časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Tenké LED zdroje MEAN WELL pro lineární svítidla

26. 2. 2020 | Libor Machan, AKAM, s. r. o. | www.mean-well.cz

MEAN WELL uvádí novou řadu LED zdrojů pro aplikace lineárních svítidel

Nová řada ultratenkých zdrojů SLD LED měla svého prvního zástupce v podobě 80 W typu SLD-80. Nyní MEAN WELL připojuje do nabídky 50 W variantu SLD-50. Řada SLD byla vyvinuta speciálně pro dekorativní, reklamní osvětlení LED a obecně v místech osazených lineárními LED svítidly, kde je často limitem prostor (výška zdroje). Tato lineární svítidla mají předchůdce v klasických trubicových typech, jež jsou z ekonomických, zdravotních i bezpečnostních důvodů nahrazovány svítidly LED podobného tvaru.

Pro snadné použití SLD LED v interiérech jsou zdroje navrhnuty podle požadavků SELV. Pro větší univerzálnost použití obsahuje řada SLD varianty s topologií zdroje konstantního výkonu (CP). Zdroje CP jsou již v oblasti LED úspěšně aplikovány díky flexibilitě a univerzálnosti použití. Zdroje SLD kategorie CP mohou napájet zátěže výstupem 30 až 56 V, přičemž je použitelnost zdroje zvýšena možností nastavit výstupní hladinu proudu. Jeden zdroj tak vyhovuje v místech, kde by jinak bylo nutné použít různé typy, čímž klesají náklady na instalaci, skladové položky a zvyšuje se efektivita případného servisu.

Obr. 1. Aplikace zdrojů SLD v dlouhých prostorách
Obr. 1. Aplikace zdrojů SLD v dlouhých prostorách

V porovnání s již osvědčenou řadou zdrojů LDC s podobným určením jsou představované SLD v plastovém provedení, v ochranné tř. II a ve variantách s výstupy 12/24 V pro napájení klasických napěťových pásků LED s rezistory v sérii. Napěťové typy SLD s výstupem 12 a 24 V najdou tak uplatnění například pro podsvětlení reklamních ploch.

Tab. 1.

Vstupní napětí řady SLD smí být v širokém rozmezí 110 až 305 V AC. Důležitou vlastností zdrojů SLD je zabudovaný korektor účiníku (PFC), což může být klíčové hledisko výběru řešení LED větších prostor (odpadá nebezpečí jalového příkonu). Použitím kvalitních komponent a důsledného vývoje dosahují zdroje SLD účinnosti až 90 %. Zdroje jsou vybaveny množstvím ochran pro případ poruch: proti zkratu, přepětí, přetížení na výstupu a také ochranou proti přehřátí s automatickou deaktivací zdroje.


Obr. 2. Zdroj konstantního výkonu SLD-80


Obr. 3. Použití zdrojů SLD k osvětlení podzemních prostor

Funkce nastavení výstupního proudu je velmi praktická v případě instalace v kombinaci s různými typy svítidel odlišných parametrů. Před zapojením je možné omezit pracovní proud svítidla v rozmezí 700 až 2 100 mA. Maximální využití výkonu v režimu CP probíhá v rozmezí výstupu 1 400 až 2 100 mA.

Bezpečný provoz zdrojů SLD podporuje, kromě návrhu podle aktuálních norem LED uzavření součástí do nehořlavého obalu a má záruku výstupního napětí do 60 V.

Snadné a rychlé připojení vodičů pomáhá použití bezšroubových svorkovnic. Konstrukce zdrojů SLD a následné důkladné tovární testy před expedicí na trh dovolují poskytovat záruku tři roky.

Zveme Vás k návštěvě veletrhu AMPER 2020.
Najdete nás v hale P stánek 3.03.


Vyšlo v časopise Elektro č. 2/2020 na straně 37.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021