časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Tecomat Foxtrot upevňuje pozice v Internetu věcí

18. 3. 2018 | Ing. Jaromír Klaban | Teco, a. s. | www.tecomat.cz

Tecomaty, byť mají původ v průmyslové automatizaci a přísahají na světové PLC standardy řady IEC 61131, jsou nyní plně integrovány do internetu, tedy do světa IT, PC a akuálně i do světa mobilních zařízení. Při uvedení Tecomatu Foxtrot na trh to byl integrovaný webový server, tj. http protokol. Postupně přibyly Modubus TCP, SMTP, SNTP nebo integrovaná výměna dat přes XML a JSON soubory.

Svět IT se dynamicky proměňuje a hledá budoucnost v Internetu věcí, pomocí kterého chce změnit naopak svět okolo sebe. Aktuálně je fascinován přímým připojením senzorů do cloudu, kam je chce snímat ve velkém množství, a uplatnit na ně technologie Big Data, umělou inteligenci aj. Na cestě je samozřejmě snaha i věci ovládat. Pravověrné elektrikáře a praktiky jistě „potěší“ snaha výrobců PoE (Power over Ethernet) switchů připojovat do portů přímo LED osvětlení a řídit je IP protokolem jenom proto, že na portech k tomu mají dost výkonu. Leč dosti ironie. Jsme svědky propojování světa IT a světa řízení v reálném čase a firma Teco vychází trendu Internetu věcí vstříc dvěma novinkami: Protokolem MQTT a novým integrovaným rozhraním API pro snazší tvorbu a připojení do populárních aplikací.


Obr. 1. Foxtrot může hrát v Internetu věcí roli volně programovatelného multisenzoru posílajícího data subscriberům – odběratelům, který ale zároveň může být takovým odběratelem dat sám

Co je MQTT?

MQTT není nový protokol, objevil se v roce 1999 z praktických důvodů při řešení úlohy spojené s přenosem telemetrických dat. To se odrazilo i v jeho názvu Message Queing Telemetry Transport. Je to jednoduchý a nenáročný protokol pro předávání zpráv mezi klientem – Publisherem, který data posílá a Subscriberem který data přijímá prostřednictvím MQTT Brookera, který se stará o správné směrování dat. Díky nenáročnosti a jednoduchosti je snadno implementovatelný i do zařízení s „malými“ procesory. Programátoři Tecomatů mají nyní k dispozici dva knihovní funkční bloky Publisher a Subscriber, které si mohou vložit do programu, jestliže potřebují dostat data do nebo z některé z cloudových služeb, které pro jednoduchost disponují MQTT protokolem.

A co je API?

Podle Wikipedie: „API je zkratka pro Application Programming Interface a označuje v informatice rozhraní pro programování aplikací. Tento termín používá softwarové inženýrství. Jde o sbírku procedur, funkcí, tříd či protokolů nějaké knihovny (ale třeba i jiného programu nebo jádra operačního systému), které může programátor využívat.“

Jde tedy o další pojem a funkci, která přichází od IT a řeší nebo zjednodušuje výměnu dat mezi aplikacemi. Vývojáři v Teco tímto rozhraním zpřístupnili Foxtrot i těm programátorům, kteří dosud „nemluví jinou řečí než API“. Od verze v10.4 je firmware Tecomatů vybaven API rozhraním, které poskytuje služby umožňující číst a zapisovat data z/do PLC systému pomocí http protokolu. Data jsou poskytována ve formátu JSON (JavaScript Object Notation). Pro naprogramování Tecomatu s touto funkcí je potřeba prostředí Mosaic v2018.1 nebo vyšší.

Přestože ve světě PLC a průmyslové automatizace existují i rychlejší přenosy, ve světě IT resp. IoT je API rozhraní populární a je rozšířené pro komunikace s jednoúčelovými zařízeními typu meteostanice, chytrý termostat, chytrá žárovka, alarmy, dveřní zvonky, aj. Objem přenášených dat je relativně malý a jejich zpoždění při přenosu a zpracování není tak kritické. Tecomat Foxtrot se svým novým API řadí hned vedle těchto zařízení a tak cokoliv, co je připojeno k Foxtrotu, s nimi lze kombinovat.

Naopak z pohledu PLC se Tecomaty tímto krokem zařadily mezi první programovatelné automaty na světě s nativně vestavěným API rozhraním a stávají se významným univerzálním uzlem všude tam, kde je třeba propojit více různorodých zařízení, více senzorů, komunikovat s databázemi v cloudu i v lokální síti. A všude tam, kde je přitom zároveň potřeba zajistit jejich autonomní funkčnost v případě chybějící konektivity na internet.


Navštivte expozici společnosti TECO, a. s., v hale P stánek 4.12 na mezinárodním elektrotechnickém veletrhu AMPER 2018, který se koná na brněnském výstavišti od 20. do 23. března.


Vyšlo v časopise Elektro č. 3/2018 na straně 19. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021