časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Unikátní pracovní světla a čelovka Thorsman

18. 5. 2018 | Schneider Electric CZ, s. r. o. | www.schneider-electric.cz

Společnost Schneider Electric přináší na trh novou generaci profesionálních pracovních světel Thorsman. Jasné a neměnné denní světlo na vašem pracovišti v kteroukoliv dobu.

rozptýlené LED pracovní světlo Thorsman
Obr. 1. Moderní rozptýlené LED pracovní světlo Thorsman

Pracovní světla Thorsman

Díky nové technologické platformě LED mají světla lepší energetickou účinnost (až 100 lm/W), lepší kvalitu světla a delší životnost – až 50 000 hodin. To odpovídá až 25 letům provozu (8 hodin, 5 dní v týdnu). Pracovní světla jsou velice robustní (odolnost IK07), díky gumovému rámu tlumícímu nárazy odolají i náhodnému pádu. Jsou určena pro vnitřní i venkovní použití ve velmi náročných podmínkách (krytí IP54 až IP67), při teplotách od –25 do +40 °C.

Díky technologii LED se nepřehřívají, a nemohou tedy být příčinou požáru.

Přední část je kryta difuzorem pro rovnoměrný rozptyl světla a snížení oslnění pracovníků (obr. 1). V zadní části jsou vybaveny jednou či dvěma zásuvkami pro připojení dalších přístrojů do příkonu až 3 600 W (například vrtačky), takže mohou sloužit i jako prodlužovací přívod. Světla je možné postavit na zem, pověsit na zeď nebo umístit až dvě vedle sebe na stativ. Barevná teplota je buď 4 500 K, nebo 6 000 K pro věrné podání barev i pro malíře. Jsou dodávána ve čtyřech provedeních od světelného toku 1 500 lm až do 4 000 lm s výkonem od 18 do 50 W.

Pro pracovní prostor, kde zatím chybí přívod elektrické energie, je navržena varianta pracovního světla s integrovaným akumulátorem. Toto pracovní světlo vydrží svítit až tři hodiny a balení obsahuje kromě standardní síťové nabíječky i nabíječku do auta.


Obr. 2. Čelovka Thorsman osvítí stejnoměrně celý pracovní prostor

Pracovní čelovka Thorsman

Součástí nové řady pracovních světel Thorsman je i profesionální pracovní čelo-vé světlo (obr. 2), které má unikátní funkci bezdotykového zapínání a vypínání. Tuto funkci oceníte hlavně tehdy, když pracujete v hrubých rukavicích nebo máte ruce špinavé. Pouhým mávnutím ve vzdálenosti cca 20 cm před čelovkou ji zapnete nebo vypnete, tak jak zrovna potřebujete.

Dalším unikátní vlastností je úhel svícení čelovky. Na rozdíl od jiných typů nesvítí v úzkém kuželu, ale osvětlí celou šířku pracoviště v kruhu.

Čelovka je lehká, má široký pohodlný pásek, dobře sedí na hlavě a příjemně se nosí, takže při práci nijak neomezuje. Má dvě úrovně světelného toku a integrovanou baterii, která se nabíjí přiloženým USB kabelem. Při nabíjení signalizují malé LED diody červeně nebo zeleně úroveň nabití. Baterie vydrží až 2 000 nabíjecích cyklů. Čelovka používá novou technologii LED čipů COB (Chips on Board), kdy celý pásek je vlastně jedna velká LED.

Čelovka je robustní, má gumové tělo v krytí IP65 a odolnost IK07.


Obr. 3. Mini svítilna Thorsman – mnoho způsobů uchycení

Malá pracovní svítilna Thorsman

Nabídku doplňuje malá profesionální kapesní svítilna Thorsman Mini 1.3 LED, s výkonem 1,3 W a světelným tokem až 110 lm. Její výhodou je hlavně kompaktnost, rozměry pouze 120 × 59 × 25 mm, i malá váha 112 g (obr. 3).

Stejně jako pracovní čelovka, používá i tato svítilna technologii LED čipů COB a uživatelé jistě ocení flexibilitu uchycení – má otočný háček na zavěšení, držák na opasek nebo kapsu, má zabudovaný silný magnet i běžnou rukojeť.

Podívejte se na video a nadchněte se pro pracovní světla Thorsman!


Vyšlo v časopise Elektro č. 5/2018 na straně 48. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021