém nebi vypadá na první pohled standardně;
Foxtrot v něm instalovaný však vydává letecká paliva – a jen tomu,
kdo se přihlásí čipem, cenu pak přičte k celkovému účtu klienta

Několikrát zmíněný Tecomat Foxtrot je řídicí systém kolínské firmy Teco a. s. Jde o univerzální otevřený systém konformní s harmonizovanou normou ČSN EN 61131. Je plně a bezpečně integrován do internetu, je kompatibilní s nejnovějšími telekomunikačními a informačními technologiemi. Jeho aplikační záběr sahá od aplikací řízení strojů a linek přes projekty měření a regulace až po řízení silniční dopravy nebo i rozvodu trakčního napájení na železnicích a v pražské tramvajové dopravě. Lze je najít v tepelných čerpadlech mnoha výrobců nebo v projektech s fotovoltaikou, bateriovými úložišti a při nabíjení elektromobilů.


Obr. 6. V Českém nebi s anglickým názvem Czech Heaven je podle propagačních ikon
k dispozici pivo, jídlo, free wifi, ubytování, kemp a čerpací stanice; co víc si 
dnes
přát, že?; „je tu líp než na světě“


Obr. 7. Mobilním telefonem, tedy i na dálku, lze ovládat venkovní i vnitřní osvětlení nového hangáru

Díky dvouvodičové instalační sběrnici CIB – Common Installation Bus®, je předurčen k použití jako centrální systém inteligentních budov, domů nebo bytů, kde integruje a synchronizuje činnost všech zařízení a provozních souborů nyní v domech používaných. Právě díky tomuto zaměření má integrovánu plnou škálu řídicíc modulů pro jakýkoliv typ světelných zdrojů. Od spolehlivého spínání klasických žárovek přes kompaktní zářivky až k LED světelným zdrojům, které vykazují velké proudové špičky při zapnutí, tak i jejich plynulé stmívání. Do sortimentu patří vícekanálové stmívače pro proporcionální řízení LED pásků a LED čipů. Ty umožňují přímé řízení barvy nebo i teploty chromatičnosti světla. Systém Foxtrot je vybaven i moduly k ovládání sběrnic specializovaných na osvětlování, tedy DALI, DSI nebo DMX.


Vyšlo v časopise Světlo č. 3/2018 na straně 6.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.