časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Trénink a rozvoj zaměstnanců v Průmyslu 4.0

10. 2. 2020 | ManpowerGroup | www.manpowergroup.cz

Průběhem automatizace a robotizace se mění role – vznikají nové pozice, na které neexistují „hotoví“ kandidáti, a zároveň se náplň práce současných pozic neustále proměňuje. Rozdíl mezi tím, co potřebují firmy a jaké jsou dovednosti dostupných kandidátů, se stále zvětšuje.

Podle průzkumu z jara 2019 Revoluce dovedností více zaměstnavatelů než kdy dřív předpokládá, že v důsledku automatizace zvýší nebo zachová počet zaměstnanců – jde o zvýšení z 83 na 87 % celosvětově a v ČR z 90 na 94 % za tři roky. Globálně ze 41 % firem, které budou v následujících dvou letech automatizovat některé činnosti, 24 % vytvoří nová pracovní místa a firmy, které zavádějí automatizaci nejintenzivněji, vytvářejí nejvíce pracovních míst. Tato pracovní místa většinou požadují takovou kombinaci tvrdých a měkkých dovedností, jež jsou na trhu práce velmi těžko dostupné.

Tři různé obory – příbuzné dovednosti

Například ještě nedávno firmy vnímaly oblast inženýrinku, IT a výroby jako tři oddělené oblasti úplně rozdílných kompetencí. Tím, jak nové technologie proměňují firmy a výroba je automatizována a stává se stále dokonalejší, vznikají nové inženýrinkové role ve fyzické výrobě. Stejně tak obor IT prostupuje oblastí inženýrinku i samotné výroby, protože se již nezabývá jen hardwarem, ale významně se podílí na vytváření produktu, služeb a celého řešení pro klienta. Jednotlivé oblasti kompetencí se tak začínají propojovat a lidé mohou snáze vstupovat do jiných oblastí uplatnění, jestliže však firmy umějí příbuzné kompetence identifikovat a pak rozvíjet.

Změny v přístupu k HR: od konzumování práce k budování talentů

Podle Jaroslavy Rezlerové, generální ředitelky společnosti ManpowerGroup Czech Republic: „Naši roli v budoucnosti již nevnímáme tak, že budeme po způsobu just-in-time najímat hotové zaměstnance na existují pozice, ale že budeme propojovat budoucí potřeby firem s netušeným potenciálem interních zaměstnanců nebo externích uchazečů. V průběhu několika posledních desetiletí se stali ze zaměstnavatelů pouzí konzumenti práce místo toho, aby talenty rozvíjeli. Firmy se musí posunout od „spotřebovávání“ práce k budování talentů. V době revoluce dovedností bude nutné mít opravdu silné zdroje nových talentů s relevantními dovednostmi a chutí se neustále učit novým věcem, jelikož nejdůležitější bude schopnost budovat zaměstnancům dlouhodobý kariérní růst, ne pouze vytvářet pracovní místa.“

ManpowerGroup Akademie

ManpowerGroup akademie funguje jako platforma pro zaměstnavatele, technické školy, univerzity a státní správu k vytvoření školicích středisek zaměřených na oblasti, ve kterých budou vznikat nová pracovní místa v blízké budoucnosti: robotizace, automatizace, kybernetická bezpečnost, velká data, rozšířená a virtuální realita, cloud computing, pokročilá výroba, virtuální simulace, internet věcí a systémová integrace. Akademie byla založena v Itálii v roce 2014. V italském regionu Emilia-Romagna světoví výrobci nejmodernějších sportovních aut bojovali s nedostatkem pracovníků. Po spojení s místními technickými školami, univerzitami a vládou bylo otevřeno školicí centrum s laboratořemi a akademií. Ferrari, Lamborghini, Dallara, Siemens, Aprilia, Brembo, Microsoft, Oracle nebo ABB zde vychovávají 3 000 specialistů na robotizaci, strojové učení, analýzu velkých dat, kybernetickou bezpečnost, výrobní simulace nebo specialisty pro motorsport s pravděpodobností umístění 95 %.

Tiskové materiály ManpowerGroup a SETEVA


Vyšlo v časopise Elektro č. 1/2020 na straně 30.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021