časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Svítidlo KVADRA 80 společnosti INGE v akci

11. 2. 2019 | Ing. Zbyněk Šimetka | INGE Opava, spol. s r. o. | www.inge.cz

Na veletrhu Light+Building 2018 představila společnost INGE nové svítidlo KVADRA 80. Svítidlo rozšiřuje dosavadní řadu svítidel KVADRA 35, 53, 70 a 106 a je určeno zejména pro projekty, kde je požadováno přímo-nepřímé osvětlení při současném zachování subtilnosti profilu svítidla.


Obr. 1. Úplný sortiment svítidel KVADRA; svítidla mají shodnou šířku 53 mm
a liší se výškou 
profilu – od 35 do 106 mm

Řez svítidlem KVADRA 80 D/I s opálovými kryty
Obr. 2. Řez svítidlem KVADRA 80 D/I s opálovými kryty

Základem svítidla je hliníkový profil tvaru písmene H. Větší, dolní část je určena pro instalaci svorkovnic, průběžného vedení, předřadníků (driverů) a LED modulů pro přímé osvětlení. Do horní části svítidla se instalují LED moduly pro nepřímé osvětlení. LED moduly jsou chráněny opálovým krytem, který zároveň zajišťuje měkké nepřímé osvětlení. Svítidlo je nabízeno se širokou škálou opálových a mikroprizmatických krytů, s dvojitou parabolickou mřížkou MIRO, černou lamelovou mřížkou nebo s černými kruhovými clonami.


Obr. 3. Detail TW (2 700 K + 6 500 K) LED modulu pro nepřímé osvětlení


Obr. 4. Závěsná čtvercová a obdélníková svítidla KVADRA 80 WIN s opálovými kryty pro přímo-nepřímé osvětlení

Nejčastěji používané LED moduly 3 000 a 4 000 K, Ra > 80 je možné v případě potřeby nahradit moduly s vyšším indexem podání barev Ra > 90 nebo až 98, Tcp 2 700, 3 500 či 6 500 K. Použité nestmívatelné či stmívatelné DALI LED předřadníky (drivery) od firmy Tridonic umožňují dlouhodobý hospodárný provoz s možností řízení tlačítkem – switch DIM, ready2mains, corridor Function, DALI a DSI, či pomocí mobilních aplikací. Svítidlo je vyráběno v sedmi standardních délkách od 600 do 2 880 mm v různých barevných provedeních, na přání je možné vyrobit eloxované svítidlo v libovolné délce až do 4 590 mm v jednom kuse. KVADRA 80 je prioritně nabízena s jedním společným okruhem pro přímé i nepřímé osvětlení. U delších linií svítidel lze ale s výhodou okruhy rozdělit a nezávisle ovládat přímé a nepřímé osvětlení.


Obr. 5. Osvětlení recepce; liniová svítidla KVADRA 80 SPOT s lamelovou mřížkou jsou použita jako tzv. wall washer; linie o délce 8 m osvětluje prostor před výtahy

V případě potřeby je možné svítidla KVADRA 80 vybavit nouzovým zdrojem Tridonic ve verzi Basic, Self Test a PRO s DALI rozhraním pro dálkové monitorování a testování, s akumulátorem zajišťujícím jedno- nebo tříhodinový provoz nouzového svítidla.

Samostatnou kapitolou jsou svítidla TW (Tunable White) vybavená LED moduly s LED 2 700 a 6 500 K ve dvou kanálech. V kombinaci s dvoukanálovým DALI DT8 driverem lze nastavit barvu světla individuálně – plynule nebo v přednastavených krocích 2 700, 3 000, 3 500, 4 000, 4 500, 5 000, 5 500, 6 000 a 6 500 K, nebo svítidla připojit na řídicí systém a měnit „barvu“ LED a intenzitu světla prostřednictvím programu či zařízení Human Centric Light.


Obr. 6. Detail rohového napojení liniových svítidel KVADRA 80 SPOT


Obr. 7. Osvětlení chodby; linie svítidel o délce 36 m lemuje vnitřní vestavbu s výtahy, technickými a jednacími místnostmi; v kancelářích se skleněnými příčkami nepůsobí osvětlení chodeb rušivě a nedochází k nežádoucímu oslnění ani rušivým odrazům


Obr. 8. Svítidla KVADRA 80 SPOT s kruhovými clonami, pouze pro přímé osvětlení
a s integrovaným předřadníkem (driverem) v přisazené verzi

V průběhu jednoho roku bylo ověřeno, že svítidla jsou vhodná nejen pro klasické aplikace, k osvětlení kanceláří, škol, chodeb, ale i rodinných domů a reprezentačních prostor. Svítidla je totiž možné použít jako samostatná, liniová, čtvercová či obdélníková, šesti- a víceúhelníková, svítidla do sestav. Lze je zavěsit, přisadit ke stropu nebo na stěnu či je použít jako vestavná v kombinaci s tzv. trimless montážní sadou.


Obr. 9. Osvětlení nově rekonstruované zasedací místnosti jedním svítidlem 
KVADRA 80 D/I délky 3,5 m s opálovým krytem

Zajímavé možnosti nabízí verze svítidla KVADRA 80 SPOT – jedno- či dvouwattová LED s čočkou poskytuje úzkým rozložením svítivosti s úhlem poloviční svítivosti 17°, 36° nebo 58°, které v kombinaci s kruhovými lamelami nebo černými lamelovými mřížkami zajišťují usměrněný a ostře ohraničený kužel světla s velmi malým oslněním. Tato svítidla jsou často volena k osvětlení chodeb, vstupních hal a recepcí, reprezentačních a výstavních prostor. Pokud jsou instalována v linii podél stěny, osvětlují tuto stěnu i podlahu chodby. Svítidlo zůstává na první pohled „neviditelné“ – skryté v nice. 

 

 


Vyšlo v časopise Světlo č. 1/2019 na straně 10.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.