časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Svítidlo GOLY – praktické svítidlo „high bay“

16. 3. 2018 | Greenlux | www.greenlux.cz

Na trhu s průmyslovými LED svítidly se stále více objevují hlubokozářič tzv. high bay svítidla. Společnost Greenlux s. r. o. pružně zareagovala na požadavky trhu a rozšířila svůj sortiment o svítidlo GOLY.

ED svítidlo Goly představuje moderní a efektivní řešení high bay“ svítidla. Je určeno k osvětlení rozsáhlých prostor s vysokými stropy. Díky krytí IP65 je lze využít i v náročnějších podmínkách, např. ve skladových, výrobních, obchodních, sportovních či odbavovacích halách apod.

LED svítidlo GOLY 100 W, 150 W, 200 WObr. 1. LED svítidlo GOLY 100 W, 150 W, 200 W

Svým výkonem je schopno v uživatelské úrovni zajistit i vysoké hladiny osvětlení. Zmínit je třeba i další jeho výhody, a to minimální požadavky na údržbu, dlouhou životnost (až 50 000 h), vysokou světelnou účinnost, rychlý start, široký výběr možností instalace, možnost individuálních technických úprav podle požadavků uživatele atd. Těleso svítidla i plášť LED předřadníku jsou vyrobeny z tlakově lisovaných hliníkových dílů, jež jsou opatřeny matným černým lakem. Konstrukce tělesa svítidla zajišťuje optimální chlazení LED zdroje. Propracované provedení a použití komponent od renomovaných výrobců zaručují dlouholetý provoz, potvrzený pětiletou zárukou na kompletní svítidlo. Vzhledem k této záruce se svítidlo řadí mezi profesionální produkty společnosti Greenlux. Jeho měrný světelný výkon dosahuje zhruba 130 lm/W.

Svítidlo je osazeno LED čipy Philips Lumileds produktové řady Luxeon 3030 o teplotě chromatičnosti světla 4 000 K a indexu podání barev Ra > 80. Tyto značkové LED čipy zaručují úsporné a rovnoměrné osvětlení. Čipy jsou napájeny LED předřadníkem Mean Well série HBG. Mezi propojení předřadníku s LED čipy je vložen konektor, který usnadňuje případnou údržbu či opravu svítidla.

Instalace svítidla (zavěšení): a) konzola, b) řetěz, c) závitová tyčObr. 2. Instalace svítidla (zavěšení): a) konzola, b) řetěz, c) závitová tyč

Díky kvalitní optice svítidlo Goly účinně osvětluje rozsáhlé plochy. Polykarbonátový difuzor je dodáván v základním provedení s úhlem poloviční svítivosti 90°. Zákazník má možnost ho zaměnit za difuzor s úhlem poloviční svítivosti 60° nebo 120°. Tyto polykarbonátové difuzory jsou speciálně navrženy tak, aby poskytovaly rovnoměrné osvětlení a požadované krytí IP. Difuzor je vybaven membránou pro odvod případné vlhkosti.

Konstrukční sestava svítidla s pětiletou zárukouObr. 3. Konstrukční sestava svítidla s pětiletou zárukou

Základní instalací svítidla je jeho zavěšení. Za závěsné oko lze zvolit také závitovou tyč se závitem M10. Pro možné přisazení svítidla je třeba je doplnit montážní hliníkovou konzolou, kterou firma nabízí zvlášť v příslušenství. Při použití této konzole je možné svítidlo směrovat v požadovaném úhlu po 15°, v rozsahu –90° až +90°.

Svítidla tohoto typu jsou velmi často využívána v nejrůznějších technických projektech se specifickými požadavky. Na zakázku je možné ve svítidle použít LED předřadník Mean Well s regulací 0 až 10 V anebo předřadník řízený protokolem DALI. Zmíněná možná regulace se uplatní především v technických projektech s většími požadavky na provozní náklady daného prostoru. Ve stálé nabídce společnosti Greenlux jsou tři výkonové verze svítidla Goly: 100 W, 150 W a 200 W.

Křivky svítivosti – tři typy difuzorů (čoček): 60°, 90°,120°Obr. 4. Křivky svítivosti – tři typy difuzorů (čoček): 60°, 90°,120°

Kvalitní provedení svítidla a varianty vyrobené podle požadavků zákazníka jsou společně s výbornou efektivitou pádným argumentem pro to, proč zvolit svítidlo Goly a např. jím nahradit zastaralé výbojkové osvětlení.


Vyšlo v časopise Světlo č. 2/2018 na straně 32.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.