časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Svítidla Greenlux k osvětlení okolí domu

4. 5. 2021 | Greenlux s.r.o. | www.greenlux.cz

Již několik let nabízí společnost Greenlux produktovou skupinu venkovního (outdoor) osvětlení. Těší ji, že pro inovaci osvětlení, které už dosloužilo, nebo při instalaci v novostavbách mají zákazníci o svítidla z jejího sortimentu zájem. Snaží se proto o neustálé rozšiřování nabídky svítidel venkovního typu. V souvislosti s tím reaguje na současné designové trendy a uplatnění moderních a úsporných technologií.

Již několik let nabízí společnost Greenlux produktovou skupinu venkovního (outdoor) osvětlení. Těší ji, že pro inovaci osvětlení, které už dosloužilo, nebo při instalaci v novostavbách mají zákazníci o svítidla z jejího sortimentu zájem. Snaží se proto o neustálé rozšiřování nabídky svítidel venkovního typu. V souvislosti s tím reaguje na současné designové trendy a uplatnění moderních a úsporných technologií.

Tato svítidla jsou svým provedením vhodná především k venkovnímu osvětlení rodinných domů, menších staveb a zahrad. Velký prostor je v nabídce společnosti Greenlux věnován bateriovým svítidlům, která jsou nabíjena solární energií.

Mezi základní kritéria, která musí svítidlo pro venkovní použití splňovat, se řadí jejich dostatečná odolnost proti proniknutí vody a prachu. Těleso svítidla musí být vyrobeno z materiálu, který bude dlouhodobě odolávat povětrnostním vlivům i UV záření. Proto jsou tělesa venkovních svítidel z kvalitního, odolného polykarbonátu, nerezu nebo hliníkového odlitku. Celkově sladit osvětlení především s fasádou novostavby nebo s domem po rekonstrukci je možné díky neutrálním odstínům laků či barvám plastů. K tomu lze vybírat svítidla stejného designu s rozdílným typem instalace a tak navázat např. na osvětlení sloupkové i osvětlením nástěnným a stropním.

Ve většině venkovních svítidel Greenlux jsou použity LED čipy s integrovaným modulem, ale objevuje se rovněž opětovný zájem zákazníků o svítidla se standardizovanou objímkou. Možnost snadné výměny světelného zdroje s paticí GU10 nebo E27 ve svítidle je pro značnou část zákazníků významnou předností produktu. Lze doporučit např. šikovné nástěnné svítidlo Atlas, které disponuje vysokým výkonem a díky možnosti nasměrování spolehlivě osvětlí i větší prostor. Varianta s PIR čidlem (obr. 2) uživateli umožňuje jednoduše vymezit snímaný prostor čidla a tři dostupné regulátory zajistí účelné nastavení spínání. Ze svorkovnice lze vyvést spínanou fázi k dalšímu svítidlu. V příslušenství je dodáván podstavec, s jehož pomocí lze svítidlo instalovat jak do kouta, tak i na roh budovy.

Obr. 1. Nástěnné svítidlo Falco B  Nástěnné svítidlo ATLAS 30W PIR NW
Obr. 1. Nástěnné svítidlo Falco B, Obr. 2. Nástěnné svítidlo ATLAS 30W PIR NW

Vzhledově podobně řešeným svítidlem je svítidlo Tomi Solar. Má sice jen přibližně poloviční výkon, který je omezen kapacitou baterie, ale už název napovídá, že jeho přednosti jsou jiné – s počítadlem elektroměru nepohne. Vnitřní lithiová baterie je napájená externím solárním panelem. Délka propojovacího kabelu mezi svítidlem a panelem je 3 m, takže instalace panelu na místo vystavené slunci není problém. Toto svítidlo dobře poslouží pro dočasné osvětlení i vnitřních prostor, kde není nutné napájení ze sítě.

V případě obavy z nezvaných hostů ve vzdálenějších koutech zahrady lze zvolit svítidlo Tomi SOLAR, které si na ně „posvítí“.

Svým jednoduchým designem zaujmou nástěnná svítidla Falco (obr. 1), která jsou dostupná ve dvou výkonových řadách a v bílé nebo černé barvě. Verze s PIR čidlem se od klasické odlišuje jen dodatečnou polokoulí senzoru, za jehož otočnou částí jsou ukryty regulátory k nastavení čidla.

Velkou variabilitu v nasměrování světla ideálním směrem nabídne svítidlo Flip PIR. Lze je použít přímo jako reflektorové svítidlo k osvětlení prostoru nebo detailu budovy, či je přetočit až ke zdi a využít pouze tlumené světlo. Když se nasměruje ke stropu nebo na podbití střechy, uživatel získá světlo odražené.

Poslední ze zmiňovaných svítidel je opět polykarbonátové nástěnné svítidlo, ovšem určené pro specifické použití. Jde o svítidlo Front Profi Lux, které je vybaveno soumrakovým spínačem a primárně je určeno k osvětlení popisného čísla domu. V závislosti na nastavení regulátoru v rozsahu osvětlenosti od 3 do 50 lx spíná automaticky při setmění. Samostatně lze dokoupit samolepicí arch s číslicemi a písmeny, jež lze nalepit na difuzor svítidla. Ve dvou výkonových verzích zajistí dlouhodobé, úsporné a přitom výkonné noční osvětlení, navíc s pětiletou zárukou.

Spolu s uvedenými produkty nabízí Greenlux v celé produktové skupině více než 70 venkovních svítidel, která poskytnou opravdu velký výběr pro vyřešení osvětlení domů, zpevněných ploch i zahrad.

Všechna svítidla Greenlux jsou obsažena v katalogu produktů pro rok 2021, vydaném začátkem března. Ve skupině pro domácnost jsou zde nabízena např. všestranně použitelná svítidla i ve variantách se senzory pohybu. Než se k zájemcům nový katalog dostane, je vše k dispozici na webu společnosti: www.greenlux.cz