časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Snadné vyhledání skrytého potenciálu společnosti

30. 9. 2019 | EPLAN ENGINEERING CZ, s.r.o. | www.eplan.cz

Jak optimalizovat hodnotový řetězec při výrobě rozváděčů? Jaká je pozice firem s ohledem na dostupné digitalizované a automatizované postupy práce? Společnost EPLAN představuje Panel Building Automation Matrix (PAM). Jde o analytický nástroj, který vychází z průzkumu 150 firem, včetně vybraných případových studií. Konzultanti firmy EPLAN používají PAM k rychlé analýze individuálního stavu zákaznicky specifických procesů v oblasti výroby rozváděčů. Výkonnostní testy odhalují potenciál specifických úspor, jichž může být dosaženo opatřeními realizovanými společně firmami EPLAN a Rittal v oblasti strojírenské techniky, softwaru i konzultací.

Předpokladem pro automatizaci procesů při výrobě rozváděčů je digitalizace v celém hodnotovém řetězci a konzistence dat ve všech procesech a systémech. Avšak jaký je současný stupeň digitalizace v této oblasti? Kde je ještě potenciál úspor? Mnohé firmy zkrátka nevědí, kde začít.


Obr. 1. Nárůst složitosti řídicích systémů a jejich komponent, požadavky zákazníků na individuální řešení, národní a mezinárodní normy, změny na poslední chvíli, stále přísnější dodací lhůty a tlak na cenu kladou na výrobce rozváděčů značné nároky

Analýza pracovních postupů prostřednictvím výkonnostních testů

EPLAN může v této oblasti pomoci: Nový softwarový analytický nástroj, jenž vychází z průzkumu 150 firem z celého světa, určuje potenciál optimalizace, jíž lze snadno dosáhnout v těsné spolupráci firem EPLAN a Rittal v oblasti strojní výroby, softwaru a konzultací. Vítaným vedlejším efektem implementace úspor je zvýšení stupně digitalizace ve výrobě a automatizace opakovaných úkolů. „Panel Building Automation Matrix (PAM) je analytický nástroj, který jsme vyvinuli pro to, abychom mohli rychle analyzovat pracovní postupy výrobců rozváděčů a našli tak nevyužitý potenciál optimalizace výrobních procesů,“ říká výkonný ředitel společnosti EPLAN Haluk Menderes.

PAM umožňuje analyzovat a vyhodnotit současné pracovní postupy při výrobě elektrických rozváděčů s ohledem na ziskovost a efektivitu. Vyhodnocení zahrnuje i doporučení pro optimalizaci, postup jejich realizace a požadované investice. Co je pro zákazníky zvlášť zajímavé, je přesné stanovení časových úspor v různých oblastech pracovních postupů, včetně zapojování, označování přístrojů nebo výroby dílů na NC strojích. Přesná analýza návratnosti ROI udává, kdy se např. investice do nového softwaru zaplatí.

Profesionální rady – zaručené výsledky

Společnost EPLAN používá PAM celosvětově od začátku května 2019 a zpětná vazba od prvních zákazníků v USA je velmi pozitivní. „V nástroji PAM zkombinovala firma EPLAN své znalosti získané za desetiletí působení v oblasti návrhu a přípravy výroby rozváděčů a vytvořila životaschopný, na míru přizpůsobený plán investic a jejich návratnosti v našem závodě,“ uvedl prezident společnosti A & E Engineering Wright Sullivan. Jacob Wilson, ředitel konstrukce, prodeje a vývoje společnosti Design Ready Controls, sdělil: „Nástroj PAM byl schopen přesně reprodukovat naše současné výrobní operace a časy výrobních procesů za pouhých dvacet minut vyhodnocování.“ To motivuje firmy EPLAN a Rittal, aby k analýze v budoucnu přidaly další kroky výrobních procesů. Plánuje se integrace dalších softwarových nástrojů od firmy Rittal – stejně jako např. vyhodnocení ROI při zakoupení nového stroje Rittal Wire Terminal pro automatické zapojování nebo plně automatizovaného obráběcího centra Perforex. Analýzu PAM realizuje obchodní oddělení, je zdarma a není nijak závislá na objednávce produktů EPLAN nebo Rittal.


Obr. 2. EPLAN představuje Panel Buliding Automation Matrix (PAM), analytickou metodu, která vychází z průzkumu mezi 150 firmami, včetně vybraných případových studií

Studie dokládá: digitální zapojování místo manuálního

Průměrná doba, kterou potřebuje elektrikář k instalaci propojení od vyhledání ve schématu po aktuální zapojení v rozváděči, je 4,5 minuty. Přibližně 31 % doby stráví přípravnými pracemi – včetně čtení schématu a vyhledávání počátečních a koncových bodů zapojení. Dalších 13 % doby věnuje úpravě vodičů – např. odhadu jejich délek. Zbývajících 56 % je vlastní zapojení: oddělení správné délky kabelu, instalace kabelových ok, krimpování vodičů, uložení kabelu do kabelové trasy. Je spíše pravidlem než výjimkou, že technici musí při zapojování opakovaně listovat schématy, aby získali všechny potřebné informace a v případě potřeby je doplnili. To vede k tomu, že přibližně třetina doby je ztracena čtením a interpretací dokumentace. Upřímně řečeno, lze to udělat mnohem lépe – a sice digitálně! První volbou je systém EPLAN Smart Wiring, ve kterém jsou obsažena data založená na již verifikovaném digitálním prototypu, a proto poskytuje jen správné výsledky.

Deklarovaný cíl: integrované procesy

Provázáním konstrukce a výroby vytvořily firmy EPLAN a Rittal dokonale koordinovanou kombinaci softwarových řešení, systémové techniky, výrobních strojů a služeb. Přidaná hodnota je zřejmá: integrovaná řešení umožňují zvýšit produktivitu a efektivitu výrobních i ostatních procesů. Návrh a konstruování na jedné straně a přípravné práce a výroba na druhé straně jsou integrovány do jednoho kontinuálního procesu. Předpokladem pro to jsou digitální data zařízení, softwarové nástroje a standardizovaná výrobní rozhraní.

Pozadí

Růst složitosti řídicích systémů a jejich komponent, požadavky zákazníků na individuální řešení, národní a mezinárodní normy, změny na poslední chvíli, stále přísnější dodací lhůty a tlak na cenu kladou na výrobce rozváděčů značné nároky. Místo spoléhání se na souborové složky s rozpiskami provozních zařízení, montážními sestavami a schématy jako na ústřední výrobní dokumentaci musí být v budoucnu procesy při přípravě návrhu automatizační techniky a při výrobě rozváděčů rychlejší, hospodárnější a přesnější. To vyžaduje v tomto oboru, svázaném tradicemi, radikální změnu myšlení. Firmy nyní poznávají, že největší potenciál, jehož využití jim poskytne náskok před konkurencí, spočívá v individualizovaném a specializovaném řešení jejich hodnotového řetězce.


Vyšlo v časopise Elektro č. 8-9/2019 na straně 33. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021