časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Tecomat Foxtrot řídí Energybox – bateriové úložiště

15. 6. 2018 | Ing. Jaromír Klaban, Teco, a. s. | www.tecomat.com

Na přelomu února a března 2018 se uskutečnila v Praze výstava Aquaterm 2018. Firma Teco, a. s., přizvala kromě jiných na svůj stánek i firmu Geosun s jejími dvěma produkty z rodiny EcoOne Home. S tepelným čerpadlem EcoOne DHW a bateriovým úložištěm Eco One Energybox s připojenými solárními panely. Co mají tyto produkty společného?

Jelikož se oba nacházely pod stříškou, které vévodilo logo Powered by Teco, je nasnadě to, že pro řízení své autonomní funkce používají systém Foxtrot. Doplňují se nejen konstrukčně, ale navazují na sebe modulárně i svými funkcemi. Pro maximalizaci využití elektřiny z fotovoltaických panelů je bateriové úložiště v současnosti nezbytností (obr. 1). A tepelné čerpadlo řízené v koordinaci s bateriovým uložištěm umožňuje další zefektivnění využití vlastní energie z obnovitelného zdroje.

Stavebnice energetických zařízení pro rodinné domy řady EcoOne
Obr. 1. Stavebnice energetických zařízení pro rodinné domy řady EcoOne
se vyznačuje elegantním střídmým 
designem, který je dovolí instalovat
nejen do technických 
místností

Představme si ale nyní především bateriové úložiště EcoOne Energybox (obr. 2). Na stránkách ecoonehome.cz jsme o něm našli:

„Hlavní výzvou ve využívání obnovitelných zdrojů energie je nalezení způsobu, jak vyrobenou energii uchovávat. Fotovoltaické panely vyrábějí elektrickou energii přes den, když jsme zrovna v práci. Jakmile přijedeme domů, účinnost slunečního svitu je již na minimu. Skladování energie však může tuto nevýhodu hravě vyřešit. EcoOne Energybox elektrickou energii nejen skladuje, ale současně i chytře řídí její využití. Díky předpovědi počasí dokáže vypočítat, zdali má energii zrovna skladovat nebo co nejrychleji efektivně využít.“


Obr. 2. Na výstavě Aquatherm v Praze bylo možné nahlédnout pod kryt Energyboxu, za ovládacím displejem je tu umístěn vestavný Foxtrot v OEM provedení řady CP-1970

Elegantní jednotka EcoOne Energybox ukládá energii z fotovoltaických panelů a je dodávána včetně baterií. Je kompletně regulována a připojena na internet, odkud přijímá data o předpovědi počasí pro aktivní hospodaření s uloženou energií. Disponuje barevným dotykovým displejem 7" ovládaným z vestavěného Tecomatu Foxtrot, který dokáže ovládat celý dům. K dispozici je report z měření výkonu elektrárny a měření spotřeby domácnosti.

Energybox lze modulárně doplnit o vnitřní jednotku tepelného čerpadla EcoOne DHW, která používá nejtišší venkovní jednotky na trhu Mitsubishi Zubadan a svým řídicím systémem dále aktivně ovládá teploty místností, osvětlení, žaluzie, zásuvky, VZT, bazén, ohřev TUV, zabezpečení, kaskádu tepelných zdrojů.

Firma Geosun tak nasadila novou laťku flexibilním bateriovým úložištím energie integrovaným do komplexně pojaté energetiky rodinného domu. Takový dům se stává více soběstačným a zároveň připraveným využít všech výhod připravovaných pro sítě smart grid.


Vyšlo v časopise Elektro č. 6/2018 na straně 40. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021