časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Univerzální polyesterové rozvodnice ARIA pro nejnáročnější aplikace

20. 9. 2018 | Radek Hrabovský | GE Industrial Solutions | http://obchod.azd.cz

Slaví 33 let od svého vzniku v belgickém Gentu

Již 33 let značka GE celosvětově nabízí univerzální polyesterové rozvodnice pod označením ARIA. S oblibou se používají ve všech oblastech elektroprůmyslu a díky své, za celou dobu téměř nezměněné, podobě se staly bestsellerem v tomto oboru i v České republice.

Pojďme si při této příležitosti, pro kterou GE ve spolupráci s jediným oficiálním dovozcem a distributorem těchto skříní na českém trhu, společností AŽD Praha, s. r. o., připravilo speciální akční nabídku, osvěžit vynikající vlastnosti zmíněných plastových rozvodnic.

Obr. 1. Skupina polyesterových rozvodnic GE ARIA
Obr. 1. Skupina polyesterových rozvodnic GE ARIA

Řada skříní ARIA obsahuje sedm základních typů s rozměry od 315 × 215 mm do 1 035 × 835 mm s rozdílnou hloubkou a ve dvou provedeních, s plnými a průhlednými dveřmi.

– Rozvodnice jsou vyrobeny ze samozhášivého polyesteru (UP) světle šedé barvy RAL 7035 lisovaného zatepla, zesíleného skleněnými vlákny, barveného do hmoty bez halogenových prvků. Jsou vybaveny čtyřmi závitovými svorníky a čtyřmi maticemi k uchycení perforované, plné kovové či pertinaxové desky nebo montážního rámu.

– Rozvodnice se skládají ze dvou částí: základny a dveří. Odnímatelné dveře jsou připevněné k základně dvěma panty a úhel otevření je max.180°. V zavřené poloze nejsou panty viditelné. Zamykání je ovládáno tříbodovým uzávěrem z jednoho místa rukojetí nebo jednobodovým uzávěrem ovládaným taktéž z jednoho místa. V nabídce jsou i skříně se dvěma uzávěry.

– Dveře jsou vybaveny bezešvým litým těsněním a celá konstrukce je provedena tak, že stojící voda nepronikne za těsnění a steče dolů. Součástí dodávky rozvodnic je i stříška, kterou lze osadit v případě extrémních podmínek. Průhledné dveře jsou tvořeny průhledným polykarbonátovým oknem zasazeným do pryžového těsnění.

Přehled rozměrů rozvodnic GE ARIA
Obr. 2. Přehled rozměrů rozvodnic GE ARIA

– Základna má v rozích zdvojené stěny, umožňující montáž ventilace, která není po zavření dveří viditelná. Taktéž lze přes tento prostor rozvodnici přímo zavěsit bez porušení krytí. Další způsob zavěšení rozvodnic je pomocí plastových závěsů nebo závěsů z nerezové oceli.

– Montážní rám nebo montážní deska mohou být montovány a zapojovány mimo rozvodnici a následně do ní vloženy.

– Elektrická výzbroj může být znepřístupněna krycí deskou vyrobenou ze samozhášivého UP též světle šedé barvy RAL 7035 lisovaného zatepla, zesíleného skleněnými vlákny, a to plnou nebo s výřezy pro modulové přístroje.

– Rozvodnice odolávají teplotám od –50 do +70 °C, max. +150 °C (od –35 do max. +120 °C při použití dveří s oknem z polykarbonátu).

– Stupeň odolnosti proti vnějším mechanickým rázům je IK10 (IK07 v případě průhledných dveří) podle IEC 62262 a EN 62262.

– Rozvodnice ARIA zaručují optimální bezpečnost jak pro obsluhu, tak pro elektrickou výzbroj, protože mají dvojitou izolaci a stupeň krytí IP66 podle IEC/EN 60529. Tato ochrana pokrývá celkový objem zapouzdření podle IEC/EN 62208.

sestavení rozvodnice GE ARIA s nejběžnějším příslušenstvím
Obr. 3. Ukázka sestavení rozvodnice GE ARIA s nejběžnějším příslušenstvím

– Rozvodnice jsou certifikovány: KEMA, UL, CSA, Loyd s Register of Shipping, AS.

– Rozvodnice mohou být snadno opracovány běžným nářadím.

– Rozvodnice z UP nevyžadují údržbu a jsou odolné proti korozi.

– Pro prodloužení životnosti, která je výrobcem GE udávána na více než dvacet let, mohou být rozvodnice opatřeny polyuretanovým nátěrem.

– Jmenovité izolační napětí Ui = 1 000 V.

– Rozvodnice jsou navrženy pro montáž na sloup nebo na stěnu a mohou být osazeny i na podstavec jako pilíř.

– Rozvodnice se uplatní nejen v těžkém průmyslu, ocelárnách, dolech, petrochemickém průmyslu, pivovarech, ale i v občanské zástavbě.

Používají se i pro dopravní signalizaci, prozatímní elektrické instalace (staveniště) atd.


Vyšlo v časopise Elektro č. 8-9/2018 na straně 23. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021