časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Spirálové kabely Baude pro průmysl

18. 9. 2019 | Baude Kabeltechnik, s. r. o. | www.baude.com/cs

Společnost Baude Kabeltechnik GmbH je dobře známá jako významný dodavatel kabelů pro nejrůznější aplikace – od nejnáročnějších průmyslových odvětví až po zdravotnickou techniku. Firma má vlastní vývoj, výrobu a prodej. Tradice společnosti sahá až do roku 1978, kdy ji v Sarstedtu nedaleko Hannoveru založil otec nynějšího jednatele pana Petera Andrease Baudeho. Ten nyní podnik řídí ve druhé generaci.

Hlavní sídlo skupiny Baude v Sarstedtu nabízí perfektní zázemí společnostem Baude Holding GmbH a Baude Kabeltechnik GmbH. Odbyt a výroba profitují z nejkratších tras a tím garantují maximální rychlost dodání zboží. To skupině Baude umožňuje mimořádnou flexibilitu při realizaci individuálních přání zákazníků.

Jako partner pro jih Německa se prezentuje Baude Kabeltechnik ve Stuttgartu. Úzká spolupráce s hlavním závodem v Sarstedtu je předpokladem pro rychlé vyřizování zakázek s kvalifikovaným poradenstvím.


Obr. 1. Semoflex Roboschlepp

Dceřiná společnost v Brně Baude Kabeltechnik, s. r. o., je hlavním odbytovým centrem pro Českou republiku a Slovenskou republiku. Pro tyto trhy je nabízen široký sortiment speciálních i standardních kabelů. V České republice má firma Baude k dispozici moderní a vysoce funkční strojní park s kvalifikovaným a zkušeným týmem pracovníků. Ti na jednotlivých zakázkách pracují v pracovních skupinách, které jsou školeny speciálně pro určité výrobky. Zákazníkům se tak naskýtá možnost výhodně získat sériové výrobky s výborným zákaznickým servisem.

Všechna pracoviště skupiny Baude ve všech lokalitách splňují kritéria DIN EN ISO 9001:2008.

Firma v současnosti zaměstnává více než 60 pracovníků, kteří mají osvojeny mimořádné znalosti a dovednosti a s vlastním vědomím zodpovědnosti ovládají nejmodernější techniku. Společnost Baude Kabeltechnik GmbH má k dispozici vlastní výrobu spirálovaných kabelů a rozsáhlý sklad pro speciální kabely. Pro náročné projekty nabízí velký výběr na míru upravených a flexibilních kabelových technik od kabelových vedení na bázi polyuretanu (PUR) přes spirálované kabely až po tzv. kabelovou konfekci.

Značka Baude je dlouhá léta přítomna na národních a mezinárodních trzích, což spolu s pravidelnou účastí na významných veletrzích Bauma v Mnichově a CeMAT v Hannoveru jejím pracovníkům neustále poskytuje nový a aktuální přehled a dává cennou zpětnou vazbu o vlastních kvalitách. Z toho ovšem profitují především zákazníci.


Obr. 2. Semoflex® Special Industrial Ethernet Cat. 5e

Vlastní aktivity v oblasti vývoje a inovací staví firmu již od roku 1978 do pozice, ze které je schopna dodat různá provedení kabelů pro mnohá odvětví – až po ta nejnáročnější, s velkými požadavky na flexibilitu a mechanickou odolnost kabelů.

K hlavním skupinám zákazníků firmy Baude Kabeltechnik patří firmy, které projektují a dodávají kabelová řešení v těchto oblastech: konstrukce výtahů, stavební výtahy, stavební průmysl, báňský průmysl, elektrotechnický velkoobchod, automobilový průmysl, těžařská technika, konstrukce jeřábů, strojírenství, zdravotnická technika a větrné elektrárny.

Spirálované kabely pro pohyb a flexibilitu

Kabely označované přívlastkem spirálované patří k typickým výrobkům z řady Semoflex®, kterými se Baude vymyká z běžné nabídky kabelů. Jejich speciálně tvarovaná konstrukce šroubovicového tvaru dává už z vnějšího pohledu tušit, že jde o řešení pro pohyblivé přívody.

Těchto kabelů je několik druhů s odlišnou vnitřní strukturou a s různým uspořádáním žil. Například kabely Semoflex Roboschlepp (obr. 1) jsou určeny pro velká mechanická namáhání, tedy pro roboty, výkonné stroje a zvedací plošiny, dále pro vrtačky, šroubováky, ohřívací vozíky apod. Vyznačují se dobrou vratnou silou i v chladném prostředí. V testu zkušebního ústavu pro materiály v Hannoveru spirálované kabely přestály více než jeden milion cyklických zatížení bez poruchy.


Obr. 3. Zákaznicky konfigurovaný kabel

Spirálované kabely Semoflex Elektronik jsou k dispozici jak v nestíněné, tak i ve stíněné variantě. Používají se např. v oblasti lékařské elektroniky, k řízení strojů a v oblasti motorových vozidel, pro měřicí přístroje a připojení polohových spínačů ve výrobních strojích. Díky vnějšímu plášti z PUR a izolaci žil Semocore i spirálované kabely s žilami o průřezu od 0,14 do 0,50 mm² dosahují velkých vratných sil a dlouhé životnosti. Spirálované kabely Semoflex® Elektronik jsou maximálně odolné proti mikrobům, jakož i proti oleji, kyselinám a ultrafialovému záření, jsou vrubově houževnaté a flexibilní v chladném prostředí.

Stíněný spirálovaný kabel Semoflex® Special Industrial Ethernet Cat. 5e (obr. 2) je vhodný jako datový vodič pro střední mechanická namáhání v průmyslovém prostředí, jakož i v suchém a vlhkém prostředí, přednostně ve strojírenství a výrobě zařízení. Stínění zabraňuje rušivým signálům.

Silnou stránkou firmy Baude jsou zvláštní spirálované kabely vyráběné a konfekcionované podle požadavků zákazníků – např. spirálované kabely s prodlouženými koncovkami, individuálními vnějšími průměry a tvary, jakož i do sebe zapadající dvojité šroubovice (zvenku větší přípojka pro přívod silové elektřiny a vnitřní vedení s menším průřezem pro řízení – obr. 3).


Obr. 4. Hadice na stlačený vzduch integrované do kabelu

Použití je velmi flexibilní: např. se tento používá ve zdravotnické technice pro zdvihy stolů a lůžek, vedení ve spirálované hadici z polyamidu (pro vodiče, které nelze spirálovat samostatně). Pro výrobní stroje pracující s pneumatickými systémy jsou určena kabelová vedení s hadicemi PA na stlačený vzduch integrovanými přímo do kabelu spolu s elektrickými vodiči (obr. 4).

Pod značkou Baude zákazníci najdou nepřeberné množství kabelů nejrůznějších konstrukcí pro všechny možné aplikace v průmyslu i v budovách, ve výrobě, automobilní technice i ve zdravotnictví. Přehledným a detailním zdrojem informací je webová stránka: www.baude.com/cs


Vyšlo v časopise Elektro č. 8-9/2019 na straně 47. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021