časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Signal Festival začíná. Devátý ročník festivalu chystá v Průmyslovém paláci největší projekci

13. 10. 2021 | Signal Festival | www.signalfestival.com

Signal Festival se vrací po dvou letech zpět. Devátý ročník festivalu digitální a kreativní kultury se uskuteční od 14. do 17. října 2021 v pražském Karlíně, Starém Městě a poprvé také v Holešovicích. Návštěvníky čeká 15 instalací v ulicích Prahy a 6 instalací v rozšířené realitě na trase Karlín. Slavnostní zahájení festivalu proběhne ve čtvrtek 14. října v 19:00 hodin na Karlínském náměstí, kde rozsvítí kostel sv. Cyrila a Metoděje videomapping Wind od německého studia Weltraumgrafik. Oblíbený videomapping je stejně jako většina programu přístupný návštěvníkům zdarma.

Signal Festival začíná. Devátý ročník festivalu chystá v Průmyslovém paláci největší projekci

Organizátoři letošní festival připravovali nečekaně dlouho. Loňský ročník byl totiž zrušen v důsledku vládních nařízení pouhých osm dní před startem. Devátý ročník proto nabízí řadu novinek. Hlavní festivalové téma zní Plan C. Umělci se prostřednictvím svých instalací a videomappingů zaměřují na ekologii, udržitelný rozvoj a vztah člověka k planetě Zemi. Ohlíží se také za pandemií, ve které nacházejí příležitosti, jak být lepším člověkem. Mezi nejvýraznější tuzemská jména patří umělkyně Milena Dopitová, vizuální experimentátor Jiří Černický a designérské duo Vrtiška a Žák. Chybět nebude ani videomapping, který patří mezi nejnavštěvovanější program festivalu.

„Mám obrovskou radost, že jsme zpátky. Připomíná mi to naše začátky, když jsme první rok připravovali hned několik let. Signal Festival 2021 přináší řadu překvapení. Částečně se přesouváme do Holešovic na zcela nové lokace a chystáme skvělou 3D projekci v Průmyslovém paláci, která svou velikostí nemá obdoby. Stejně jako v minulých letech je na většinu našeho programu vstup zdarma, což se nám daří také díky našim skvělým partnerům, bez kterých bychom těžké časy minulého roku nepřekonali. Moc si jejich podpory vážíme,“ říká ředitel festivalu Martin Pošta.

Novinkou je monumentální 3D projekce od španělského audiovizuálního studia Onionlab, které patří ke světovým průkopníkům v oblasti videomappingu. Dílo Superar promění interiér Průmyslového paláce na Výstavišti Praha v nečekaný zážitek. Jedná se vůbec o největší projekci, jakou kdy Signal Festival, realizoval.

„Signal Festival je skvělou příležitostí, jak ukázat návštěvníkům unikátnost a rozmanitost zázemí Výstaviště Praha, a to tou nejpříjemnější formou – zábavně. Videoprojekce v Průmyslovém paláci bude velkolepá právě už jen díky scenérii samotného místa. Zároveň je to jedna z dalších akcí, prostřednictvím kterých letos průběžně po celý rok slavíme 130 let Výstaviště Praha, stejně jako takové malé pomyslné rozloučení před rekonstrukcí paláce,“ dodává předseda představenstva Výstaviště Praha Tomáš Hübl.

Slavnostní zahájení devátého ročníku festivalu proběhne za účasti primátora hl. m. Prahy Zdeňka Hřiba a ministra kultury Lubomíra Zaorálka ve čtvrtek 14. října od 19:00 hodin na Karlínském náměstí. Návštěvníci se mohou těšit na oblíbený videomapping na kostel sv. Cyrila a Metoděje od německého studia Weltraumgrafik. Projekce nazvaná Wind je abstraktní a hypnotická. Reaguje na světovou pandemii, ale vnímá ji jako příležitost a výzvu, jak dělat věci jinak a lépe. Vítr pak umělci chápou jako symbol pro změnu a nejistotu, které se však nemusíme obávat.           

Karlínskou trasu doprovází virtuální výstava Signal AR. Šestice děl v rozšířené realitě funguje pouze za denního světla. K vidění bude vždy od 8:00 do 19:00 hodin. Pro zobrazení instalací v rozšířené realitě je potřeba si stáhnout novou aplikaci Signal Festival, nyní dostupnou na Apple Store a Google Play. Aplikace nabídne také kompletní program a informace týkající se bezpečnosti.

Většina instalací je zdarma. Vstupenky je nutné si zakoupit pouze na 3 placené instalace v rámci hlavního programu, které se nacházejí v Průmyslovém paláci (3D projekce), Planetáriu Praha a Hauch Gallery. Vstup na vnitřní instalace je možný pouze s respirátorem a po náležitém prokázání bezinfekčnosti. Signal Pass lze na místě pořídit za 300 Kč, rodinnou vstupenku za 850 Kč. Zcela samostatně lze pouze přímo na místě koupit také vstupenku na 3D projekci v Průmyslovém paláci za 100 Kč. Nákupem vstupenky lidé podporují vznik unikátních uměleckých děl a vystavující umělce.


O Signal Festivalu:

Signal je festival digitální a kreativní kultury. Spojuje současné vizuální umění, městský prostor a moderní technologie. Stal se nejnavštěvovanější kulturní událostí v České republice. Je také jedním z největších producentů současného umění u nás. Podporuje nejmladší české tvůrce, stál u vzniku více než osmdesáti originálních instalací. 9. ročník Signal Festivalu proběhne od 14. do 17. října 2021. Každý den od 19:00 do 24:00 hodin.


Více informací na
www.signalfestival.com

Aplikace: www.signalfestival.com/download

Facebook: www.facebook.com/SignalFestival

Instagram: www.instagram.com/signalfestival/

Tiskové materiály www.piaristi.cz