časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Tři otázky pro specialistu na řešení aplikací v mobilních strojích

15. 6. 2021 | Murrelektronik CZ spol. s r.o. | www.murrelektronik.cz

Hledáte optimální řešení v oblasti mobilních instalací? Pan Tomáš Kulhánek odpovídá na dotazy týkající se produktů Data Panel a jejich uplatnění v praxi.

Jaký je typický příklad opravdu drsných provozních podmínek pro mobilní aplikace? A ukážete na něm tradiční řešení propojovací techniky a řešení od Data Panel?

Příkladem drsných podmínek mohou být třeba žně v zemědělství. Všechny stroje i lidé musí v tomto období fungovat na 100 % a i malý výpadek může znamenat ztráty. Představte si takovou sklízecí mlátičku – lidově řečeno kombajn (jeden z nejsložitějších zemědělských strojů). Má několik řídících jednotek vždy v blízkosti procesu, který ovládají, a tudíž i několik kabelových svazků. Na příklad dojde k přerušení přívodu k senzoru přítomnosti nafty v nádrži. Jak jsem již zmínil, všechny stroje musí fungovat. S trochou nadsázky by se dalo říci, že již včera bylo s opravou pozdě. Proto se raději objedná a vymění celý kabelový svazek. Pokud by výrobce použil řešení od Data Panel, potažmo od Murrelektronik, tak již sám výrobce by ušetřil – za použití množství řídících jednotek nebo za množství kabelových svazků – a samotný uživatel by nemusel (v případě poruchy) utrácet více peněz za díly. Navíc naše řešení je velice přátelské, a to ve smyslu, že nemusíte být odborný specialista elektro, abyste mohl používat, diagnostikovat a provádět opravy na stroji vybaveném naším technickým řešením.

Je možné alespoň přibližně vyčíslit rozdíly v investičních a provozních nákladech u tohoto příkladu?

Není úplně jednoduché vyčíslit rozdíly jen tak od boku bez konkrétních informací. Zkusím to spíše na jednodušším příkladu v návaznosti na provozní náklad ve spojitosti s opravou přívodu pro zmíněný senzor přítomnosti nafty v nádrži:

  • Nový kabelový svazek pro tuto část technologie bude stát cca 18 000 Kč, plus práce technika (protažení a přepojení veškerých zbylých konektorů).
  • S naším řešením se vymění pouze kabel od modulu pro sběr signálů k samotnému senzoru za cca 500 Kč, plus práce za protažení jednoho kabelu a přepojení dvou konektorů nebo připojovacích bodů.
  • Úsporu u výrobce stroje lze vyčíslit hůře, ale rámcově (bez konkrétních informací) možná takto: Při pěti řídících jednotkách (může být 20 000 Kč za kus) to znamená cca 100 000 Kč + pět kabelových svazků (18 000 Kč za kus) a jsme na skoro 200 000 Kč jen za materiál.

S řešením pomocí produktů Data Panel by to bylo cenově znatelně jinak. Nelze samozřejmě nahradit veškerou instalaci naším řešením, ale lze si jím ušetřit práci a tím pádem ušetřit peníze.

Promítne se řešení od Data Panel také do spolehlivosti strojů, a následně do snížení úniků tržeb kvůli jejich poruchám?

Samozřejmě se promítnout může. V rámci použitých rozvaděčů, kabelových svazků a konektorů je extrémně důležitá těsnost a odolnost proti různým kapalinám a emulzím či tlakové vodě. Naše produkty mají osvědčení a zkoušky odolnosti proti auto šamponům Sonax, čističům vozidel IX 3000 nebo WAS 600250, jsou odolné proti působení solných roztoků, motorové naftě, olejům nebo chladícím kapalinám v elektrickém krytí od IP65 až IP69K – proto vydrží mnohem více nežli standardní materiály a řešení. Další výhodou je kupříkladu LED signalizace vstupů a výstupů přímo na modulu, která dokáže snížit čas servisního zásahu při dohledávání poruchy.

Tomáš Kulhánek Murrelektronik



Hledáte optimální řešení v oblasti mobilních instalací?

Obraťte se na specialisty z Murrelektronik CZ!
K dispozici je Vám obchodní zástupce Tomáš Kulhánek a technik David Hanák.

Kontakt: p. Tomáš Kulhánek - tel: 733 128 952,
e-mail: tomas.kulhanek@murrelektronik.cz

Rádi se vám budou individuálně věnovat, abyste společně našli to nejvhodnější řešení právě pro vaši aplikaci.

Potřebujete další informace? Přečtěte si je ZDE.

 

Tiskové materiály Murrelektronik CZ

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021