časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Svítidla s LED splňují i nejnáročnější požadavky zákazníků

27. 9. 2018 | TREVOS, a. s. | www.trevos.cz

Letos na jaře představila společnost TREVOS ve Frankfurtu nad Mohanem průmyslové svítidlo sedmé generace s příznačným názvem Innova.

Bezúdržbové LED svítidlo INNOVA
Obr. 1. Bezúdržbové LED svítidlo INNOVA (IP66/69) připravené pro připojení na rychlokonektory

Je to uzavřené svítidlo s LED světelnými zdroji, které se připojuje pomocí konektorů. Tím odpadá jeho tradiční montáž a zapojování vodiče do svorkovnice, zkracuje se doba zapojení a eliminuje se případná újma, která by mohla při rozebírání na svítidle vzniknout. Innova se vyrábí ve více než 300 variantách (2 600 až 8 000 lm) včetně třífázového propojení a stmívání. Pro využití svítidla v různém prostředí jsou v nabídce tři světelné charakteristiky pro montážní výšky od 2,5 m v případě Innova WB (Wide beam) až po 12 m u verze Innova NB (Narrow beam).


Obr. 2. Přídavná mřížka pro LED svítidla FUTURA NB snižující oslnění UGR pod hodnotu 19

Na svítidle jsou posuvné závěsy umožňující instalaci v rozteči původního osvětlení v rozpětí od 420 do 980 mm. Svítidla je možné dodat i s kabely s namontovanými konektory ve standardní (1 a 3 m) délce nebo podle požadavku zákazníka.

Montážník je pak „pouze“ zapojí do příslušného svítidla nebo světelné soustavy. Innova se vyrábí z materiálů odolných proti chemicky agresivnímu prostředí a odolává teplotám okolí až do 50 °C. Jako veškerá LED svítidla TREVOS je osazena LED čipy a LED předřadníky nejvyšší kvality. Tomu odpovídá i jejich životnost 50 000 h L90B10 a prodloužená záruka pět let. Více na innova.lighting.


Obr. 3. Náhled na BIM objekty svítidel TREVOS určené pro moderní projektování v Archicad a Revit

Vývoj
Rychlý vývoj LED technologie s sebou nese nové možnosti pro vývoj svítidel. Produktová řada Futura (IP66) byla rozšířena o svítidla s dříve nemyslitelnými výkony 12 800, resp. 16 000 lm. Díky tomu je možné svítidla instalovat do budov s vysokými stropy; větší využití mají i svítidla Futura NB (úzká rozložení svítivosti), určená pro vysoké haly s regálovými uličkami. Nově lze tato svítidla osadit mřížkou, která snižuje podélné oslnění UGR pod hodnotu 19, a nehrozí tudíž oslnění manipulantů. Nabídka společnosti byla rozšířena i o nouzová LED svítidla Futura NM a Prima LED NM, která navazují na současný trend řešení nouzového osvětlení v samostatném svítidle.

Obr. 4. Nouzové svítidlo PRIMA LED NM do prostředí s teplotou okolí až do 50 °C
Obr. 4. Nouzové svítidlo PRIMA LED NM do prostředí s teplotou okolí až do 50 °C

BIM
Společnost Trevos vždy sledovala progresivní trendy a pružně reagovala na požadavky zákazníků. Proto letos v srpnu uvolnila „chytré“ 3D objekty pro vytváření staveb v procesu BIM určené pro architekty, projektanty, správce budov nebo investory. Virtuální projekt budovy složené z jednotlivých prvků obsahuje 3D design, ale zejména vlastnosti daného objektu. V případě svítidel to mohou být barva, rozměry, hmotnost, použitý materiál, energetická třída, světelný výkon, příkon, způsob zapojení atd. Tyto informace jasně definují jednotlivé části a materiály a zajišťují tak přehlednost pro investora i jednotlivé dodavatele stavby.


Vyšlo v časopise Světlo č. 5/2018 na straně 28.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.