časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Tecomat Foxtrot také kuchařem?

6. 9. 2018 | Ing. Jaromír Klaban | Teco, a. s. | www.tecomat.com

Na gastronomickém veletrhu HOST Milano 2017 představila česká firma JIPA International celému světu svoji novinku – Multifunkční zařízení JIPA International MKH. Zařízení je flexibilním pomocníkem a srdcem velkých i malých gastronomických provozů, počínaje pětihvězdičkovými hotely, přes denní restaurace až po dětské stravovací provozy. Čtenářům časopisu ELEKTRO tuto informaci přinášíme mj. proto, že řídicím mozkem každé ze tří objemových variant 100, 150 a 200 l je systém Tecomat Foxtrot, který znají spíše z aplikací pro řízení chytrých domů, energetiky nebo dopravy. Zde zajišťuje všechny rutinní ovládací a kontrolní činnosti tak, aby se kuchař mohl soustředit na svoji hlavní práci. Letos toto zařízení bude k vidění v Praze v říjnu na výstavě For Gastro & Hotel.


Obr. 1. Multifunkční zařízení pro gastroprovozy dodává firma JIPA International
v několika velikostech; největší varianta MKH 
201 má užitečný objem 200 litrů
s rozměrem dna 1 429 × 580 mm 
a maximálním příkonem 58 kW (video)

Dvacet pět let zkušeností firmy JIPA CZ, s. r. o., pana Jiřího Pavlíka, progresivní přístup a reflektování potřeb na gastronomickém trhu daly vzniknout koncepci MKH – Multi Kitchen Heart. Toto srdce kuchyně budoucnosti vyvíjela firma tři roky s důrazem na detail, funkčnost a uživatelský komfort tak, aby vycházelo vstříc obsluze a zároveň splňovalo všechny bezpečnostní normy a umožňovalo vytěžit ze surovin maximum jak chuťově, tak ekonomicky. Ke koordinaci všech měřicích, řídicích a kontrolních funkcí si firma vybrala systém Foxtrot. Splňoval jak předpoklad dlouhodobé provozní spolehlivosti, tak flexibilitu sestavy potřebných vstupů a výstupů, velkého dotykového panelu pro uživatelské ovládání a v neposlední řadě i možnost dálkové správy, upgradu a servisu přes internet. To dává výrobci možnost trvalé on-line podpory zákazníků – kuchařů, ať jsou kdekoliv po světě.


Obr. 2. Multifunkční zařízení je dodáváno i v tlakovém provedení, stačí jej napojit na přívod elektřiny, vody a na odpad; kuchař vkládá jen ingredience a vyjímá hotový pokrm; ostatní rutinní manipulaci a kontrolu teplot a energií ovládá Tecomat Foxtrot

Zařízení JIPA International MKH dokáže nahradit jednoúčelové technologie, jako je kotel, sporák, pánev, fritéza, gril atd. K dispozici jsou veškeré varné režimy: vaření, smažení, dušení, grilování, opékání, konfitování nízkoteplotní úpravy (takzvané pomalé) i úpravy ve vakuu (sous-vide). Konstrukční koncepce umožňuje několikanásobné zrychlení tepelných úprav a tedy i efektivní využití energie a úsporu vody.

Topným systémem SUPER BLOCK JPX 17 lze teploty 200 °C dosáhnout za maximálně 4 minuty. Systém Foxtrot měří teplotu dna v jednotlivých zónách a podle toho reguluje topný blok v každé zóně zvlášť, čímž je vyloučeno lokální přehřátí nebo přepálení a naopak je dosažena rovnoměrná teplota v celé ploše dna.


Obr. 3. Foxtrot ovládá výsuvné koše a má připojená čidla teploty omáčky i teplotní sondu přímo do masa

Další unikátní vlastností je příslušenství s automatickým zdvihem košů. Přemění zařízení v automatickou fritézu nebo umožní použití i se zavřeným víkem pro noční úpravy – vaření bez dozoru. S touto funkcí se dosahuje úspor až 60 % vody oproti běžné spotřebě.


Obr. 4. Řídicí centrálou gastronomického zařízení je systém Tecomat Foxtrot umístěný spolu se silovou elektroinstalací na výsuvném montážním panelu

A co na závěr? Každý stroj a zařízení vybavené Tecomatem Foxtrot je z principu přímo připojitelné na internet. Foxtrot je tu serverem, datovým uložištěm a zároveň řídí celý připojený proces v reálném čase. Cílové zařízení se tak bez dalších doplňujících převodníků či služeb cloudových úložišť stává součástí dnes populárního Internetu věcí (IoT – Internet of Things). To tedy platí i o Multifunkčním zařízení JIPA International MKH. Navíc tím, že Foxtrot zde v procesu přípravy jídla optimalizuje spotřebu energií a vody, splňuje zařízení předpoklady být označováno jako smart zařízení ve smart budově, která je součástí smart city. A co více si dnes v době „smartizace všeho“ přát?

S použitím propagačních materiálů firmy JIPA International
sestavil Ing. Jaromír Klaban, Teco, a. s.
(foto: JIPA International, Teco) 


 Vyšlo v časopise Elektro č. 8-9/2018 na str. 26. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde

 

 

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021