časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Systémy přípojnic tisíckrát jinak

6. 10. 2019 | Ing. Radka Krátká, GHV Trading, spol. s r. o. | www.ghvtrading.cz

Jméno Wöhner symbolizuje již 90 let špičkové technologické výkony a inovace. V současnosti je skupina Wöhner celosvětově etablována na přípojnicové systémy v oblasti řídicí techniky a obnovitelných energií. Společnost GHV Trading, spol. s r. o., ve spolupráci s touto mezinárodní společností nabízí více než 2 400 výrobků pod značkou Wöhner. Jejich označení se skládá z kombinace základních názvů systémů a konkrétních výrobků. Jednotlivé produkty je možné použít pro jeden nebo více systémů, čímž je zaručeno efektivní využití prostoru se značnou proudovou zatížitelností.

Mezi výchozí systémy patří CrossBoard, 30Compact, 60Classic, 185Power a produkty na panel.

Montáž bez použití nářadí, spojená s bezpečností (díky integrované ochraně před nebezpečným dotykem), dělá ze systému CrossBoard systémové řešení pro rozvod elektrické energie do 125 A (obr. 1). Na tento základní systém může uživatel rychle a snadno připojit všechny požadované komponenty. Systém může být napájen pomocí připojovacích modulů Crito. CrossBoard je vhodný k použití ve strojírenství a na jednoúčelových strojích. Modulární konstrukce zajišťuje uspořádanou montáž, a v případě potřeby i snadnou modifikaci nebo rozšíření. Elektrické pohony do výkonu 4 kW lze spouštět prostřednictvím hybridního spouštěče MOTUS přímo ze zmiňovaného systému. Pro odporové zátěže je k dispozici hybridní spínač OMUS, který díky své spínací technologii vykazuje nízký ztrátový výkon a vyznačuje se dlouhou životností.

Jednotný přípojnicový systém 30Compact je ideálním řešením pro rozvody se jmenovitým proudem do 360 A (obr. 2). Vzhledem k jeho konstrukční výšce 160 mm lze realizovat obzvlášť celistvé instalace. 30Compact v porovnání se systémem 60Classic značně spoří místo. Zvláště s menšími systémy a jejich nižšími požadavky na napájení lze ušetřit drahocenný prostor uvnitř rozvodné skříně. Pro distribuční systémy do 200 A mohou být pětipólové systémy (N a PE uspořádány mezi fázemi) sestaveny prostorově úsporným způsobem.

Rozteč přípojnic 60 mm je dnes v podstatě standardem většiny aplikací distribuce nízkého napětí. Tento standard byl implementován v systému přípojnic 60Classic (obr. 3). Hlavními výhodami uvedeného systému jsou úspora místa a široký výběr komponent. Podle požadavků uživatele lze využít přípojnice různých průřezů a tak rozvádět proud až do 2 500 A. 60Classic je doplněn mnoha komponenty pro pojistkové systémy, které svým zařazením na seznam UL „UL listed“ splňují požadavky pro použití v USA a Kanadě. Během fáze specifikace uživatele podporuje rozsáhlá dokumentace či nástroje pro plánování a výběr.

Systém 185Power pro rozvody nízkého napětí s osovou vzdáleností přípojnic 185 mm je na obr. 4. Všechny komponenty, jako jsou držáky přípojnic, kryty Cross-Link, lištové pojistkové odpínače pojistek NH, lištové odpínače s pojistkami NH, svorkovnice a připojovací moduly, jsou spolu kompatibilní. Vrcholem produktové řady jsou lištové pružinové odpínače pro pojistky NH. Tato verze s příponou „Speed“ umožňuje bezpečné spínání pro obsluhu. Pro integraci výkonových jističů do systému jsou k dispozici adaptéry EQUES, použitelné pro všechny běžně dostupné jističe pro jmenovité proudy až do 1 600 A.

Pro konvenční zapojení nabízí Wöhner obsáhlý sortiment montážních prvků k upevnění na lištu DIN nebo montážní desku. Pojistková a k ní příslušná připojovací technologie splňují vysoké bezpečnostní a kvalitativní požadavky mezinárodních standardů. Jako doplněk k přípojnicovým systémům je nabízeno i příslušenství spojující celistvost dodávaného systému.


Vyšlo v časopise Elektro č. 10/2019 na straně 42. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021