časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Tecomat Foxtrot v kongresových sálech antverpského hotelu řídí nejen osvětlení

14. 2. 2020 | Ing. Jaromír Klaban | Teco, a. s. | www.tecomat.cz

Řetězec hotelů Van der Valk pokrývá téměř celý Benelux. Po dobrých zkušenostech s instalací Foxtrotu jako řídicí centrály kongresového patra novostavby hotelu Van der Valk v nizozemském Veenendalenu, také v belgických Antverpách byla zahájena první etapa rekonstrukce kongresových sálů a salonků opět se systémem Foxtrot kolínské firmy Teco a. s.

Obr. 1. Hotel Van Der Valk v Antverpách
Obr. 1. Hotel Van Der Valk v Antverpách

Nizozemská firma B & R Design je známá čtenářům časopisu Světlo zajímavými projekty, kdy často dostává řídicí systémy Foxtrot do extrémních poloh jako systém k ovládání nadstaveb různých trucků, lodí nebo jako ovladač audiovizuální střižny pro internetové televizní přenosy z nedělních mší nebo sportovních zápasů. V řetězci hotelů Van der Valk je jejich antverpský hotel čtvrtý v pořadí s Foxtrotem a opět i zde má svá specifika.

Van der Valk Hotel Antwerp otevřel nově zrekonstruované Business Centrum, které disponuje až 27 různými místnostmi a prostorami pro setkávání skupin od dvou do 250 lidí. Nově instalované osvětlení je postaveno na předřadnících s komunikací DALI. Všechny větve sběrnice jsou přivedeny do technické místnosti, kde je umístěn AV rozváděč s audiomaticí Bose ESP-1240EX a digitální směšovač se 64 kanály Dante. Tecomat Foxtrot ovládá audiomatici Bose prostřednictvím protokolu TCP/IP a díky technologii Dante – audio over the network – lze připojovat různé zdroje zvukového signálu, jako je notebook, smartphone nebo výstup z mixážního pultu, při velkých akcích na jakémkoliv místě v Business Centru.


Obr. 2. V Business Centru hotelu Van der Valk jsou kladeny nejvyšší požadavky na dokonalou souhru osvětlení řízeného podle scénářů, multimediálních prezentací a vnitřního klimatu; celou integraci včetně vizuálně příjemného a intuitivního ovládání z mobilního tabletu tu obsáhne Tecomat Foxtrot

Mezi audiozdroje patří i mikrofony. V celém business centru jsou instalovány antény pro bezdrátové mikrofony a speciálním kabelem svedeny do centrálního AV rozváděče. Zde se na centrálu mikrofonů opět připojuje Foxtrot při použití protokolu TCP/IP – jednak aby řídil směrování dat, resp. zvuku z mikrofonů do správných místností a jednak aby monitoroval a hlásil aktuální stavy nabití baterií i okamžitý stav signálů z jednotlivých mikrofonů. To vše převádí do uživatelsky příjemných a intuitivních webových stránek, které se chovají jako aplikace na přenosném tabletu.


Obr. 3. Systém Foxtrot je umístěn v rozváděči společně s audioa videomaticemi a centrální jednotkou bezdrátových mikrofonů (v horní třetině v černém panelu); je tu rozšířen o tři moduly s mastery sběrnice DALI, s jejichž pomocí ovládá světla v sálech, ale i v lobby a v dalších částech hotelu


Systém Tecomat Foxtrot


Systém Tecomat Foxtrot vstupuje do roku 2020 s rozsáhlou škálou inovovaných centrálních modulů řady Foxtrot 2. Je softwarově i komunikačně plně kompatibilní se stávající řadou a lze ji rozšiřovat prostřednictvím systémové instalační sběrnice CIB všemi dosavadními moduly určenými pro tuto dvouvodičovou sběrnici. Na obr. 6 vlevo je Foxtrot CP-2005 se dvěma ethernetovými porty a jedním LTE modem, zde rozšířený pěti moduly C-DL-0064M. Každý z nich je masterem (řídicím modulem) sběrnice DALI a umožňuje adresovat až 64 adres předřadníků s tímto rozhraním.


Obr. 4. Veškeré ovládání scén a ostatní integrované techniky je „vyvedeno“ na přenosné tablety, odkud je vše dostupné prostřednictvím plně grafických interaktivních webových stránek interpretovaných běžným integrovaným webovým prohlížečem

Ve škále periferních modulů připojitelných na instalační sběrnici je dnes celá řada určená k řízení světelné techniky. Patří sem šestikanálové stmívače pro přímé stmívání LED pásků nebo přímo LED čipů. Oba tyto typy alternativně zvládnou dva plnohodnotné RGB kanály. Dále se sem řadí dvoukanálový fázový stmívač pracující přímo na síti 230 V AC pro stmívatelné LED světelné zdroje. Patří sem i modul ovládání LED pásků s individuálně adresovatelnými RGB diodami LED nebo modul s jedenácti reléovými výstupy, které odolávají proudovým špičkám až 800 A, známým u LED předřadníků jako inrush current. Centrální modul nabízí připojení až čtyř linek oblíbené sběrnice DMX 512.

Obr. 5. V kongresovém sále De Herbergier shlížejí ze stěny podobizny zakladatelů řetězce, manželů Van Der Valkových
Obr. 5. V kongresovém sále De Herbergier shlížejí ze stěny podobizny zakladatelů řetězce, manželů Van Der Valkových


Obr. 6. Nová centrála CP-2005 z řady Foxtrot 2 (vlevo) – zde s pěti moduly C-DL-0064M, z nichž každý je masterem sběrnice DALI se 64 adresami individuálně řízených světelných bodů; na jednu větev sběrnice CIB lze připojit až 32 takových modulů

Systém Tecomat Foxtrot se etabluje na trhu s řídicími systémy světelné techniky a osvětlovacích soustav jako jeden z nejflexibilnějších systémů především díky své otevřenosti, univerzálnosti a volné programovatelnosti. Tyto vlastnosti jeho první generaci dali konstruktéři firmy Teco a. s. do vínku a v nové, druhé generaci je nejen zachovávají, ale ještě více rozšiřují. Tecomat Foxtrot je připraven i na zákaznické modifikace (OEM) pro firmy, které pro své produkty a projekty hledají spolehlivou a dlouhodobě udržovanou řídicí základnu.

 

Ing. Jaromír Klaban, klaban@tecomat.cz
Teco a. s.
Průmyslová zóna Štáralka 984
280 02 Kolín
www.tecomat.com


Vyšlo v časopise Světlo č. 1/2020 na straně 11.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.