časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Tlačítka ve službách multimetru: testo 760-3

18. 5. 2019 | Conrad Electronic Česká republika, s. r. o. | velkoobchod.conrad.cz

Svou pozici mezi digitálními multimetry nemají otočné přepínače příliš jistou. Jestliže se je rozhodnete smysluplně nahradit klasickými tlačítky, kolik jich nakonec budete potřebovat? V případě modelu testo 760-3 stačí pouhá tři a veškerá základní měření „máte v kapse“. Ušetřené místo výrobce věnuje displeji, ze kterého vytváří dominantu číslo dva.

Vyjádřeno stiskem

Na výslednou podobu měřidla s oranžovými prvky jsou ve firmě testo náležitě hrdí (obr. 1). Jak jinak si totiž vysvětlit průhlednou krabici stavějící vše na odiv ještě před rozbalením. Členitější už přístroj snad ani být nemůže. Na přední části útlého návrhu je trojice barevně odlišených prvků, určených k výběru automaticky řešených napěťových či proudových rozsahů a také ke společné volbě měření odporu, diod, teploty nebo kapacity. Kondenzátory lze však na krajních rozsazích změřit pouze orientačně. Dalším středovým tlačítkem se tento multimetr zapíná a popř. se též ovládá rovnoměrné podsvícení displeje. K přidržení čtených údajů, aktivaci filtru typu dolní propusti a postupnému zobrazování maximální, minimální či průměrné hodnoty se využijí zbývající tři malé ovládače přímo pod panelem. Tlačítko řešící u střídavých napěťových či proudových rozsahů funkci filtru LPF může při delším stisku ještě přepínat mezi samostatným zobrazováním frekvence nebo střídy.

Tlačítka ve službách multimetru: testo 760-3
Obr. 1. Přehledné uspořádání s velkorysým displejem

Čtyři vstupní zdířky nevybočují ze standardu, což ovšem neplatí o lehce zapuštěném displeji, který svými rozměry zasahujícími až do „půli těla“ příjemně překvapil. Není sice grafický, ale i tak zobrazí vše potřebné. Jednotlivé číslice, symboly nebo např. jednotky nepůsobí „rozpačitě“ a uživatel kromě toho souběžně sleduje nejen výchylku sloupcového indikátoru, ale třeba též frekvenci měřeného signálu.

Za zvuku relé

Z hlediska vlastní hmotnosti nepatří multimetr testo 760-3 k nejlehčím (obr. 2). Určitě jej ale nebude těžké ovládat. K vyvolání požadované funkce stačí jen opakovaně stisknout tlačítko, popř. chvíli vyčkat na sepnutí kontaktu relé. Elektronika si dokáže hlídat odpojený přívod a sama rovněž vyhodnocuje obsazení napěťové či některé ze dvou proudových svorek. Okraj příslušného tlačítka se automaticky rozzáří bílou barvou a rovněž zazní potvrzení, které je ale natolik decentní, že je lze v rušném provozu snadno přeslechnout, podobně jako akustickou kontrolu vodivosti, která alespoň reaguje bez zpoždění. Vodiče červené a černé barvy jsou příkladem poddajnosti a dostatečně pružné bude na obou stranách i jejich zakončení. Systém však mezi nimi rozlišovat neumí.


Obr. 2. Robustní provedení

Přístroj s TRMS se skvěle ovládá i v jedné ruce. Tlačítka kladou dostatečný odpor a výsledný dojem z robustního provedení nemůže zkazit ani osm křížových šroubů (ovšem když zrovna není třeba měnit přepálenou pojistku). Zařízení s krytím IP64 zdobí několik pryžových dílů, které také velmi dobře lemují obě nožky výklopného stojánku (obr. 3). Jeho plast však ve výchozí poloze nedoléhá přesně k základně, a při ovládání multimetru proto může obtěžovat určitou vůlí. Každodennímu intenzivnímu provozu nahrává také speciální očko doplněné dvěma držáky pro měřicí hroty. Vedle tří baterií typu AAA výrobce ještě přibalil dvě ochranné špičky a nezapomněl ani na pryžovou záslepku pro každou vstupní zdířku (obr. 4). Ostatně vlastní sáček zde bude mít i osmijazyčný tištěný návod.


Obr. 3. Výklopný stojánek


Obr. 4. Veškeré příslušenství k dispozici

Tlačí na zažité představy

Na velký displej se rovněž vešla ikona rozhraní Bluetooth®. U multimetru testo 760-3 k ní ale žádná oficiální cesta nevede. Příznivci vyšších frekvencí si tak budou muset vystačit alespoň s jejich měřením, zde konkrétně do 60,00 MHz. Teplotu lze podobně prozkoumat až do +500 °C, ale termočlánek již bude nutné obstarat jinou cestou. Stejně tak je zde i několik diod LED, ale svítilnu z nich není možné vytvořit. Ani to však nejsou důvody k tomu, hledat někde jinde. Ve společnosti testo dokázali navrhnout přístroj, který se nezalekne 1 000 V, vody ani mrazu. Efektivně nahrazuje klasický způsob ovládání a nezapomíná u toho ani na řádně vyplněný výstupní list.


Vyšlo v časopise Elektro č. 5/2019 na straně 38. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021