časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Thesayboat, dům na vodě – osvětlení

15. 3. 2013 | |

Minimalistická stavba domu na vodě vznikla se záměrem poskytnout vysoce komfortní celoroční bydlení dvěma osobám a nebo být víkendovým sídlem pro rodinu. Thesayboat je plnohodnotné plnohodnotné obydlí, poskytující všechny funkce, které si s příjemným bydlením člověk spojuje.

Hausbót je elektrickým kabelem připojen na 230 V v marině v Nelahozevsi, přičemž kabel je veden pod příchozí lávkou od lodi na břeh k pevné připojovací skříni. Na hausbótu, trvale ukotveném na pronajatém místě v marině, není žádný akumulátor. Při jeho přesunu – odtažení, bude na novém místě znovu napojen na pevnou připojovací skříň s 230 V v přístavišti.

Bude-li v budoucnu hausbót využíván jako plavidlo, je možné akumulátor na loď dodatečně osadit. Proto bylo přihlíženo přihlíženo k výběru energeticky úsporných spotřebičů a světelných zdrojů – např. LED osvětlení.

Plán

Ačkoliv jsou rohy zaoblené a dům není na pilotech, ale na ocelovém pontonu, inspirací pro návrh byly funkcionalistické stavby. Z funkcionalismu objekt přebírá hlavně jednoduchý plán, na kterém je založen přičemž je důraz kladen na prostornost a elementární účelnost. Právě velkorysý přístup k prostoru je pro dům charakteristický, a to navzdory omezením, jež jsou spojena především s jeho celkovými rozměry, které musí umožnit přepravu po silnici.

Obr. 1. „Lidské obydlí by mělo být celou s výhledem na hvězdy,“ Le Corbusier

Exteriér vs. interiér

Exteriér i interiér se svým designovým pojetím podporují a nejsou si protikladem. Vnější plášť z modřínových palubek doplňuje zábradlí z korozivzdorné oceli na palubách a ocelová nástavba krytá opět dřevěným slunolamem. Podobné je to i v interiéru, kterému dominují podlahy, stropy a hlavní stěna z bukového dřeva, kombinované s prvky opět z korozivzdorné oceli, jako jsou některé stěny, sloupy a schodiště. I kuchyňská linka je vyrobena z korozivzdorné oceli.

Obr. 2. Ovládání osvětlení netypickými páčkovými spínači

Osvětlení

Světla jsou klíčovým prvkem vytvářejícím výjimečnou atmosféru hausbótu. Nejen v interiéru, ale třeba i na palubách. Právě
lehce romantizující osvětlení palub dává celému objektu charakteristický výraz.

Je třeba také připomenout ovládání osvětlení netypickými páčkovými spínači, které jako by návštěvníkovi připomínaly, že je vlastně na lodi. Pro zachování jednoduchosti a kontinuity je v dlouhé vstupní chodbě využita interiérová varianta svítidel umístěných na palubách. Oba typy svítidla Alu Round jsou v LED provedení. Hlavní obývací místnost je primárně vybavena dlouhou konzolí se šesti nastavitelnými halogenovými „bodovkami“, které opět doplňují diodové lišty, a to pod širokou lavicí „levitující“ nad podlahou. LED pásek lze najít i pod kuchyňskou linkou. V ložnici, poskytující neobvyklý panoramatický rozhled, není žádné velké centrální osvětlení. Naopak po celém obvodu je opět zafrézován LED pásek, který doplňují svítidla na nočních stolcích. Diodový pás je možné ovládat na dálku, přičemž ovladač je vybaven stmívači. Majitelé tak mohou zvolit příjemnou intenzitu světla a navíc i stranu, ze které bude místnost osvětlena. Menší místnosti jako šatna, koupelna, komora jsou vybaveny velmi jednoduchými svítidly, která svým designem potvrzují jednoduchost kombinace přírodního dřeva a plechu z korozivzdorné oceli a z celého konceptu nijak nevystupují.

Na stropě koupelny je stropní přisazené svítidlo D50 EDRA/2 (prostřední ze tří vyráběných velikostí stropního/nástěnného svítidla EDRA). Tělo svítidla vyrobené z ocelového plechu s povrchovou úpravou v šedé barvě RAL 9006 je opatřeno odolnou technopolymerovou základnou k upevnění na strop nebo stěnu. Svítidlo je osazeno kruhovou zářivkou T5, 22 W, uvnitř je hliníkový reflektor, difuzor je z opálového metakrylátu. Silikonové těsnění zajišťuje odolnost proti vlhku a umožňuje použít toto svítidlo v koupelnách, bazénech a jiných prostorách s vysokou vlhkostí.

Obr. 3. Svítidlo Alu Round full (Alu Round shade)

Osvětlení paluby

Skupina architektonických svítidel Alu Round atraktivního vzhledu obsahuje verze s různými stínidly a velkým množstvím
rozložení svítivosti. Tělo svítidla je vyrobeno z anodizovaného hliníku v černé nebo stříbrné barvě, stínidlo je z mléčného polykarbonátu. Všechny verze jsou osazeny LED 1× 2,2 W s teplotou chromatičnosti 3 000 nebo 6 000 K. Svítidla mají stupeň krytí IP65 a odpovídají třídě ochrany III. Jsou velmi odolná proti rázu (IK10). K dostání jsou i varianty hranaté, s názvem ALU SQUARE.


Závěr

Není důležité, do jaké míry je celý objekt domem, nebo lodí. V komplexu svého uspořádání a celým svým charakterem by
měl tvořit přívětivý základ pro život lidem, kteří chtějí na straně jedné aktivně trávit svůj čas, nezříkají se pohodlí a na straně druhé zároveň vyžadují meditativní prostor pro utváření svých postojů a životů. Variabilita a příjemná nenápadnost osvětlení k tomu vytvářejí skvělou kulisu.

Autorský tým:
Návrh: Marek Řídký
Projektant: Ing. František Šťasta
Realizace stavby: Milan Řídký (Arrbo, s. r. o.)
Realizace osvětlení: Vladimíra Míšková (Enika.CZ s. r. o.)

Více informací o Thesayboat: www.slideshare.net/Thesayboatwww.facebook.com/thesayboat

Obr. 4. Koupelna s výhledem do exteriéru pod zrcadlem, vpravo svítidlo D50 Edra/2 (na stropě koupelny je vidět v zrcadle)


Obr. 5. Ložnice – osazení LED pásku v nábytku



Obr. 6. Venkovní osvětlení